Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kantor: Τα κορυφαία deals των ευρωπαϊκών Telcos

Τον απολογισμό των εξαγορών και συγχωνεύσεων που διενεργήθηκαν, μέσα στο 2002, στον κλάδο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών επιχειρεί σε ανάλυσή της η εταιρία Kantor Capital. Στην ίδια ανάλυση αναφέρονται οι 50 μεγαλύτερες σε αξία συμφωνίες του 2002, ενώ εντοπίζονται οι λόγοι που αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των deals στη συνέχεια.

Kantor: Τα κορυφαία deals των ευρωπαϊκών Telcos
Τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες το 2002 στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων περιγράφει σε σχετική της ανάλυση η Kantor Capital (Ιούλιος 2003). Στην ίδια ανάλυση, η Kantor παραθέτει λίστα με τα 50 μεγαλύτερα σε αξία deals του κλάδου τη χρονιά που πέρασε (*).

Στην πρώτη θέση με αξία 8,895 δισ. ευρώ έρχεται η εξαγορά της φινλανδικής Sonera από τη σουηδική Telia, ενώ ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού της Cegetel από τη Vivendi, με αξία 3,98 δισ. ευρώ και το deal της Swisscom (2,52 δισ. ευρώ). Την πεντάδα συμπληρώνουν οι συμφωνία της Vodafone για αγορά ποσοστού της Cegetel (2,27 δισ. ευρώ) και η συμφωνία επίσης της Vodafone για εξαγορά της Ισπανικής Airtel (2,19 δισ. ευρώ).

Στη λίστα περιέχεται και η μετοχοποίηση του ΟΤΕ, η οποία από πλευράς αξίας καταλαμβάνει την 11η θέση (627 εκατ. ευρώ).

Ακόμη, η Kantor παραθέτει τα εμπόδια που συναντούν σήμερα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και εκτιμά ότι αυτά θα οδηγήσουν σε τόνωση της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων στο μέλλον.

Οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις εξάντλησαν τα περιθώρια διείσδυσης σε τμήματα της αγοράς με υψηλή προστιθέμενη αξία και στράφηκαν σε τμήματα χαμηλής κατανάλωσης, αναφέρεται στη μελέτη.

Αυτό, σε συνδυασμό με την πλεονάζουσα δυναμικότητα εξαιτίας των υπερεπενδύσεων σε δίκτυα αλλά και εξαγορές εταιριών δημιούργησε μεγάλες χρηματοοικονομικές πιέσεις και μείωση της κερδοφορίας.

Έτσι, η αξία των τηλεπικοινωνιακών εταιριών ελαττώθηκε και απέτρεψε τη δημιουργία μεγάλων στρατηγικών συμφωνιών οι οποίες ούτως ή άλλως είναι ένας ακριβός τρόπος ανάπτυξης και απαιτούν, είτε πρόσβαση σε πηγές κεφαλαίου, είτε υψηλές μετοχικές αξίες, συμπεραίνει η ”kantor Capital”.

Οι ανεπτυγμένες τηλεπικοινωνιακές αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, επισημαίνεται στην έκθεση της Kantor, βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο μεταξύ δυο μεγάλων φάσεων του κενού ζήτησης/προσφοράς που έχει δημιουργηθεί μετά τις υπερβολές της προηγούμενης δεκαετίας και του νέου κύκλου ανόδου που αναμένεται πλέον να έλθει, καθώς οι τεχνολογίες ωριμάζουν και βρίσκουν την οικονομική διέξοδο τους προς την αγορά.

Το 2002 επιχειρήθηκαν 288 εξαγορές και συγχωνεύσεις με στόχους ευρωπαϊκές εταιρίες. Από αυτές 9 αποσύρθηκαν ή απέτυχαν και 82 συμφωνίες εκκρεμούν αναμένοντας είτε την έγκρισή τους από τα Διοικητικά Συμβούλια των στόχων είτε από τις εποπτικές αρχές. Από το σύνολο των 288 εξαγορών και συγχωνεύσεων, 110 συμφωνίες ήταν αυτές στις οποίες έγινε επίσημα γνωστή η αξία της συναλλαγής.

Η αξία αυτών των 110 συναλλαγών που είτε ολοκληρώθηκαν είτε εκκρεμούν ανήλθε για το 2002 στο ύψος των 31,3 δισ. δολ. (30,1 δισ. ευρώ με βάση την ισοτιμία της 31/12/2002).

Η αρνητική τάση η οποία χαρακτήρισε τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων τα τελευταία δυο χρόνια στην Ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να αναστραφεί στα επόμενα χρόνια και ο αριθμός των συμφωνιών αλλά και η αξία τους να αυξηθούν.

Προκειμένου να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους θα προβούν σε πωλήσεις θυγατρικών αλλά και μέρους των κύριων δραστηριοτήτων τους ώστε να επικεντρωθούν στις πιο κερδοφόρες από αυτές, να βελτιώσουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη και να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της ευρωπαϊκής αγοράς, η αξία των περιουσιακών στοιχείων τα οποία βρίσκονται επίσημα ή ανεπίσημα προς πώληση κυμαίνεται μεταξύ 70 και 90 δισ. ευρώ. Οι προς πώληση επιχειρήσεις ποικίλουν σε μορφή, από ακίνητη περιουσία και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (π.χ. οπτικών ινών) ως και μειοψηφικές συμμετοχές σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι οι συμμετοχές των αμερικανικών εταιριών στην Ευρώπη που αποφάσισαν στην πλειοψηφία τους να επικεντρωθούν στις αγορές της Αμερικής και να αποσυρθούν από την Ευρώπη ρευστοποιώντας τις συμμετοχές τους σε ευρωπαϊκές εταιρίες.

(*) Η πλήρης ανάλυση της kantor δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v