Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ”μαύρα και τα άσπρα πρόβατα” του 9μηνου...

Οι πρώτες εντυπώσεις για τα 9μηνα των εισηγμένων ”καταλάγιασαν” εμφανίζοντας μια γενικά θετική εικόνα. Οι εταιρίες που άφησαν… πικρή γεύση με τα μεγέθη τους δεν έλειψαν, ωστόσο απέναντι στα ”μαύρα” πρόβατα του ΧΑ βρέθηκαν και φωτεινές εξαιρέσεις. Δείτε 14 + 20 ενδεικτικές περιπτώσεις.

Τα ”μαύρα και τα άσπρα πρόβατα” του 9μηνου...
του Στέφανου Κοτζαμάνη

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τα ”μαύρα πρόβατα” αλλά και με τις εταιρίες που εξέπληξαν θετικά στο εννεάμηνο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

O μέσος όρος δεν λέει πάντα την αλήθεια ή, τουλάχιστον, δεν λέει όλη την αλήθεια. Έτσι συμβαίνει και με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, στα οποία, παρά την πολύ θετική εικόνα που παρουσίασαν οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες, δεν έλειψαν και εκείνες που πήγαν πολύ χειρότερα σε σχέση με τις δικές τους προβλέψεις, ή έστω πολύ χειρότερα σε σύγκριση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην αγορά.

Πρόκειται για τα ”μαύρα πρόβατα” των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Υπάρχει όμως και μία άλλη κατηγορία εταιρειών που εμφάνισε επιδόσεις ανώτερες των αναμενομένων.

Θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε είκοσι τέτοιες περιπτώσεις, δίνοντας έμφαση σε αυτές που δεν αποτέλεσαν το επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, δηλαδή σε εκείνες που όπως λέμε πέρασαν ”στα ψιλά”...

- ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Οι ζημίες ανήλθαν στο εκπληκτικό νούμερο των 400,8 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των πολύ υψηλών ζημιών στις οποίες υποχρεώθηκε η θυγατρική TOUSA (κλάδος real estate στις ΗΠΑ). Στις 30/9/2007 η αποτίμηση της συμμετοχής της TOUSA στα βιβλία της Τεχνικής Ολυμπιακής ήταν 45,3 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της ελληνικής εισηγμένης στις 5/12/2007 ήταν 132,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με διαγραφή του συνόλου της επένδυσης στην TOUSA η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής θα διαπραγματευόταν με πολύ σημαντικό discount σε σχέση με την καθαρή θέση της, η οποία στις 30/9/2007 βρισκόταν στα 309,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι ζημίες δεν σημείωσαν στο εννεάμηνο μόνο οι δραστηριότητες στις ΗΠΑ αλλά και αυτές εκτός ΗΠΑ (4,1 εκατ. ευρώ), παρά τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν η Μοχλός (6,7 εκατ.) και το Καζίνο Πόρτο Καρράς (4,4 εκατ. ευρώ).

- ΜΑΪΛΛΗΣ: Η μείωση του όγκου των πωλήσεων σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, το αδύναμο δολάριο και η υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων από τα 285 στα 275,7 εκατ. ευρώ και τη συρρίκνωση των EBIT από τα 18,8 εκατ. ευρώ στα 5,3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, επιδείνωση προκάλεσε και η έκτακτη ζημία ύψους 6,59 εκατ. από πώληση θυγατρικών, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση να υπερβεί τα 10 εκατ. ευρώ. Στα ”μείον” των λογιστικών καταστάσεων συμπεριλαμβάνονται οι αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές, ύψους 10,4 εκατ. ευρώ, και το γεγονός ότι το σύνολο του δανεισμού έχει φτάσει στα 206,7 εκατ. ευρώ (τα 162,1 μακροπρόθεσμα).

- ΡΟΚΑΣ: Όταν πριν από δώδεκα μήνες πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των δημοσιογράφων τίποτε δεν προμήνυε ότι τα κέρδη του 2007 θα μπορούσαν να είναι μειωμένα. Το αντίθετο μάλιστα. Έκτοτε άλλαξαν πολλά (και η ίδια η διοίκηση της εισηγμένης) και στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 38,9 στα 32,5 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία από τα 12,25 στα 8,34 εκατ. ευρώ. Πάντως, θετικές υπήρξαν οι υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές (34,4 εκατ.) που υπερκάλυψαν μάλιστα την εκροή 29,8 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις.

- PLIAS: Από πέρυσι έως και το πρώτο φετινό εξάμηνο η εισηγμένη κατάφερε να επανέλθει σε θετικά EBITDA, με την προσδοκία ότι σταδιακά θα επιστρέψει σε κερδοφόρα πορεία. Στο εννεάμηνο, ωστόσο, τα EBITDA βρέθηκαν στο ”μείον” (94 χιλ. ευρώ) και οι συνολικές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 2,46 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα ίδια κεφάλαια της Plias, σε επίπεδο εισηγμένης εταιρείας ανέρχονται στα 13 εκατ. ευρώ, πλην όμως σε ενοποιημένη βάση είναι πλέον αρνητικά.

- ΑΛΛΑΤΙΝΗ - ΚΑΤΣΕΛΗΣ: Όσοι είχαν πιστέψει ότι η απόκτηση της πλειοψηφίας στην Κατσέλης θα έφερνε την Αλλατίνη σε κερδοφόρα πορεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον επί του παρόντος. Κατά το πρώτο εννεάμηνο οι πωλήσεις της Κατσέλης μειώθηκαν οριακά (41,73 έναντι 43,09 εκατ. ευρώ) και τα οφέλη από το ψωμί τύπου bake off υπήρξαν τελικά λίγα, παρά τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί την προηγούμενη διετία. Τα EBITDA της Κατσέλης συρρικνώθηκαν δραστικά από τα 7,92 στα 3,25 εκατ. ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο σχεδόν κατά 1 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η Αλλατίνη, πέρα από τις δικές της ζημίες, να ”φορτωθεί” τόσο τις ζημίες της Κατσέλης όσο και τους τόκους από το πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης που προέκυψε. Έτσι, η συνολική ζημία διαμορφώθηκε στα 4,23 εκατ. ευρώ (4,1 εκατ. ευρώ το χρηματοοικονομικό κόστος) και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας ήταν χαμηλότερος της μονάδας (ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου με μετρητά).

- ΝΕΛ: Παρά την όποια βελτίωση των λειτουργικών της επιδόσεων, χρειάστηκαν και φέτος τα αποτελέσματα έκτακτης φύσεως, προκειμένου οι ζημίες να μετατραπούν σε κέρδη. Τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου ήταν μόλις 85 χιλ. ευρώ, για να προέλθουν όμως αυτά ήταν αναγκαία η ύπαρξη ενός έκτακτου κέρδους από πώληση πλοίων, ύψους 3,87 εκατ. ευρώ, και η αντιστροφή της πρόβλεψης για απομείωση της αξίας πλοίων, ύψους 7,6 εκατ.

- ΚΡΕΚΑ: Με την απόκτηση του συνόλου των μετοχών εμπορικής εταιρείας είχαν καλλιεργηθεί θετικότερες προσδοκίες για την πορεία των αποτελεσμάτων, τα οποία όμως δεν κατάφεραν ούτε και κατά το εννεάμηνο να ξεφύγουν από τη μετριότητα. Και αυτό γιατί μπορεί μεν ο τζίρος να εκτινάχτηκε από τα 7,9 εκατ. ευρώ στα 16,4 εκατ. ευρώ, τα κέρδη όμως περιορίστηκαν στις 92 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αμελητέα βελτίωση έναντι της ζημίας των 19 χιλ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

- ΑΤΛΑΝΤΙΚ: ”Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες” με τον ανταγωνισμό στον κλάδο που έχει οξυνθεί σημαντικά. Πάντως, σε αντίθεση με την εκτίναξη των κερδών της ΑΒ Βασιλόπουλος, η Ατλάντικ μπορεί μεν να παρουσίασε οριακή άνοδο στις πωλήσεις της, όμως υποχρεώθηκε σε ζημία 3,88 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών πέρυσι.

- ΣΑΟΣ: Η συγχώνευση με την Γκάλης οδήγησε στο εννεάμηνο τους μετόχους της δεύτερης να βλέπουν και πάλι λογιστικές καταστάσεις με ζημιογόνο αποτέλεσμα, ύψους 4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,52 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

- ΕLBISCO: Η διοίκηση του ομίλου μας είχε προετοιμάσει για καλύτερη φετινή χρονιά έπειτα από τις παρεμβάσεις που έγιναν, πλην όμως η αύξηση των πωλήσεων ήταν σχετικά περιορισμένη (3,6%) και οι ζημίες διευρυμένες (από 1,62 εκατ. ευρώ σε 2,17 εκατ. ευρώ).

- ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Οι συνεχείς φημολογίες για στρατηγικούς εταίρους και άλλα σχετικά δεν επιβεβαιώθηκαν και όταν φέτος έλειψαν τα περυσινά έκτακτα κέρδη από την πώληση της Δομικής Ακινήτων το αποτέλεσμα, από 4,3 εκατ. ευρώ κέρδη, ”γύρισε” σε οριακές ζημίες. Αξιοπρόσεκτη είναι και η μείωση του κύκλου εργασιών, από τα 10,19 εκατ. ευρώ στα 9,63 εκατ. ευρώ.

- ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ: Επιδεινώθηκε το περιβάλλον για τις μικρού μεγέθους κατασκευαστικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τα περιθώρια κέρδους. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε σημαντικά (από τα 21,2 εκατ. ευρώ στα 27,8 εκατ. ευρώ), τα EBITDA υποχώρησαν ραγδαία από τα 2,66 εκατ. ευρώ λίγο πιο κάτω από το 1 εκατ. ευρώ και τελικά τα περυσινά οριακά κέρδη ”γύρισαν” σε ζημίες ύψους 712 χιλ. ευρώ.

- ΚΛΩΣΤΕΣ: Το σύνολο του κλάδου επηρεάστηκε αρνητικά από τη γενικότερη συγκυρία και είδαμε να σημειώνονται ζημιογόνα αποτελέσματα ακόμη και στις υγιέστερες εταιρείες (Ελληνική Υφαντουργία, Μουζάκης, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου κ.ά.). Η Τεξαπρέτ είχε δηλώσει αρχικά αισιόδοξη, όμως το πρώτο τρίμηνο της χρήσης έκλεισε με ζημίες, ενώ τα κέρδη της Maxim Περτσινίδης προέρχονται από την πώληση ακινήτου. Τηρουμένων των αναλογιών, πολύ καλά κινήθηκε η Fieratex.

- VELL: Μπορεί βέβαια η ένταξη του κ. Βελάνη και της εταιρείας του στην πρώην Τασόγλου να βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις της εισηγμένης, όμως και πάλι το τελικό αποτέλεσμα είναι πενιχρό στο ταμπλό της Σοφοκλέους, ιδίως σε σύγκριση με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υπερδιπλασιάστηκαν (στα 21,7 εκατ. ευρώ από 10,2 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,05 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχης περυσινής ζημίας 1,1 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, ωστόσο, τα φετινά λειτουργικά κέρδη του εννεαμήνου είναι χαμηλά, αφού στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων προστέθηκε και έκτακτο κέρδος 1,845 εκατ. ευρώ ως κέρδος από εξαγορά θυγατρικής.

Είκοσι θετικές εκπλήξεις

- ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: Αν και η πορεία της εγχώριας αγοράς τσιμέντου ήταν πτωτική, η εισηγμένη κατάφερε να διατηρήσει σταθερή την κερδοφορία της (στα 53,2 εκατ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι είχε έκτακτο κόστος από την εθελουσία έξοδο προσωπικού, ύψους 13,3 εκατ. ευρώ.

- ΦΟΥΡΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Ο εισηγμένος όμιλος παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις του για τις φετινές επιδόσεις. Η διαφορά προήλθε κυρίως από τη χονδρεμπορική δραστηριότητα (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές) η οποία σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη των αρχικών προσδοκιών.

- ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ανακοινώθηκε η αλματώδης αύξηση των κερδών του πρώτου τριμήνου, η διοίκηση της εισηγμένης έσπευσε να ενημερώσει ότι αυτός ο ρυθμός ανόδου τους θα κοπάσει μέχρι το εννεάμηνο, γεγονός που όμως καθόλου δεν φάνηκε στις λογιστικές καταστάσεις!

- ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Ισχυρότατα αποτελέσματα στο εννεάμηνο με άνοδο των πωλήσεων από τα 84,3 εκατ. ευρώ στα 92,7 εκατ. ευρώ και των καθαρών κερδών από τα 2,82 εκατ. ευρώ στα 4,68 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτά αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση βρίσκεται περίπου στα 57 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση της εισηγμένης στα 91,2 εκατ. ευρώ.

- CROWN HELLAS CAN: Οι πωλήσεις αυξήθηκαν από τα 261 εκατ. ευρώ στα 275 εκατ., τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν από τα 7,39 εκατ. ευρώ στα 13,8 εκατ., το ταμείο ”μείον” τον δανεισμό βρίσκεται στα 61 εκατ. ευρώ (!), τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 137,8 εκατ. ευρώ και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 139,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ένας πολυεθνικός όμιλος διαπραγματεύεται στη λογιστική αξία του και το 43,7% της κεφαλαιοποίησής του έχει τη μορφή μετρητών! Έλα, όμως, που για τα τόσο καλά αποτελέσματα η διοίκηση της εισηγμένης δεν μπήκε στον κόπο να εκδώσει ούτε ένα δελτίο τύπου! Και μετά ισχυρίζεται ότι έχουν άδικο οι μέτοχοι μειοψηφίας για όσα της καταμαρτυρούν...

- ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η εκτίναξη κερδών στο εννεάμηνο έφερε αναπροσαρμογή του φετινού guidance για άνοδο κερδών στο σύνολο του έτους κατά τουλάχιστον 50%.

- ΜΙΝΕΡΒΑ: Τα κέρδη εννεαμήνου υπερέβησαν το guidance της εταιρείας για ολόκληρη τη χρήση. Αν το αποτέλεσμα στο τελευταίο τέταρτο της χρήσης δεν είναι ζημιογόνο, τότε θα υπάρξει μία ακόμη ανοδική υπέρβαση των προβλέψεων.

- EURODRIP: Γνωρίζαμε ότι η εισηγμένη βρισκόταν στη διαδικασία προγράμματος αναδιοργάνωσης το οποίο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρήση. Στην αγορά ήταν θετική έκπληξη η άνοδος των πωλήσεων από τα 32,6 εκατ. ευρώ στα 39,1 εκατ. ευρώ καθώς και η επιστροφή στην κερδοφορία με επίδοση 1,76 εκατ. ευρώ.

- ΕΔΡΑΣΗ: Με ίδια κεφάλαια στα 51 εκατ. ευρώ, η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της κυμαίνεται γύρω στα 33 εκατ. ευρώ. Κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο η εταιρεία αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 80,1 εκατ. ευρώ στα 87,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη της από το 1 εκατ. ευρώ στα 2,26 εκατ. ευρώ.

- ΜΟΧΛΟΣ: Με κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ακόμη και των πλέον αισιόδοξων. Το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων δεν είναι μεγάλο (χαμηλότερο από τον τζίρο του εννεαμήνου) και πολλά θα κριθούν από τις συμβάσεις που θα αναλάβει η εισηγμένη, καθώς και από τα περιθώρια κέρδους αυτών.

- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 53% (από τα 14 εκατ. ευρώ στα 21,4 εκατ.) η εισηγμένη σημείωσε κέρδη προ φόρων 3,43 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη κάτι περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχης περυσινής ζημίας 1,15 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή στην κερδοφορία θα αποτελέσει πιθανότατα ένα από τα επιχειρήματα της διοίκησης της εισηγμένης στις διαπραγματεύσεις της για την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου.

- ΓΕΚΕ: Μπορεί η ρευστότητα της μετοχής να παρουσιάζει προβλήματα, ωστόσο η εταιρεία με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό στις 30/9/2007 διέθετε ταμείο ύψους 15 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη του εννεαμήνου εκτινάχθηκαν στα 5,5 εκατ. ευρώ, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται κάτω από τη λογιστική αξία της (65,5 εκατ.).

- ΓΡΗΓΟΡΗΣ: Διπλασιασμός των κερδών στο εννεάμηνο (από τις 737 χιλ. ευρώ στο 1,41 εκατ.), γεγονός που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων από το 1,1 εκατ. ευρώ στις 546 χιλ.

- FG EUROPE: Στις αρχές του έτους είχε προχωρήσει σε πολύ φιλόδοξες προβλέψεις, οι οποίες όμως στη συνέχεια ξεπεράστηκαν και μάλιστα κατά πολύ. Σημαντικά σε αυτό συνέβαλε και η πρωτόγνωρη φετινή ζήτηση για κλιματιστικά λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

- ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ισχυρότατο rebound μετά το πολύ πιεστικό 2006 (καθαρά κέρδη 2,49 εκατ. ευρώ από ζημίες 1,23 εκατ.). Συνέβαλε και ο... αθάνατος παλαιός ελληνικός κινηματογράφος!

- ΠΕΙΡΑΙΩΣ LEASING: Χρόνια τώρα το κοντέρ των κερδών δείχνει μόνο άνοδο (12,3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο έναντι 11,2 εκατ. πέρυσι). Στα 182,2 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια, ακόμη χαμηλότερα (141 εκατ. ευρώ) η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό.

- AS COMPANY: Στο 38% η άνοδος των πωλήσεων, στο 100% τα καθαρά κέρδη που από το 1,2 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν στα 2,43 εκατ. ευρώ.

- ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Έστω και αν ένα μεγάλο τμήμα των φετινών κερδών είναι μη επαναλαμβανόμενο, το turn around έκανε αίσθηση.

- ΕΥΔΑΠ: Τα καθαρά κέρδη από τα 27,2 εκατ. ευρώ στα 34,4 εκατ. και τα ίδια κεφάλαια στα 804,4 εκατ. Και όλα αυτά χωρίς αυξήσεις τιμολογίων ”τύπου ΔΕΗ”...

- ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Κάθε χρόνο και καλύτερα· διαψεύδει συνεχώς όσους δηλώνουν ότι κάπου εδώ το growth θα σταματήσει.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 507 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 7/12 - 11/12/2007

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τα ”μαύρα πρόβατα” αλλά και με τις εταιρίες που εξέπληξαν θετικά στο εννεάμηνο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v