Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κόλλησε" γρίπη και η Σοφοκλέους

Η απειλή της πανδημίας από τη γρίπη των χοίρων πλήττει και το ΧΑ που κινείται κάτω των 1.900 με εμφανή τη διάθεση κατοχύρωσης κερδών. Απώλειες για ΚΥΠΡ (2,92%), ΠΕΙΡ (2,8%), ΕΤΕ (2,65%). Ανοδος 1,1% για τη ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με νέα δοκιμασία βασικών δεικτών και μετοχών και με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί οριακά χαμηλότερα των 1.900 μονάδων εξελίσσεται η συνεδρίαση. Με τον FTSE 20 να δοκιμάζει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την περιοχή των 950 μονάδων, καθώς η μετοχή της Εθνικής χάνει προσώρας τα 14 ευρώ.

Σημειωτέον πως χθες για τη μετοχή της Εθνικής χαμηλή τιμή είχε σημειωθεί στα 14,1 ευρώ, ενώ τις τελευταίες συνεδριάσεις οι «τοπικές κορυφές» του 20άρη δημιουργούνται όλο και λίγο χαμηλότερα.

Μέχρι πριν από λίγο κυριότερα χαρακτηριστικά ήταν οι μάλλον αυξημένες συναλλαγές (περισσότερες απ΄ ότι χθες την ίδια περίοδο), μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική, Βωβό που διορθώνει με 12%, πίεση στη μετοχή του ΟΤΕ που υποχωρεί προς τα 11,1 ευρώ και μερική αντιστάθμιση μέσω ΔΕΗ που και σήμερα «βάζει πλάτη» μέχρι τα 14,55 ευρώ.

Ένα επιπλέον γνώρισμα είναι η αυξημένες συναλλαγές πίεση-γύρισμα μετοχών της «…ομάδας Lavipharm;» με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. Θα φανεί στη συνέχεια της ημέρας κατά πόσον είναι βάσιμη η εκτίμηση περί διανομής-αναδιανομής και επιστροφής μετοχικών θέσεων σε μετοχές εταιρειών της χαμηλής-χαμηλότερης αποτίμησης. Σύμπτωμα που ξάφνιασε αρκετούς ειδικά χθες με την σφοδρότητα των εντολών, συναλλαγών και απορρόφησης της προσφοράς που έβγαινε αφειδώς.

Όμως η εικόνα σε αυτή την κατηγορία μετοχών είναι εμφανώς πιο ισορροπημένη απ΄ ότι χθες με τους τζίρους να έχουν υποχωρήσει και το μεγαλύτερο μέρος των παικτών να παρακολουθεί την διολίσθηση του FTSE 20 και μετοχών σηματωρών αυτής της περιόδου.

Για παράδειγμα η μετοχή της Alpha Bank χάνει σήμερα περισσότερο από 2,25 υποχωρώντας προς τα 6,4 ευρώ με συναλλαγές συγκριτικά περισσότερες απ΄ότι χθες, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνονται και η Eurobank στα 5,5 ευρώ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 4,52 ευρώ, Μυτιληναίος στα 4,5 ευρώ. Χαμηλότερα διαμορφώνονται και μετοχές εταιρειών όπως Forthnet, Intralot, Ιντρακόμ, ΕΧΑΕ και άλλων που έδωσαν καλές αποδόσεις τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση πως η σημερινή συνεδρίαση θα είναι δυσκολότερη και πιο «πονηρή» από ότι η χθεσινή με περισσότερες παγίδες και περισσότερες ενδείξεις για την βραχυπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών.

Αυτό που δείχνει πιθανότερο για τη συνέχεια είναι η διολίσθηση του Γενικού Δείκτη προς την πρώτη περιοχή άμυνας των 1.890 μονάδων και του 20άρη λίγο χαμηλότερα προς τις 945 μονάδες.

Και βλέπουμε, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζονται περισσότερο «κουρασμένες» σε σχέση με τις προηγούμενες 2-3 ημέρες, ενώ οι υψηλές αποδόσεις των τελευταίων ημερών μάλλον προδιαθέτουν για μεγαλύτερης έκτασης κατοχύρωση θέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v