Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καύσιμα" από Εθνική στη Σοφοκλέους

Σε σημείο αναφοράς το ΧΑ, όπως άλλωστε στο σύνολό τους οι αγορές. Σε θέσεις μάχης σορτάκηδες και αγοραστές. Κλειδί η υπεραπόδοση της Εθνικής, η ζητούμενη στήριξη μετοχών του 20άρη και η συνδρομή της Wall βραχυπρόθεσμα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καλό μήνα να έχουμε, από όλες τις απόψεις.

Χρηματιστηριακά ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη περί τις 27 μονάδες υψηλότερα από τις 2.300 και τον Ftse20 σε απόσταση…αναπνοής από το εύρος των 1.220-1.230 μονάδων.

Εκ των πραγμάτων σημείο αναφοράς η ευρύτερη περιοχή των 2.300 μονάδων, μένει να κριθεί αποτελεί σημείο τερματισμού ή αφετηρίας ακόμη μίας ανοδικής κίνησης ικανής να οδηγήσει την αγορά προς τα επίπεδα των 2.500-2.550 μονάδων.

Σε…όρους Εθνικής αυτό πρακτικά σημαίνει τιμές μεταξύ 20,5-23 ευρώ και υπέρβαση των 1.280 μονάδων για τον 20άρη. Σημαίνει πολλά σε αυτή την φάση των αγορών, καθώς οι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι φαίνεται να έχουν επανατοποθετήσει μέρος των κεφαλαίων τους (και των κερδοφόρων θέσεων τους) σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εμφανής η τακτική τους στις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς γίνονταν με γνώμονα και τα θεμελιώδη των εισηγμένων που παρακολουθούν. Πλέον η Εθνική, που από ξένους οίκους(με πρώτη και καλύτερη την Citigroup) στοχοθετείται πέραν των 20 ευρώ προς τα 22-24 ευρώ αποτιμάται στα 9,555 δισ. ευρώ, έναντι της Eurobank των 4,299 δισ. ευρώ (που δεν αποκλείεται να βγάλει είδηση σήμερα).

Η αντίδραση της Εθνικής ήταν, είναι και θα παραμείνει το ισχυρότερο… καύσιμο για το ΧΑ και για το ενδεχόμενο περαιτέρω ΄΄μόχλευσης΄΄ ακόμη και μικρομεσαίων εισηγμένων. Για αυτό το λόγο η αρχή της συνεδρίασης ενδέχεται να αποτελεί πρόκριμα για σήμερα, δεδομένου ότι αρκετοί παίκτες έχουν λάβει ΄΄θέσεις πώλησης΄΄ στη μετοχή ποντάροντας σε μία δικαιολογημένη (εν μέρει και τεχνικά) υποχώρηση της αγοράς και του 20άρη.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να δοθεί ανάλογο σήμα από την Wall, που δεν φαίνεται να … κάνει την χάρη στους σορτάκηδες, καθώς ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 8.500 μονάδες ακριβώς, ο S&P 500 στις 919 (οι 970 μονάδες αποτελούν σημείο αναφοράς για αρκετούς διορατικούς αναλυτές) και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,3% στην τελευταία συνεδρίαση.

Το πώς θα αντιδράσουν οι σορτάκηδες και σήμερα αλλά και στο περιθώριο του Τ συν 3 εάν μάλιστα η Wall δεν διορθώσει είναι ένα ζητούμενο. Λογικά είτε θα σπεύσουν να κλείσουν, να καλύψουν τις θέσεις τους ή θα υποχρεωθούν να βγουν στην υποκείμενη αγορά να μαζέψουν μετοχές, οπότε…άθελα τους θα κάνουν πιο εύκολο το έργο των ΄ άγοραστών΄΄ και των ισχυρών επενδυτικών κύκλων, που ποντάρουν σε ακόμη μία ανοδική αντίδραση.

Ο φίλος Στέφανος (deiktes.com) παρατηρεί, πως "η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς έχει μετατραπεί σε ανοδική με την διορθωτική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας να περιορίζεται στο όριο της γραμμής ανοδικής τάσης της κίνησης, που είχε ξεκινήσει από τα χαμηλά του Μαρτίου".

Πρακτικά το κύμα 5 δεν πρέπει ποτέ να είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με το κύμα 2 ή το κύμα 3, το κύμα 5 είναι πάντα μικρότερο από το μήκος του κύματος 3 και το κύμα 5 τερματίζεται συνήθως έξω από τον τριγωνικό σχηματισμό. Αναλυτικότερη τεχνική προσέγγιση θα δοθεί στη συνέχεια μέσω του Εκηβόλου. Εκτίμηση που συγκλίνει με αυτήν του φίλου zelis677, ο οποίος θεωρεί κομβική την περιοχή των 2.370 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη με ενδεχόμενη υπέρβαση της να οδηγεί σε αναθεώρηση της μέχρι τώρα "διορθωτικής" αντίληψης.

Για αυτό στη σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να αποδοθεί σημασία και προσοχή, καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές αν και μετά από ένα σχεδόν τρίμηνο ράλυ λογικά θα παρέπεμπαν σε διόρθωση από τεχνικής πλευράς μπορεί να οδηγηθούν στην κάλυψη του απόλυτου ποσοστού ανόδου (μετά από μακρά περίοδο διόρθωσης) που θα έφτανε στο 75% δηλαδή προς τις 2.500-2.550 μονάδες. (Σχετικό διάγραμμα με τα κατά Fibonacci περιθώρια αντίδρασης και πιθανά επίπεδα προσέγγισης έχουν δοθεί συχνάκις μέσω του Εκη)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v