Ισχυρό τραπεζικό rebound στη Σοφοκλέους

Ιδιαίτερα αποδοτικό αποδεικνύεται το ποντάρισμα ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων σε αντίδραση της Wall. Αιχμή της ανόδου οι τράπεζες (10,96%). Κέρδη για ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ/Τέρνα και λοιπές δυνάμεις…

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Για «ανοδικό διάλειμμα» κάνουν λόγο αρκετοί αμερικανικοί ιστότοποι, με το marketwatch να…πρωτοστατεί, κατά κάποιον τρόπο σε αυτή την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος.

Είναι έτσι ή μήπως όχι; Αν και εμείς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πολύ συγκεκριμένους έλληνες παίκτες και ομάδες ανάλυσης- που όσο δικαιώνονται από το αποτέλεσμα -θα αναφέρονται και βεβαίως θα αποδίδονται τα εύσημα κρατάμε ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που εντοπίζει και αναδεικνύουν τα παιδιά της eZMarket.

Αφορά, όπως σημειώνουν στο ότι «για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα ο δείκτης των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών αντί να προηγείται του Dow Jones στην πτώση, έχει διαφοροποιήσει την συμπεριφορά του και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν σχηματισμό αναστροφής, πιθανότατα τύπου Αντίστροφου Κεφαλής και Ωμων».

Πράγματι η διαφοροποίηση αυτή εάν επιτευχθεί αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μόλις ο εν λόγω δείκτης βρεθεί και παραμείνει πάνω από «τη γραμμή λαιμού του σχηματισμού αναστροφής που δημιουργεί» . Από αυτή την άποψη και η σημερινή συνεδρίαση της Wall θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας για όσους παρακολουθούν τεχνικά τις αγορές.

Θεωρούμε απαραίτητη αυτή τη…μακρόσυρτη εισαγωγή, καθώς τόσο στο σχόλιο της 7/3 «Σημάδια αισιοδοξίας & αντίδρασης στο ΧΑ» όσο και σε αρκετές τελευταίες αναφορές γίνεται λόγος για την…ασύλληπτη έκθεση της JP Morgan Chase στην διεθνή αγορά παραγώγων με κεφάλαια που «ζαλίζουν» και το ενδεχόμενο δημιουργίας «πολύ σημαντικού πυθμένα».

Το αν θα συγχρονισθούν αυτές οι δύο παράμετροι, το αν σχετίζονται και σε ποιο βαθμό θα δούμε στο…ταμπλό αυτές τις ημέρες. Και όταν λέμε «αυτές τις ημέρες» αναφερόμαστε στο διάστημα μέχρι τις αρχές Απριλίου, που περιμένει μερίδα αναλυτών.

Νωρίτερα τα συμβόλαια των DJIA και S&P 500 παρέπεμπαν σε ανοδική αντίδραση, με τον πρώτο από τον πυθμένα της περιοχής 6.400-6.500 μονάδων. Στην περίπτωση που η Wall, οι αγορές επιχειρήσουν να κινηθούν τώρα υψηλότερα -αφήνοντας για αργότερα την τελευταία διόρθωση μάλλον θα το γνωρίζουμε μέχρι την Πέμπτη-Παρασκευή. Και με την προϋπόθεση πως ο DJIA θα έχει προσεγγίσει -τουλάχιστον- τις 7.200 μονάδες και θα δείχνει πειστική η υπέρβαση τους με αύξηση τζίρου και συμβολαίων «αγοράς»/long προς την λήξη της πρώτης σειράς σύνθετων προϊόντων.

Η ευκολία με την οποία η Εθνική επανήλθε και πάλι υψηλότερα των 9 ευρώ οι αγοραστές που επιμένουν μέχρι και τα υψηλά των 9,52 ευρώ είναι μία καλή ένδειξη για όσους βραχυπρόθεσμους παίκτες παρακολουθούν την τάση.

Ο υψηλός τζίρος (πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ) λειτουργεί επιπρόσθετα, ενισχυτικά και παρασύρει Alpha Bank, Eurobank αλλά και Κύπρου, Πειραιώς, Marfin.

Μη «τραπεζικές μετοχές» σηματωρούς των διαθέσεων, κινήσεων ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων (στις οποίες έχουμε αναφερθεί πολλές φορές) κρατούν τη φορά τους (είτε πρόκειται για τάση 7ημερών είτε 30ημερών) οδηγώντας «χαρτιά του…. Συστήματος» πάνω από βραχυπρόθεσμους Κινητούς Μέσους Ορους.

Και το δεύτερο στοιχείο, είναι πάντα κατά την εκτίμηση μας, ενθαρρυντικό για τη συνέχεια. Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο πως μετοχές των Μυτιληναίου (3,86 ευρώ), Intralot (3,82 ευρώ), ΓΕΚ/Τέρνα (3,46 ευρώ), Jumbo (5 ευρώ) αλλά και Alapis (0,54 ευρώ), ΣΙΔΕΝΟΡ (2,96 ευρώ), Φουρλής (5,92 ευρώ), ΕΧΑΕ (4,42 ευρώ) και ακόμη ορισμένων αντιδρούν με συγκριτικά αυξημένους τζίρους και συναλλακτική δραστηριότητα.

Το γεγονός, ότι παραμένουν εντός παιδιάς μετοχές (και ομάδες επενδυτών) που έχουν ξεκινήσει το ποντάρισμα και μάζεμα θέσεων τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες (ακόμη και μήνα σε ορισμένες περιπτώσεις) είναι το κυριότερο κέρδος της αγοράς μας, σε αυτή την τόσο «πονηρή» και δύσκολη φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v