XA: «Καπνός» τα κέρδη του 2014

Συνεχίστηκε η πτώση στο Χρηματιστήριο. Απώλειες 0,16% για το 2014 καταγράφει πλέον ο Γ.Δ. Ποιοι τίτλοι του FT 25 έκλεισαν σε χαμηλό ημέρας. Εικόνα «διάλυσης» στο warrant της Εθνικής, στα 2,5 ευρώ έπεσε η μετοχή. Τα μηνύματα από τα παράγωγα.

Συνεδρίαση - επίδειξη αδυναμίας αντίδρασης, η σημερινή, βύθισε ακόμα περισσότερο σε σκέψεις και προβληματισμούς όσους παρακολουθούν τα δρώμενα επί καθημερινής βάσεως, στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά την αρχική διάθεση ανοδικής αντίδρασης που τον βοήθησε να αναρριχηθεί μέχρι τις 1178,68 μονάδες (+1,22%), μετά τις 14.17 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και υποχώρησε μέχρι τις 1153,44 μονάδες (-0,96%).

Η περίπου κάθετη κίνηση προς το χαμηλό ημέρας που σημειώθηκε στις 15.03, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι "πήρε σήμα" από την Αγορά Παραγώγων, όταν το συμβόλαιο του δείκτη, λήξεως Μαϊου, βρέθηκε να σημειώνει ξαφνική υποτίμηση κοντά στο 1,4%, για να μαζευτεί σχετικά στην συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων στο Χ.Π.Α. που διατήρησαν σε υψηλό επίπεδο τις συναλλαγές, ενώ περισσότερο "αισθητή" κάνουν την παρουσία τους όσοι ρολάρουν "short" θέσεις. Επίσης και σήμερα στο Χ.Π.Α. σημειώθηκαν κινήσεις "stop loss" από όσους έχουν παραμένει εγκλωβισμένοι σε "long" θέσεις και δεν πρόλαβαν να εκμεταλλευτούν το ανοδικό ξεκίνημα.

Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1155,2 μονάδες (-0,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1160,81 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,32%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ, Μέτκα, ΟΛΠ και Σωλ. Κορίνθου.

Άρα τα "μαγικά" που έδωσαν περίπου έξι μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, στο κλείσιμο, έγιναν σε άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους και πιο συγκεκριμένα ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων από τα 5,81 ευρώ (-1,36%), που ήταν στις 17.00, έκλεισε στα 5,93 ευρώ (+0,68%), η Motor Oil από τα 8,21 ευρώ (-4,09%) τερμάτισε την συνεδρίαση στα 8,32 ευρώ (-2,80%), ο Τιτάνας από τα 21,34 ευρώ (-3,61%) έκλεισε στα 21,70 ευρώ (-1,99%), η ΔΕΗ από τα 10,41 ευρώ (-0,76%) έκλεισε αμετάβλητη στα 10,49 ευρώ, αμετάβλητος και ο τίτλος του ΟΠΑΠ (10,60 ευρώ) αν και στις 17.00 βρισκόταν στα 10,56 ευρώ (-0,38%), ενώ ο τίτλος του ΟΤΕ από τα 10,36 ευρώ (-1,33%) έκλεισε στα 10,45 ευρώ (-0,48%).

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έξι αρνητικές στις τελευταίες επτά, με αθροιστικές απώλειες 6,40%.

Από την αρχή του χρόνου και μετά το σημερινό κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε απώλειες 0,16%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης (παρά το μπαράζ των αυξήσεων κεφαλαίου) από τις 31/12/2013 σημειώνει απώλειες 8,01%.
Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, να σημειωθεί ότι όλες άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, πλην των Alpha Bank, Intralot, Frigoglass που κινήθηκαν μόνιμα στο "πράσινο".

Από το Τραπεζικό ταμπλώ, το "πάλεψαν" οι Πειραιώς και Alpha Bank, όμως τελικά συμπλήρωσαν μία ακόμα συνεδρίαση με κλείσιμο χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ.

Στην περίπτωση της Εθνικής, σήμερα το "έργο παίχτηκε ανάποδα" (!) Ο τίτλος ξεκίνησε με σχετικά ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τα 2,70 ευρώ, όμως από τις 12.42 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Μετά τις 16.35 οι εν δυνάμει πωλητές ανέλαβαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες και ο τίτλος υποχώρησε μέχρι τα 2,47 ευρώ (-6,08%) για να κλείσει στα 2,50 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 4,94%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο είναι σε χαμηλά 10μηνου (!)

Εικόνα "διάλυσης" στο warrant της Εθνικής που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,6600 ευρώ (χαμηλά εννεαμήνου) με ημερήσιες απώλειες 15,06%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει μέχρι τα 0,6340 ευρώ (-17,5%).

Η στήλη είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι οι όροι της νέας ΑΜΚ της Εθνικής και η τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλώ (αποτέλεσμα των όρων της ΑΜΚ) θα πιέσουν ασφυκτικά τον παραστατικό τίτλο της Τράπεζας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα (!)

Από την άλλη, τουλάχιστον εντύπωση προκαλεί το σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύεται το Σ.Μ.Ε. της Εθνικής στην Αγορά Παραγώγων. Αρκετά χαρτοφυλάκια που μπήκαν στην τελευταία ΑΜΚ και τα οποία δεν έχουν πάρει στα χέρια τους τις νέες μετοχές, πουλάνε το συμβόλαιο της Εθνικής στην Αγορά Παραγώγων, με αποτέλεσμα το "βαθύ" discount (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Όπως είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλια, οι αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων προσέγγιζαν νούμερα που δεν δικαιολογούνταν από τα θεμελιώδη των εταιρειών αλλά και από τις προσδοκίες για την κερδοφορία" επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών που στέρησαν ρευστότητα από την αγορά, η έλλειψη ανοδικού καταλύτη αλλά και το πολιτικό ρίσκο ήταν οι υπόλοιποι λόγοι της διόρθωσης. Μια διόρθωση που ξάφνιασε ορισμένους καθώς δεν συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα άσχημο κλίμα στο εξωτερικό (αναπτυγμένες και αναδυόμενες Αγορές)

Μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα του πολιτικού τοπίου από τις Ευρωεκλογές, γεγονότα που θα δώσουν βραχυπρόθεσμη τάση στην Αγορά είναι το rebalancing του δείκτη MSCI την Τετάρτη, η ανακοίνωση του ΑΕΠ α΄ τριμήνου την Πέμπτη και η ροή αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των εισηγμένων.

Η Αγορά θα πρέπει, βραχυπρόθεσμα, να επιστρέψει πάνω από τα επίπεδα των 1180 μονάδων άμεσα, για να κινηθεί προς τις 1250 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, η προσέγγιση των 1150 μονάδων αλλά και της στήριξης των 1120 μονάδων θεωρείται πιθανή.

Στα επίπεδα των 1100 μονάδων θα κριθεί, αν η Αγορά αντιδράσει από το -20% των ενδοσυνεδριακών υψηλών και κινδυνεύσει η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" έδειξε να επικρατεί στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με μοναδική "κόκκινη παραφωνία" την Shanghai (-0,10%), ενώ ξεχώρισε το +1,95% του Nikkei, μετά την σημαντική άνοδο του δολαρίου έναντι του γεν. Σημαντική άνοδος και στην Ινδία καθώς αυξήθηκαν τα "πονταρίσματα" για πιθανή νίκη του κόμματος της Αντιπολίτευσης που θεωρείται πιο "φιλικό" προς τις Επιχειρήσεις.

Από την άλλη, εικόνα επιβράδυνσης παρουσιάζεται για την Κινεζική οικονομία και από το νέο μπαράζ οικονομικών μεγεθών. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 8,7% σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 11,9% ενώ οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού κατέγραψαν αύξηση 17,3% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,9% και των λιανικών πωλήσεων κατά 12,2%. Για τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για αύξηση 17,7%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, πτωτικά, για πέμπτο συνεχή μήνα, κινήθηκε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος του Ινστιτούτου ZEW στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε το Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 18 μηνών, στο 33,1, από 43,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ήπια υποχώρηση στο 41.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται το ευρώ μετά την πτώση του οικονομικού συναισθήματος ZEW Γερμανίας και τις φήμες της Bundensbank για ενδεχόμενη λήψη ενεργειών από την ΕΚΤ στην ερχόμενη συνεδρίαση.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 0,1%, τον Απρίλιο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας τριών μηνών. Το επιτόκιο υποχώρησε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στο 2,13% από 2,45% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Τα "δεδομένα" που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ενδεχόμενη αναβάθμιση ή υποβάθμιση των αξιολογήσεων των Κρατών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, παρέθεσε η Fitch στο "Eurozone Sovereign Snapshot".

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο διεθνής οίκος σημειώνει ως αρνητικούς παράγοντες την αποτυχία ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας και την πολιτική αστάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και στην υπονόμευση του προγράμματος προσαρμογής.

Σε "overweight" από "equalweight" αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Jumbo η Euroxx σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 14 ευρώ. Σύμφωνα με την Euroxx η πρόσφατη αδυναμία της μετοχής δεν σχετίζεται με θεμελιώδεις αιτίες και ως εκ τούτου οι τρέχουσες τιμές έχουν δημιουργήσει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου.

Από εκεί και πέρα, απόλυτα διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά τις βραχυμεσοπρόθεσμες προοπτικές της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, το Χ.Α. αργά αλλά σταθερά επιστρέφει στον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων (rebalancing), από εγχώριους θεσμικούς και ξένα χαρτοφυλάκια, "εις βάρος" των υπολοίπων μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών, ενώ και η επιρροή των Τραπεζικών μετοχών στους δείκτες θα αυξηθεί αναλόγως, εις βάρος των μη τραπεζικών μετοχών.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι δεν ανησυχούν για την κρατούσα διορθωτική τάση στο Χ.Α., τονίζοντας ότι αν υπήρχε κάτι ουσιαστικά σοβαρό οι "αναταράξεις" θα είχαν επεκταθεί και στην Αγορά ομολόγων. Εδώ ίσως αξίζει να επισημανθεί η σημερινή ανοδική κίνηση των αποδόσεων για τα Ελληνικά 5ετή, 10ετή και 30ετή ομόλογα.

Σύμφωνα με τους αισιόδοξους, η εν εξελίξει διόρθωση δημιουργεί συνθήκες "επενδυτικών ευκαιριών", υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποιος "joker" από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

"Είναι ξεκάθαρο ότι το πολιτικό σκηνικό και οι επερχόμενες εκλογές λειτουργούν αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε διάθεση ανάληψης ρίσκου από πλευράς επενδυτών" υποστηρίζουν οι περισσότερο συντηρητικοί. Επιπρόσθετα, πριν από οποιαδήποτε αναθεώρηση δεικτών επικρατεί νευρικότητα και έντονη μεταβλητότητα στις μετοχές που εμπλέκονται στις επικείμενες αλλαγές στάθμισης σε διεθνείς δείκτες. Σε αυτή τη συγκύρια συστήνεται στους επενδυτές ψυχραιμία και σταδιακή δημιουργία ρευστότητας σε ενδεχόμενα ανοδικά διαλείμματα της κυρίαρχης πτωτικής τάσης.

Σύμφωνα με τα συντηρητικά σκεπτόμενα χαρτοφυλάκια, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα συνεχίσει να "πληρώνει" την "ανακωχή" μαζικών τοποθετήσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία στην παρούσα φάση δείχνουν να ασχολούνται αποκλειστικά με τις Τραπεζικές ΑΜΚ, τις εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και με επιμέρους "αναγκαστικές" τοποθετήσεις σε επιμέρους εισηγμένες μετοχές που αυξάνουν τις σταθμίσεις τους σε διεθνείς δείκτες.

Επίσης οι επερχόμενες εκλογές συνηγορούν στην διατήρηση της πτωτικής αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο τζίρος έφθασε τα 140,3 εκατ. από τα οποία τα 12,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΠΕΙΡΤΠ). Έξι τίτλοι (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ) "απασχόλησαν" το 77% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές έναντι 81 πτωτικών, ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ξεπερνούσε το ένα προς τρία (!)

Χαμηλότερα του 25αρη, η Eurobank για μία ακόμα συνεδρίαση απέσπασε σημαντικό κομμάτι σε συναλλαγές και ενδιαφέρον. Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, εν μέσω "υποχρεωτικών" τοποθετήσεων λόγω αναμενόμενης εισόδου στους δείκτες MSCI και καταγραφής κερδών από τους "γρήγορους" που γράφτηκαν στην δημόσια εγγραφή της πρόσφατης ΑΜΚ.

Μένοντας χαμηλότερα του FTSE25, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι Dionic, Yalco και σε νέα χαμηλά 18 μηνών ο τίτλος της Αλουμύλ (!)

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, που σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησε σημαντικά υψηλότερα τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.
 
Αρκετά χαμηλότερα οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.426 συμβόλαια).   
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 61.015, 30.635 για τον Μάιο, 30.368 για τον Ιούνιο, 1 για τον Ιούλιο και 11 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 369) κινήθηκε μεταξύ 366,25 και 377 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 1,4%.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (63.000 Εθνική, 35.000 Τιτάνας, 10.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.880), ΔΕΗ (794), Alpha Bank (3.948), Εθνική (11.028), Πειραιώς (215), ΟΠΑΠ (528), MIG(1.455), Eurobank (2.552), Μυτιληναίο (244), Ελ. Πετρέλαια (146), ΕΧΑΕ (323), ΓΕΚ (127), ΕΕΕ (178), Motor Oil (147), Τιτάνα (116), ΕΥΔΑΠ (132).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE παρέμεινε στο 39%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε μέτρια επίπεδα, στα 1058 δικαιώματα (1028 calls και μόλις 30puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (113.550.077 τεμ.), Εθνική (12.912.363 τεμ.), Πειραιώς (10.246.303 τεμ.).
 
Ας σημειωθεί ότι 32.415 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Μαϊου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v