Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσική σφήνα με... αμερικανικές πλάτες

Μπορεί η Ρωσία να μην αποτελεί πλέον πολιτικοστρατιωτική υπερδύναμη, εξελίσσεται όμως σε ρυθμιστικό παράγοντα της παγκόσμιας οικονομίας. Η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή ξεπέρασε τον προηγούμενο μήνα εκείνη της Σ. Αραβίας και υψώνεται, εξυπηρετώντας (και) τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ως αντίπαλον δέος απέναντι στον ΟΠΕΚ.

Ρωσική σφήνα με... αμερικανικές πλάτες
”Μπορεί η Ρωσία να έχει από το ’91 πάψει να θεωρείται υπερδύναμη, αυτό δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι βγήκε εκτός παιχνιδιού” είχε πει, μεταξύ άλλων, και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ περίπου προ δύο ετών. Οι πρόσφατες ενεργειακές – οικονομικές εξελίξεις διακαιώνουν τον πρώην πανίσχυρο ηγέτη, καθώς αναδεικνύουν την ”ψυχροπολεμική αρκούδα” ρυθμιστή πολύ περισσότερων εξελίξεων από αυτές που θα μπορούσε να διανοηθεί η παγκόσμια κοινότητα μόλις πέντε χρόνια πριν.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει. Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου, που επί σειρά δεκαετιών βρισκόταν σε... λήθαργο και υπολειτουργούσε, παράγοντας μόνο όσα η ανά τον κόσμο ”επανάσταση” είχε ανάγκη, έχει εδώ και αρκετούς μήνες ξυπνήσει.

Οι χειρουργικές κινήσεις του πρώην πράκτορα της KGB και νυν προέδρου, Βλ. Πούτιν, μοιάζουν να αποτελούν μέρος ενός καλογραμμένου σεναρίου: Η πίεση που δέχτηκε η Μόσχα τα τρία τελευταία χρόνια σχετικά με τη στρατιωτική της επέμβαση στις ”παρά την Κασπία” χώρες αποδίδει καρπούς και το Κρεμλίνο μπορεί πλέον να καυχιέται ότι, είτε με το φυσικό αέριο είτε με το πετρέλαιο, έχει ”στο χέρι” σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας ενεργειακής πίτας.

Ο προσεκτικός χειρισμός από τη ρωσική διπλωματία του, αμερικανικής έμπνευσης, ”πολέμου κατά της τρομοκρατίας” και η... διακριτική σιωπή για τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τα άλλοτε προστατευόμενά της αραβικά κράτη, εξασφάλισαν τη συναίνεση των ΗΠΑ για ελευθερία κινήσεων.

”Χρυσωρυχείο” χαρακτηρίζει στις μυστικές του συσκέψεις το οικονομικό επιτελείο της Ρωσίας την αγορά μαύρου χρυσού στην παρούσα φάση. Δεν έχει άδικο.

H ρωσική παραγωγή πετρελαίου τον προηγούμενο μήνα ξεπέρασε αυτή της Σαουδικής Αραβίας (!). Η αύξηση αυτή της παραγωγής και της διάθεσης πετρελαίου συνέπεσε (;) με την εκτόξευση της τιμής, αφού ο ΟΠΕΚ, μη μπορώντας να ελέγξει τη ρωσική παραγωγή, μείωσε δραματικά την παραγωγή του κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Και όταν λέγεται ότι δεν μπόρεσε να την ελέγξει, μη νομίσει κανείς ότι δεν το προσπάθησε. Ουκ ολίγες απόπειρες συμφωνίας με το Κρεμλίνο έκαναν τα αραβικά κράτη. Μάταια όμως, καθώς οι γιγαντιαίες πετρελαιοπαραγωγοί εταιρίες της Ρωσίας, Gazprom και Lukoil, ανέτρεπαν κατά βούληση τα συμπεφωνημένα... ”εν μία νυκτί”.

Και γιατί να μην το κάνουν; Τα κέρδη υπόσχονται αστρονομικές υπεραξίες, ικανοποιώντας παράλληλα τους Αμερικανούς, των οποίων η προσπάθεια για ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση από τον ΟΠΕΚ χρονολογείται από την κρίση του ’73...

Τώρα, ο Ρώσος πρωθυπουργός M. Kasyanov δηλώνει ότι ”οι ρωσικές εταιρίες θα σεβαστούν την τελευταία συμφωνία με τον επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Α. Ροντρίγκεζ (σ.σ. ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου), εκτός αν δούμε την αγορά μαύρου χρυσού να ακολουθεί την ανιούσα, οπότε οι εξαγωγές μας θα αυξηθούν ανάλογα. Η εξέλιξη αυτή” τονίζει ο Ρώσος επίσημος, ”σχετίζεται με την προτεραιότητα της Μόσχας να αποτραπεί οποιαδήποτε επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, που θα μπορούσε να προκληθεί από ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών”...

Εχει ο καιρός γυρίσματα...

Διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο τώρα για απόπειρα της Ρωσίας να ανασυστήσει τους δεσμούς που η ΕΣΣΔ σήμαινε για τα κράτη της περιοχής. Η σημαντική διαφορά είναι πως σήμερα, αυτό που το Κρεμλίνο έχει να προσφέρει σε κράτη όπως το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, δεν είναι η στρατιωτική ομπρέλα κατά του... επελαύνοντος καπιταλισμού, αλλά ένα αποτελεσματικό, δικτυωμένο και με αμερικανική υποστήριξη δίκτυο διανομής.



Δ. Γλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v