Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καλό "ποδαρικό" από τις τράπεζες τον Ιούνιο

Η Εθνική σε ηγετικό ρόλο, αλλά και η “ευγενική χορηγία” του διεθνούς κλίματος, έδωσαν τη δυνατότητα καταγραφής σημαντικών ημερήσιων κερδών για ένα μεγάλο κομμάτι της Αγοράς. Διάκριση για πολλά “penny stocks”.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου

Οι Τράπεζες διατήρησαν το θετικό κλίμα και στο ξεκίνημα του νέου μήνα και μάλιστα έστειλαν τον Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2400 μονάδων (κάτι που είχε να συμβεί από τις 14/10/2008, ενώ συνεχίστηκαν οι εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Επίσης στα θετικά της συνεδρίασης θα πρέπει να προστεθεί και ο τζίρος που έδειξε να μειώνεται (σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), αλλά να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, έστω και αν η συναλλακτική δραστηριότητα της πρώτης ώρας άφηνε υποσχέσεις για κάτι σαφώς καλύτερο.

Η Εθνική σε ηγετικό ρόλο, αλλά και η “ευγενική χορηγία” του διεθνούς κλίματος, έδωσαν τη δυνατότητα καταγραφής σημαντικών ημερήσιων κερδών για ένα μεγάλο κομμάτι της Αγοράς, όμως ίσως αξίζει σχετικής υπογράμμισης ότι στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων κερδισμένων βρέθηκαν και πολλά “penny stocks”.

Όσον αφορά τον τίτλο της “μεγάλης μας φίλης”, τεχνικά, επιβεβαιωμένη διάσπαση της αντίστασης των 20,50 ευρώ, μπορεί να δώσει ώθηση έως τα 25 ευρώ, με ενδιάμεση ασθενή αντίσταση στα 21,48 ευρώ.

Τεχνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τίτλος της Eurobank που έχει μπροστά του την αντίσταση των 9,04 ευρώ και αν δώσει ανοδική διαφυγή η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 9,50 ευρώ.

Όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η θετική εικόνα των διεθνών Αγορών που παίρνουν “καύσιμο” ανόδου από την συνεχιζόμενη αναρρίχηση των εμπορευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 24 ετών κατέγραψαν τα βιομηχανικά μέταλλα το Μάιο καθώς οι βιομηχανίες “χτίζουν” αποθέματα περιμένοντας το οικονομικό ριμπάουντ.

Επίσης στην ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας επέδρασε θετικά η αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα για τρίτο διαδοχικό μήνα, τον Μάιο. Ο σχετικός δείκτης εποχιακά προσαρμοσμένος ήταν στις 53,1 μονάδες από 53,5 μονάδες τον Απρίλιο. Πάνω από τις 50 σημαίνει ότι υπάρχει ανάπτυξη.

Το βλέμμα στραμμένο στον S&P 500 έχει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. και εκτιμά πως ανοδική διάσπαση των 945 μονάδων θα επιβεβαιώσει το “long” σήμα και θα δώσει “στροφές” στην ανοδική τάση.

Αντίθετα η Fortius Finance στέκεται στην “απόδραση” του DAX υψηλότερα των 5000 μονάδων και επισημαίνει ότι επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση του εν λόγω ορίου δίνει (στον Γερμανικό δείκτη) minimum κίνηση τουλάχιστον έως τις 5243 μονάδες.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους και στα επιχειρήματα των αισιόδοξων, αυτοί υποστηρίζουν ότι η Αγορά μπορεί να παραμένει σε υψηλή εξάρτηση από τις διεθνείς Αγορές, όμως συνεχίζει να αναζητεί των εσωτερικό καταλύτη που θα μπορούσε να δώσει σχετική απεξάρτηση και κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε αυτό το τελευταίο φαίνεται να συνηγορεί και το γεγονός ότι οι όποιες διορθώσεις παραμένουν βραχύβιες, παρά το γεγονός ότι για όσους μπήκαν στην Αγορά σχετικά έγκαιρα τα κέρδη είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα.

Η αποδυνάµωση των ισολογισµών από ρευστότητα, τζίρο και κέρδη έχει ενισχύσει τα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων, επισημαίνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Η ανάκαµψη των αποτιµήσεων σχετίζεται και µε τη σχέση ισορροπίας που επιδιώκεται σε µία εν δυνάµει συµφωνία ανταλλαγής µετοχών ή άλλων αξιών. Απ' ότι φαίνεται η συµµετοχή σε αυτόν τον κύκλο εξαγορών ξεκινά από πάνω προς τα κάτω και θα έχει καταλυτική επιρροή σε όλο το φάσµα της Αγοράς. Η ποιοτική διάσταση αυτών των εγχειρηµάτων θα κρίνει και τη συµπεριφορά της Αγοράς απέναντι στις επερχόµενες συµφωνίες τονίζει η ΑΧΕ.

Γυρίζοντας στον Τραπεζικό δείκτη, ασφαλώς το +5,56% δείχνει τον πρωταγωνιστή ημέρας. Τεχνικά η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στις 3085 μονάδες.

Δεν σημειώθηκε εντυπωσιακή έξαρση του δανεισμού την πρώτη ημέρα επιστροφής του short selling. Έτσι μέχρι τις 17.00 σημαντικός δανεισμός έγινε αισθητός μόνο σε Eurobank, MPB και Κύπρου.

Στο ταμπλό του FTSE με αγοραστές έκλεισαν οι ΟΤΕ (136142 τεμ. ανεκτέλεστα), ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, MPB, MIG.

Αντίθετα με πωλητές οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρας, Τιτάνας, Κύπρου, Coca-Cola.

Στην ομάδα των “πράσινων” “πρώτο τραπέζι πίστα” οι Μυτιληναίος (+14,42%), Αγροτική (+10,98%) και Eurobank (+9,20%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 7% ακολούθησαν οι Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, MPB, του 6% οι Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank και του 5% τα Ελ. Πετρέλαια.

Τέλος με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Coca-Cola, MIG.

Τρεις οι υστερήσαντες από τους Δεικτοβαρείς τίτλους και συγκεκριμένα οι Κύπρου (-8%), Motor Oil (-1,10%) και ΔΕΗ (-0,12%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2423,36 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 2417,014 με κέρδη 3,85% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 325 εκατ. από τα οποία τα 27,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 172 ανοδικές μετοχές έναντι 64 πτωτικών και 22 τίτλοι με κέρδη από 9 έως 16,67%.

Μεταξύ άλλων διακρίθηκαν οι ΑΕΓΕΚ, Σιδενόρ, Αγροτική Ασφ., Ηλεκτρονική, Πλαστικά Κρήτης, Νηρέας, Μέτκα, Folli Follie, FG Europe, Alapis κ.λ.π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v