Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «κεφαλαιακά στοιχήματα» των εισηγμένων

Ποιες εταιρείες του Χ.Α. ενισχύθηκαν κεφαλαιακά εν όψει του νέου έτους και ποιες θα κληθούν φέτος να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Τα κεφαλαιακά στοιχήματα του 2010, ποιες εταιρίες πιέζονται από πλευράς ρευστότητας.

Τα «κεφαλαιακά στοιχήματα» των εισηγμένων
Ποιες εταιρείες του Χ.Α. ενισχύθηκαν κεφαλαιακά εν όψει του νέου έτους και ποιες θα κληθούν φέτος να πάρουν σημαντικές αποφάσεις.

H μετατροπή του μεγαλύτερου ποσοστού του ομολογιακού δανείου της Jumbo σε μετοχές οδήγησε τους αναλυτές σε ελαφρά μείωση της τιμής-στόχου για τον συγκεκριμένο τίτλο, με ενδεικτικό παράδειγμα την πρόσφατη κίνηση της Proton Bank να ψαλιδίσει την αποτίμηση του εισηγμένου ομίλου από τα 10,9 ευρώ στα 10,5 ευρώ.

Ο λόγος της υποβάθμισης ήταν απλός: το επιτόκιο του ομολογιακού δανείου ήταν οριακό και έτσι η μετατροπή του σε μετοχές -κατά κύριο λόγο από τον βασικότερο μέτοχο κ. Απ. Βακάκη- μείωσε τον δείκτη κερδών ανά μετοχή. Ωστόσο, σε διαφορετική περίπτωση (π.χ. αν η ρευστότητα της εταιρείας παρουσίαζε πρόβλημα κ.λπ.) η κίνηση αυτή μάλλον θετικά θα επιδρούσε στην τιμή του τίτλου.

Το 2009, βέβαια, η Jumbo δεν ήταν η μόνη εισηγμένη που ενίσχυσε τα ίδια κεφάλαιά της σε μια περίοδο όπου η κατοχή ρευστότητας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Στις τράπεζες, για παράδειγμα, είχαμε τις αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες προχώρησαν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Αττικής, ενώ δεν έλειψαν και οι πωλήσεις πακέτων ιδίων μετοχών (Πειραιώς και Eurobank).

Στους υπόλοιπους κλάδους ξεχώρισαν οι αυξήσεις κεφαλαίου της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και της Θεραπευτήριο Υγεία (αποπληρωμή ουσιαστικά παλαιότερου ομολογιακού δανείου) κ.ά.


Το «στοίχημα» του νέου έτους

Το 2010, όμως, θα είναι μια χρονιά όπου πολλές εισηγμένες θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη ρευστότητά τους και το ύψος των κεφαλαίων τους.

- Φέτος, για παράδειγμα, λήγει το μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο της Vivere και η τρέχουσα τιμή του τίτλου βρίσκεται πάνω από την τιμή μετατροπής.

Η εισηγμένη εταιρεία θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να επενδύσει γύρω στα 7,5 εκατ. ευρώ αν τελικά ολοκληρωθεί η εξαγορά του 50% του Καζίνο της Κέρκυρας και προφανώς θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν ο κ. Κων/νος Πηλαδάκης, ο βασικότερος μέτοχος και αυτός που κατέχει τις ομολογίες, θα τις μετατρέψει σε μετοχές ή αν αντίθετα θα βρεθεί κάποια άλλη λύση χρηματοδότησης.

- Η Μηχανική προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου γύρω στα 45 εκατ. ευρώ, με τον βασικότερο μέτοχό της (κ. Πρ. Εμφιετζόγλου) να δηλώνει ότι θα καλύψει τουλάχιστον το ποσοστό της έκδοσης που του αναλογεί.

Με την έκδοση αυτή επιδιώκεται: α) να αντληθούν κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν τις λειτουργίες της Μηχανικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και β) να πειστούν οι τράπεζες να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του δανεισμού του εισηγμένου ομίλου και στη μετατροπή μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο.

- Η Euromedica έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει φέτος σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο πάντως ότι ο βασικότερος μέτοχός της, η Axon Συμμετοχών, είναι και αυτή φορτωμένη με σημαντικά δάνεια, η επιτυχία της έκδοσης φαίνεται να εξαρτάται από το κατά πόσον τελικά θα εξευρεθούν κεφάλαια από το εξωτερικό. Σύμφωνα, πάντως, με την Alpha Finance το πιθανότερο σενάριο σε περίπτωση που τελικά δεν υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου είναι η περικοπή του επενδυτικού της προγράμματος.

- Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει ήδη καταβάλει 16 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στην αύξηση κεφαλαίου της Audiovisual, προκειμένου να μειωθεί ο υψηλός δανεισμός της και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Ο βαθμός συμμετοχής των υπόλοιπων επενδυτών θα εξαρτηθεί και από την πορεία της τρέχουσας τιμής της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α., καθώς η διάθεση των νέων τίτλων δεν μπορεί να γίνει χαμηλότερα από τα 70 ευρωλεπτά (ονομαστική αξία).

- Σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Aspis Bank θα εξαρτηθούν από το ποιος τελικά θα καλύψει τη δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Το due diligence αναμενόταν να ολοκληρωθεί από το distress fund Apollo Management International στις 16/12/2009, χωρίς έκτοτε να ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας.

Έχει εκδηλωθεί φυσικά και κάποιο ενδιαφέρον από την πλευρά του εφοπλιστή κ. Β. Ρέστη, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος.

- Η γενική συνέλευση της Unibios έχει εκχωρήσει στη διοίκηση της εισηγμένης τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 27 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των σχεδιασμών της, ωστόσο μένει να δούμε αν τελικά αυτή θα πραγματοποιηθεί φέτος. Στα εμπόδια συγκαταλέγεται και η χαμηλή τιμή του τίτλου.

- Με ενδιαφέρον επίσης αναμένονται οι εξελίξεις σε εταιρείες που πιέζονται από πλευράς ρευστότητας και σχετικά με τις οποίες μέσα στο τρέχον έτος μια αύξηση κεφαλαίου ή κάποιος άλλος τρόπος άντλησης ρευστότητας θα ικανοποιούσε την αγορά. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα επιχειρήσεων όπως η Βαρβαρέσος, η Προοδευτική, η Ιπποτούρ κ.ά.

Γενικότερα, το 2010 θα αποτελέσει μεταβατικό στάδιο για αρκετές εισηγμένες. Κάποιες από αυτές θα μετρήσουν τις αντοχές τους απέναντι στην κρίση και οι μέτοχοί τους θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να τις διατηρήσουν εν ζωή. Σε άλλες περιπτώσεις θα προκύψουν ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από εξαγορές άλλων εταιρειών, οπότε το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τους ή της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων θα τεθεί προς συζήτηση.

Φυσικά, θα γίνουν προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας και με άλλους τρόπους, όπως μέσα από πωλήσεις συμμετοχών και μη λειτουργικών ακινήτων.

** Αναδημοσίευση από το 616ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 8-12 Ιανουαρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v