Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα βλέμματα σε ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΕFG και ΟΤΕ

Ανήμερα της επετείου της Αλωσης της Πόλης το ΧΑ καλείται να εκπορθήσει τα υψηλά έτους (2.310). Κλειδιά η ΕΤΕ, η EFG, η τάση της ΔΕΗ, η συσσώρευση δυνάμεων στον ΟΤΕ και οι φίλιες δυνάμεις που καραδοκούν στα μικρομεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τελευταία συνεδρίαση του Μαίου εξαιρετικής σημασίας, κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών.

Σίγουρα η πορεία των αγορών δ ε ν διακυβεύεται ειδικά σήμερα αλλά στο κλείσιμο του μήνα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να προσμετρήσουν δυνάμεις και αντοχές.

Προσώρας και τα δύο ενδεχόμενα που εξετάζονται από τους αναλυτές είναι ανοιχτά. Τόσο αυτό, που προσβλέπει σε ακόμη έναν ανοδικό κύκλο-ίσως τον τελευταίο αυτής της φάσης- προτού τα χρηματιστήρια παραδοθούν στο…έλεος των πωλητών. Οσο εκείνο, που ποντάρει σε μία περίοδο ήπιας διόρθωσης, διολίσθησης προετοιμασίας κατά κάποιο τρόπο ενός επόμενου γύρου που θα οδηγούσε στην επιβεβαίωση μεσομακροπρόθεσμων .

Στο ΧΑ ισχυροί επενδυτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι ποντάρουν στο πρώτο σενάριο, συνεκτιμώντας όμως την πιθανότητα διόρθωσης των τραπεζών για αυτό και μετακυλίουν μέρος των κεφαλαίων τους σε εναλλακτικές επιλογές (κυρίως ΔΕΗ δευτερευόντως ΟΤΕ).

Εκτιμούν, πως άσχετα με τον επόμενο κύκλο διόρθωσης τα χρηματιστήρια μπορεί να συνεχίσουν ανοδικά, συντηρώντας ακόμη και την υπερβολή που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις, με τον Γενικό Δείκτη να μπορεί να ΄΄τραβήξει΄΄ μέχρι τις 2.500-2.550 μονάδες.

Απαραίτητη προυπόθεση η συντήρηση του ΓΔ πάνω από την περιοχή των 2.200 και το πολύ των 2.100 μονάδων. Σημειώνεται ότι τα υψηλά έτους στο κλείσιμο διαμορφώνονται στις 2.310 μονάδες. Χθες η Wall έδωσε ακόμη μία ένδειξη της έντονης αντιπαράθεσης πωλητών-αγοραστών με τον DJIA να σκαρφαλώνει στις 8.400 μονάδες.

Μέχρι τώρα ΄΄αρνείται΄΄ να υποχωρήσει χαμηλότερα των 8.200-8.100 μονάδων αλλά δεν ΄΄φεύγει΄΄ πάνω από τις 8.550 μονάδες για να οδηγηθεί στην καταγραφή ν έ ο υ υψηλού.

Κάτι ανάλογο συνέβη χθες και στο ΧΑ-που για πολλοστή φορά θα εκτιμήσουμε πως λειτουργεί εμφανώς ως σηματωρός (τουλάχιστον των ευρωπαικών αγορών με κόντρα κίνηση όπου τα ΄΄νέα υψηλά΄΄ αποφεύχθησαν όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος στην διαδικασία της δημοπρασίας. Εκανε όμως ενδοσυνεδριακή κορυφή ο ΓΔ, χωρίς να ακολουθήσει ο Ftse20, αλλά με την ΔΕΗ σε θέση οδηγού και την Εθνική να απέχει ελάχιστα από την κορυφή έτους.

Πολλά λοιπόν τα πονταρίσματα για σήμερα-τελευταία ημέρα του Μαίου, συνεδρίαση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και της Εθνικής, του αμερικανικού ΑΕΠ, της ένταξης των Marfin Popular και Κύπρου στον δείκτη MSCI.

Μία συνεδρίαση πριν την επαναφορά του μέτρου των ανοιχτών πωλήσεων μένει να φανεί εάν βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της ανόδου ή στην αφετηρία ενός ακόμη-και μάλλον τελευταίου-ανοδικού κύκλου.

Μετοχές σηματωροί πέραν της Εθνικής και της Eurobank θεωρούνται η ΔΕΗ (με πρωταγωνιστικό ρόλο, θα λέγαμε) ο… υποψήφιος για ανάλογη πορεία ΟΤΕ και δυνάμεων όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ από τον 20άρη. Και βλέπουμε στην πορεία εάν η αγορά μπορεί να τραβήξει περισσότερο, να ακολουθήσουν επιλεγμένα χαρτιά από τον μεσαίο-μικρό χώρο.

Εάν βοηθήσει η αγορά κάποια ενδιαφέροντα μεσαιό-μικρά θα μπορούμε να έχουμε στην επόμενη αναφορά μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v