Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η φοροδιαφυγή και η κλεψύδρα για τις μεταρρυθμίσεις

Αν και διατυπώθηκε από διαφορετικούς ανθρώπους, το «μήνυμα» ήταν κοινό. Η κλεψύδρα δεν σταματά και ο διαθέσιμος χρόνος τελειώνει. Η Ελλάδα μπορεί να πορεύεται καλά αλλά πρέπει και να αλλάξει.

Η φοροδιαφυγή και η κλεψύδρα για τις μεταρρυθμίσεις

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε μία χώρα στην οποία η σοβαρότητα αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία, δύο πραγματικά σοβαρές φωνές εξέπεμψαν χθες ένα σχεδόν ταυτόσημο μήνυμα: «Τελειώνετε με τις μεταρρυθμίσεις».

Αν και σε διαφορετικούς τόνους εις έκαστος εξ αυτών, αμφότεροι έδωσαν το μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα για να γίνουν οι μεγάλες τομές σε αυτόν τον τόπο, είτε αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, είτε στην επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, είτε σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση έχει ανάγκη η χώρα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας και ο κορυφαίος επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίoς, σε διαφορετικές παρεμβάσεις τους στο συνέδριο που διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών», «έθεσαν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» και τόνισαν ότι αν και η χώρα «... αποτελεί πλέον διεθνές success story», όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, εντούτοις παρατηρούνται καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, δε, μόλις λίγες ημέρες μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες, εμφανίστηκε με κριτική διάθεση και ζήτησε  την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, αμφισβητώντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, την πληρότητα του νομοθετήματος που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 40 δισ. ευρώ ενώ, όπως είπε, θα πρέπει να επανεξεταστεί η κοινωνική χρησιμότητα των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών και το κατά πόσο αυτές αφορούν τους πραγματικά ευάλωτους. Τόνισε δε ότι η χώρα έχει ανάγκη εσόδων. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς, όπως αυτός της απονομής της Δικαιοσύνης.

Αισιόδοξος για την περίοδο που θα διανύσουμε τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε και ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, ο οποίος ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του ως προς την ταχύτητα με την οποία οδεύει η χώρα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσής της.

«...Έχουμε μοναδική πολιτική σταθερότητα, έναν πρωθυπουργό που ελέγχει κράτος, κυβέρνηση και κόμμα. Έχει τη δυνατότητα να πάρει το πολιτικό κόστος που επιθυμεί για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις. Αν δεν τις κάνουμε τώρα, δεν ξέρω πότε θα μπορέσουν να γίνουν. Μετράμε μήνες. Όσες επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι να γίνουν, πρέπει να γίνουν τους επόμενους 12-18 μήνες. Στο δεύτερο μισό μιας κυβερνητική θητείας μετρούν οι δημοσκοπήσεις», είπε ο κ. Μυτιληναίoς.

Αμφότεροι, με αυτές τους τις τοποθετήσεις, απηχούν το ευρύτερο συναίσθημα που κυριαρχεί μεταξύ της επιχειρηματικής και ευρύτερα της οικονομικής κοινότητας της χώρας, πως -παρά τις πολλαπλές κρίσεις- η Ελλάδα διανύει μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης, την οποία θα όφειλε να εκμεταλλευτεί ώστε να κατορθώσει ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός.

Όπως έχουμε υποστηρίξει και από αυτήν τη στήλη κατά το πρόσφατο παρελθόν, η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη στην αρχή της θητείας της και διαθέτει μία άνετη πλειοψηφία ενώ η αντιπολίτευση βρίσκεται σε μία περίοδο εσωστρέφειας και απουσίας πειστικού μηνύματος. Ο συνδυασμός, υπό κανονικές συνθήκες, θα συνιστούσε ιδανικό έδαφος προώθησης μεταρρυθμίσεων, ακόμη και επώδυνων, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος. Αντ’ αυτού παρατηρείται, αν μη τι άλλο, βραδύτητα.

Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα με αντιστοίχως σαφή αποδέκτη. Ο βαθμός, δε, στον οποίο θα υπάρξει ανταπόκριση σε αυτό το μήνυμα, δεν θα κρίνει μόνον την πολιτική πορεία των πραγμάτων αλλά και εκείνην της ίδιας της χώρας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v