Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το βλέμμα στραμμένο στο ΑΕΠ των ΗΠΑ

Σταθεροποιητικό με πιθανή ανοδική διάθεση αναμένεται το ξεκίνημα της αγοράς, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις επίσημες αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ α’ τριμήνου στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται στις 15:30.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Σταθεροποιητικά με πιθανές ανοδικές διαθέσεις περιμένουν να κινηθεί το ΧΑ οι επαγγελματίες του χώρου, τουλάχιστον μέχρι τις 15:30 όταν και θα ανακοινωθούν οι επίσημες αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ α’ τριμήνου στις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το επιλεκτικό ενδιαφέρον για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μεικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στα μεγάλα χρηματιστήρια του Ειρηνικού (ο Nikkei είχε αργία), ενώ ανοδικά δείχνουν μέχρι στιγμής τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ειδικά για τον DAX που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι επηρεάζει περισσότερο κλίμα και διαθέσεις στη Σοφοκλέους, σημαντικής τεχνικής σημασίας θεωρείται η περιοχή των 4.688 μονάδων καθώς, σύμφωνα με την Fortius Finance, πιθανή ανοδική διάσπαση θα οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων, βάζοντας ως στόχο τις 5.030 μονάδες. Αντίθετα, εμφανής αδυναμία ανοδικής διάσπασης πιθανών να επαναφέρει τον δείκτη προς τις 4.500 μονάδες.

Οσον αφορά τις «εισαγόμενες» ειδήσεις, ασφαλώς ξεχωρίζουν το ότι η Fed βρήκε 6 από 19 τράπεζες να χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των stress tests, ενώ στις 21:15 η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποφασίζει για τα επιτόκια, με τους αναλυτές να μην αναμένουν αλλαγές.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, όσο ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι βρίσκει στήριξη στην περιοχή των 1.900 μονάδων και ο FTSE 20 στις 950 μονάδες, το σενάριο για κίνηση τουλάχιστον προς τα προηγούμενα υψηλά δείχνει ισχυρό.

Πάντως, όλα κρίνονται στη ζώνη 1.864-1.973 μονάδων, ανοδική διάσπαση της οποίας οδηγεί προς το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων και την ισχυρή αντίσταση των 2.225 μονάδων, ενώ καθοδική διάσπαση των 1.864 μονάδων θα δώσει στον Δείκτη πιθανό pull-back προς τις 1.732 μονάδες.

Στα επιμέρους και όσον αφορά τις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι εμφανής η μετατόπιση του ενδιαφέροντος και των συναλλαγών προς μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έστω και αν στην τελευταία απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκλωβισμών.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση μόλις το 68% της μεικτής αξίας συναλλαγών κατευθύνθηκε προς τον FTSE 20, ενώ το 32% βρήκε περισσότερο ενδιαφέρον σε FTSE 40 και FTSE 80.

Τέλος, στους επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους το ενδιαφέρον πιθανότατα να επικεντρωθεί σε ΟΠΑΠ, Εθνική και ΟΤΕ, με τους δυο πρώτους να έχουν αποδοθεί σε μια «ιδιότυπη κόντρα» για την πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του ΧΑ (χθες πέρασε με σκληρό photo-finish ο ΟΠΑΠ), ενώ ο ΟΤΕ συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έχασε τη στήριξη των 10,98 ευρώ και αν δεν δώσει άμεση αντίδραση η αμέσως επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 10,70 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v