Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τιμές Οκτωβρίου 2008 η Σοφοκλέους

Διεθνής η διάθεση για ακόμη μία ακραία υπερβολή, με το ΧΑ να κρατά τις 2.380 μονάδες. Πάνω από τα 20 ευρώ η Εθνική, κέρδη 7,2% για Eurobank, άνω του 4% για Alpha Bank, Marfin Popular, Μυτιληναίος, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε επίπεδα Οκτωβρίου 2008 «επιστρέφει» το Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω γενικότερης ευφορίας στις αγορές. Οι αφορμές για την εκδήλωση ακόμη ενός ανοδικού κύκλου υπάρχουν και συντονισμένα «τροφοδοτούνται» σε ήδη υψηλές τιμές από αρμόδιους, υπεύθυνους και πολιτικούς παράγοντες.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης πέρασε ενδοσυνεδριακά τις 2.400 μονάδες (με διπλή κορυφή στις 2.402-2.404 μονάδες) με αύξηση συναλλαγών και τον FTSE 20 σταθερά πάνω από τις 1.230 μονάδες.

Την ίδια στιγμή τα Συμβόλαια του DAX πιάνουν τις 5.150 μον. μία υψηλή κορυφή-που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει συνέχεια έ ω ς τις 5.350 μονάδες. Ανάλογη διάθεση φαίνεται να κυριαρχεί και στη Νέα Υόρκη, όπου αρκετοί μιλούν ανοιχτά για προσέγγιση των 9.000 ή ακόμη και υπέρβαση προς τις 9.200 μονάδες.

Όλα αυτά αποτυπώνονται εύγλωττα σε τεχνικά διαγράμματα και την τεχνική προσέγγιση των αγορών που φαίνεται να "παίζουν"τα ρέστα τους σε μία τελευταία (;) ανοδική παρτίδα .

Μέχρι τώρα στο ΧΑ η Εθνική κινείται πάνω από τα 20 ευρώ (με υψηλό τα 20,49) ενώ ανάλογα διαμορφώνεται η Eurobank στα 8,73 ευρώ (7,2%), η Alpha Bank στα 8,82, η Marfin Popular στα 2,66, η Πειραιώς στα 8,44 ενώ η Κύπρου παραμένει 10-12% χαμηλότερα μετά τις…τράμπες της Παρασκευής.

Πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και πάντα με γνώμονα την τεχνική εικόνα των δεικτών ο ΓΔ "πιάνει" αυτή τη φορά αντιδρώντας ανοδικά περιοχές που συναντούσε στη διάρκεια της μεγάλης διόρθωσης στα μέσα Οκτωβρίου.

Σηματωρός και κλειδί η συνεδρίαση της 10/10/08 καθώς ο ΓΔ είχε κυμανθεί από τη μέγιστη τιμή των 2.502 έως την χαμηλή των 2 260 για να κλείσει τελικά στις 2.372 μονάδες με διόρθωση 4-5% (εάν δεν μας απατά η…γέρικη μνήμη μας). Πρόκειται για καθοδικά κενά, που καλύπτονται σε αυτή τη φάση της αγοράς και μπορούν να φέρουν τον ΓΔ μέχρι τα υψηλά των 2.500-2.550 μονάδων.

Μέχρι αυτά τα επίπεδα αναφερόμαστε σε τεχνική αντίδραση που καταλαβαίνουμε, εξηγούμε και δικαιολογούμε με γνώμονα πάντα την πορεία του ΧΑ σε διάρκεια 52 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον φίλο zelis677 στην περιοχή των 2.370 μον. αντιστοιχεί το 23,8% της ανοδικής διόρθωσης που δημιουργήθηκε από την υποχώρηση της αγοράς από τα υψηλά των 5.346 μονάδες και για αυτό στην συγκεκριμένη περιοχή αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά για να εφιστήσουμε την προσοχή των ενεργών παικτών, από τη στιγμή που η αγορά (οι αγορές γενικότερα) έχει εισέλθει στο τελευταίο στάδιο μίας ανοδικής κίνησης.

Η βιαιότητα της σημερινής αντίδρασης (από Φραγκφούρτη μέχρι Αθήνα) "φέρνει" γρηγορότερα και κοντύτερα τα όρια της δικαιολογούμενης κίνησης των χρηματιστηρίων, για αυτό στην διαδρομή προς τις 2.500-2.550 μονάδες απαιτείται εξαιρετική προσοχή.

Βέβαια ο εγκλωβισμός των πτωτικών παικτών έχει αλλάξει λίγο τον συγχρονισμό της αγοράς και των βασικών δεικτών, κρατά ενεργό το ενδεχόμενο της ακραίας μεταβολής αλλά οι επόμενες δύο-τρεις δείχνουν να είναι εξαιρετικά πονηρές.

Προσώρας όμως επιχειρείται η μεγιστοποίηση του επιδιωκόμενου οφέλους με 165-170 μετοχές στο πράσινο και πληθώρα (περίπου 40 μετοχών) που αποδίδουν περισσότερο από 5% πριν από λίγο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v