Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δομή των πετρελαϊκών αγορών

Η δομή των αγορών του πετρελαίου

Η δομή των πετρελαϊκών αγορών
Η αγορά των εμπορευμάτων και ειδικά αυτή του πετρελαίου συγκεντρώνουν τελευταία ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό επενδυτών. Πως ακριβώς είναι διαρθρωμένες οι αγορές του μαύρου χρυσού;

Αναλυτές επισημαίνουν, ότι αν και η διαμόρφωση των τιμών εξαρτάται κυρίως από τον ΟΠΕΚ και εσχάτως από τη Ρωσία, η δομή των αγορών και ο τρόπος που οι επιπτώσεις τους διαχέονται στην παγκόσμια οικονομία είναι δυτικοκεντρικές.

Το αργό πετρέλαιο είναι το εντονότερα διακινούμενο φυσικό εμπόρευμα στον κόσμο. Το είδος του αργού πετρελαίου, που ονομάζεται ”crude light sweet oil” είναι το ”αγαπημένο” των δυιλιστηρίων και των traders, αλλά δεν είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται τα παγκόσμια αποθέματα. Το 80% αυτών, αποτελούνται από ένα διαφορετικό είδος που χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε θειάφι και αποκαλείται ”sour”.

Οι αγορές στις οποίες κυρίως διαπραγματεύεται το αργό πετρέλαιο και που αντιστοιχούν σε αντίστοιχους δείκτες, είναι δύο: η New York Mercantile Exchange (NYMEX) και η αγορά του brent, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου.

Το brent είναι είδος μαύρου χρυσού η εξόρυξη του οποίου γίνεται στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στα νησιά Σέτλαντ της Βόρειας θάλασσας. Η παραγωγή φτάνει τις 500.000 βαρέλια ημερησίως, τα οποία αποστέλλονται κυρίως στις ΗΠΑ και στη Μεσόγειο. Το brent είναι η αντιπροσωπευτικότερη αγορά για την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου.

Το δεύτερο σημαντικότερο κέντρο αποτίμησης του μαύρου χρυσού (NYMEX) εδρεύει στις ΗΠΑ και αποτελεί αγορά, που όπως λένε οι γνωρίζοντες, διακρίνεται για την μεγάλη ρευστότητά της.

Πέρα από τις spot αγορές όμως, εξαιρετικά μεγάλα ποσά διακινούνται και μέσω των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, περισσότερο γνωστά ως futures. Η διαπραγμάτευση των futures, αφορά τόσο την αγορά brent, όσο την αγορά crude (NYMEX).

Τα futures στο brent, καθιερωμένα στη Λονδρέζικη αγορά από το 1988, παρέχουν στον επενδυτή τη δυνατότητα να ”υποθέσει” την τιμή (ανώτερη ή κατώτερη) στην οποία αναμένει ότι θα διαμορφωθεί το πετρέλαιο.

Τα ίδια τα futures του brent, αλλά και του αργού (NYMEX), αποτελούν ανεξάρτητους δείκτες τιμολόγησης του πετρελαίου.

Δ. Γλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v