Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ράλι μια ανάσα από τις 2.000 μονάδες

Σε νέο υψηλό έτους έκλεισαν ΓΔ, Mid 40, SC 80 με το ενδιαφέρον για τις μικρομεσαίες μετοχές να παραμένει ενισχυμένο. Κέρδη για Κύπρου (9,51%), Μυτιληναίο (8,6%), ΑΤΕ (8,55%), ΜIG (8,22%). "Εγλειψε" τα 15€ η ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τα χρηματιστήρια διακατέχονται από απουσία ευαισθησίας στα αρνητικά μακροοικονομικά νέα;

Σε αυτή την ερώτηση καλούνται να απαντήσουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις οι Αγορές (και βέβαια και η Σοφοκλέους) που σήμερα αγνόησαν σχεδόν επιδεικτικά την κατακρήμνιση του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά στο Χ.Α. και σε μία συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι αγοραστές έκαναν επίδειξη ισχύος και ανοσίας στις όποιες ανησυχίες και έκλεισαν σε νέο υψηλό έτους Γενικό Δείκτη, FTSEM και FTSES, ενώ η Εθνική με ένα εντυπωσιακό φίνις έκλεψε εκ νέου την πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. από τον ΟΠΑΠ.

Το ενδιαφέρον για τις μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης παραμένει ενισχυμένο, προσδίδοντας νέο “momentum ελκυστικότητας” στους θιασώτες των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και οι οποίοι μετά από πολύ καιρό βλέπουν τα χαρτοφυλάκιά τους να καταγράφουν κέρδη ή έστω να αυξάνουν την αγοραστική τους δύναμη.

Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ ο σχηματισμός συσσώρευσης αποτελεί ιδανική εξέλιξη για το ανοδικό σενάριο αφού ο παράγοντας χρόνος τρέχει πλέον υπέρ των αγοραστών έχοντας μετατοπίσει την πλαγιοανοδική στήριξη για τον Δείκτη μεταξύ 1820 και 1850 μονάδων.

Τα θετικά μηνύματα της τεχνικής εικόνας αναμένεται να ευνοήσουν την εικόνα εισροών στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς η διάθεση για ρίσκο παραμένει αυξημένη, αγνοώντας σε πολλές περιπτώσεις τον ειδικό κίνδυνο που εσωκλείουν περιπτώσεις εταιρειών με οριακή επιχειρηματική κατάσταση.

Ιδιαίτερα θετική είναι η μέχρι τώρα συμπεριφορά του FTSE, σύμφωνα με την Fortius Finance, καθώς αρνείται να προσεγγίσει το πρώτο υγιές επίπεδο διόρθωσης των 920 μονάδων, γεγονός που πιθανότατα να τον οδηγήσει στις επόμενες εβδομάδες σε έντονη ανοδική εκτόνωση, καθώς συνήθως τέτοιοι σχηματισμοί είναι προοίμια συνέχισης της υπάρχουσας τάσης.

Ο πρώτος ανοδικός στόχος βρίσκεται στη βραχυχρόνια περιοχή αντίστασης των 1.100 μονάδων ενώ ο πιο καθοριστικός για την μετέπειτα μεσομακροπρόθεσμη πορεία του δείκτη εντοπίζεται στο υψηλό του Νοεμβρίου στις 1.249 μονάδες.

Σημαντικό το κλείσιμο υψηλότερα από την προηγούμενη κορυφή των 1007,8 μονάδων (16/4).

Στον 20αρη αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο, διατηρώντας θετικό το κλίμα και τις διαθέσεις από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων κερδών Κύπρου (+9,51%), Αγροτική (+8,55%), MIG (+8,22%), Μυτιληναίος (+8,60%) και Εθνική (+6,09%).

Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5% οι Alpha Bank, MPB, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και Ελλάκτωρας, του 4% οι Τιτάν και Eurobank και του 3% οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Coca-Cola, Intralot.

Τέλος με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια στους έχοντες θέσεις “short”, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1995,82 μονάδες και έκλεισε στις 1990,51 με κέρδη 4,36%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα ενισχυμένος ξεπέρασε τα 220 εκατ. από τα οποία τα 27 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τουλάχιστον ικανοποιητική (αν επιδείξει διάρκεια) η τελική εικόνα με 218 ανοδικούς τίτλους έναντι 26 πτωτικών και 29 μετοχές να κλείνουν με κέρδη από 10 έως 29,87%.

Ευνόητο καθίσταται ότι τα κέρδη των τελευταίων ημερών (κυρίως στην μικρή κεφαλαιοποίηση) μπορεί να αύξησαν την αγοραστική δύναμη αρκετών ιδιωτικών χαρτοφυλακίων, αλλά δημιουργούν πειρασμούς κατοχύρωσης κερδών σε όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν εγκαίρως. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται στενή παρακολούθηση, αυξημένα αντανακλαστικά και γρήγορες κινήσεις, κυρίως σε τίτλους που θα αποδειχθεί ότι η άνοδός τους δεν οφείλεται σε “δυνατά χέρια”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v