Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξιάτικος μποναμάς 50% στη Σοφοκλέους

Οι επενδυτές αναμένοντας την ΕΤΕ και εν όψει απελευθέρωσης short selling από Δευτέρα, αιφνιδιάστηκαν από MPB (4,9%) και Κύπρου (18,5%) που εντάσσονται στους δείκτες MSCI. Κέρδη άνω του 51,5% εμφανίζει στο τρίμηνο ο ΓΔ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η τελευταία συνεδρίαση του μήνα αν μη τι άλλο είχε συγκινήσεις που όχι μόνο κράτησαν μέχρι τέλους αλλά “χτύπησαν peak” με τις δημοπρασίες.

Ο λόγος για τις μετοχές των Κύπρου και MPB που από 1ης Ιουνίου εισέρχονται στους MSCI Standard Index και MSCI Small Cap Index και οι οποίες μέσω των δημοπρασιών έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και με τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη.

Έτσι ο τίτλος της MPB, αν και η τελευταία πριν τις δημοπρασίες πράξη έγινε στα 2,46 ευρώ, μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στα 2,55 ευρώ με κέρδη 4,94% (μετά τις 17.00 άλλαξαν χέρια 2604340 τεμ.)

Η μετοχή της Κύπρου στην τελευταία πριν τις δημοπρασίες πράξη “έδειχνε” 4,79 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 5,50 ευρώ με κέρδη 18,53% (μετά τις 17.00 άλλαξαν χέρια 15.545.955 τεμ.).

Αξίζουν επίσης αναφοράς οι σημαντικές συναλλαγές που έγιναν (προς το τέλος) στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών για την Κύπρου, αλλά και ο σχετικά υψηλός δανεισμός με την μέθοδο Ra (όχι μέσω ΕΤΕΣΕΠ).

Από εκεί και πέρα ο Μάιος αποδείχθηκε ο τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας που έδωσε στον Δείκτη κέρδη 13,33%, τα εβδομαδιαία κέρδη στο +2,08% και αυτά από την αρχή του χρόνου στο +30,28%.

Και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που άφησε μάλλον πικρή γεύση στους πρωινούς αγοραστές, η τελική εικόνα βρήκε τις μετοχές με θετικό πρόσημο στην πρώτη θέση, ενώ ο τζίρος ήταν ο δεύτερος υψηλότερος του τρέχοντος έτους. Παρά το γεγονός ότι ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα δεν ένα στενό εύρος διακύμανσης περίπου 43 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2312,28, υψηλό 2355,48), οι διακυμάνσεις σε τιμές και ψυχολογία ήταν τουλάχιστον ευδιάκριτες.

Η αναμονή των αποτελεσμάτων της Εθνικής και πολύ περισσότερο η επιστροφή του short selling (από την ερχόμενη Δευτέρα), δημιούργησαν ανάμικτα συναισθήματα.

Ασφαλώς τα νέα υψηλά επταμήνου για τον Γενικό Δείκτη οδήγησαν σε σκέψεις και πειρασμούς όσους διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα εκτός Αγοράς, όμως τα σημαντικά “αδειάσματα” των μετοχών μόλις ο Δείκτης “έκανε κοιλιά” διατήρησαν τον σκεπτικισμό.

Όλα ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο καθώς με το “καύσιμο” εξ Ανατολών το Χ.Α. βρήκε στο άνοιγμά του τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές να έχουν ξεκινήσει με αξιοσημείωτα κέρδη.

Συγκεκριμένα, με μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ότι αναμενόταν αναπτύχθηκε στο προηγούμενο τρίμηνο η οικονομία της Ινδίας και παράλληλα η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία κατέγραψε αύξηση ρεκόρ τον Απρίλιο, ενδείξεις ότι οι Ασιατικές οικονομίες αναθερμαίνονται ξανά. Αντίθετα συναισθήματα και αιτίες ρευστοποιήσεων έδωσε η ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ που συρρικνώθηκε κατά 5,7% στο α΄ τρίμηνο, έναντι αρχικής καταμέτρησης για υποχώρηση 6,1%.

Βέβαια οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικές για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ δεν έλειψαν και σημαντικές εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι στιγμής η δυναμική της Αγοράς αποδεικνύεται ισχυρότερη από το αδύναμο περιεχόμενο των ισολογισμών που δημοσιεύονται. Εκτιμάται ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα χαρακτηριστούν από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και από κινήσεις που θα έχουν στόχο την ποιοτική βελτίωσή τους, καθώς οι επενδυτές θα τιμολογήσουν ηρεμότερα τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου και ίσως “ανταμείψουν” στο ταμπλό τους λίγους διακριθέντες.

Στον Τραπεζικό δείκτη εστιάζει την προσοχή της η Fortius Finance και συγκεκριμένα στην βραχυχρόνια αντίσταση των 2670 μονάδων. Σύμφωνα με την ΑΧΕ πιθανή ανοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει τον δρόμο για την άμεση προσέγγιση των 3085 μονάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα βραχυχρόνιο “pull back” προς την ανοδική γραμμή τάσης που οριθετείται στις 2365 μονάδες.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η άποψη αρκετών αναλυτών που επισημαίνουν τις ανοδικές διαθέσεις που επιδεικνύουν τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και μετάλλων, εν μέσω γενικότερης εκτίμησης σύμφωνα με την οποία η κρίση αργά αλλά σταθερά αμβλύνεται.

Στον FTSE, με αγοραστές έκλεισαν οι ΟΤΕ (με 118474 τεμ. ανεκτέλεστα), Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Intralot, Motor Oil.

Αντίθετα με πωλητές οι Τιτάν, Εθνική, Κύπρου (1175771 τεμ. ανεκτέλεστα), Πειραιώς (174092 τεμ. ανεκτέλεστα), Alpha Bank (109227 τεμ. ανεκτέλεστα), Eurobank, MIG, MPB (552999 τεμ. ανεκτέλεστα).

Εκτός των Κύπρου και MPB, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι Εθνική (αν διασπάσει ανοδικά τα 20,50 ευρώ, επόμενη αντίσταση στα 21,48 ευρώ) και Eurobank, του 2% οι Ελλάκτωρ και MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Πειραιώς, Coca-Cola, Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-4,89%) και ΟΤΕ (-3,21%), απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίο και μικρότερες ημερήσιες απώλειες για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Αγροτική, Intralot, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.09 “είδε” το χαμηλό ημέρας των 2312,28 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 2327,47 μονάδες με κέρδη 0,80%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 436 εκατ. από τα οποία τα 28,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Χειρότερη της αρχικής η τελική εικόνα με 103 ανοδικές μετοχές έναντι 135 πτωτικών και 22 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 20,35%.

Ξεχώρισαν οι Folli Follie, Revoil, AS Company, Elinoil, Aegean, ΣΙΔΜΑ, Καράτζη, Προοδευτική κ.λ.π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v