Χρηματιστήριο: Κρίσιμες οι 1.150 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Τη σημαντικότατη στήριξη των 1.150 μονάδων θα «δοκιμάσει» για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χ.Α. MSCI και παράγωγα ρυθμίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, προετοιμάζοντας την αγορά για την επόμενη τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η χθεσινή, με την αγορά να δοκιμάζει στις δύο τελευταίες την ευρύτερη περιοχή των 1.150 μονάδων. Και ο FT 25 την ευρύτερη ζώνη τιμών στις 370-365 μονάδες σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο με τη διπλή εκλογική αναμέτρηση μπροστά (18 και 25/5), την ώρα που η Νέα Υόρκη κάνει... πάρτι και στη Φρανκφούρτη η συνεδρίαση ξεκινά από τα τοπικά υψηλά των 9.750 μονάδων.

Η Bundesbank ώθησε τις ευρωαγορές, στην Αθήνα καπνός τα κέρδη του 2014, κι η πλειονότητα των ενεργών παικτών γνωρίζει λίγο ως πολύ τα αίτια και τις αφορμές της συνεχιζόμενης διόρθωσης του Χ.Α.

Γιατί θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως, εκτός από το τελευταίο πτωτικό 4 στα 4, η υποχώρηση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και από την τοπική κορυφή στις 22 του ίδιου μήνα εξελίσσεται σε δύο φάσεις, με τον Γ.Δ. να δοκιμάζεται πλέον στις 1.150 μονάδες.

Σημειώνουμε εδώ και καιρό πως ενδεχόμενη μη επιβεβαίωση αυτής της περιοχής θα επιτάχυνε την επιστροφή του χρηματιστηρίου προς τα τοπικά χαμηλά στα τέλη Ιανουαρίου που είναι και τοπικά χαμηλά λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Θυμίζουμε πως ο ανοδικός κύκλος του 2014 ξεκίνησε από το διπλό χαμηλό στις 28-29/1 και συγκεκριμένα από τις 1.136 και τις 1.155 μονάδες (αντίστοιχα - αφορά δε τιμές κλεισίματος). Ο ανοδικός κύκλος οδήγησε σε διπλό υψηλό στις 18-19/3 και συγκεκριμένα στις 1.369 και στις 1.364 μονάδες.

Όσον αφορά το διπλό χαμηλό του Ιανουαρίου, σημειώνεται πως ανάλογος σχηματισμός είχε δημιουργηθεί στις 23 και στις 27/12 και συγκεκριμένα στις 1.112 και στις 1.165 μονάδες.

Γινόμαστε αρκετά αναλυτικοί (ελπίζω όχι κουραστικοί) καθώς οι αναφερόμενες τεχνικές τιμές ορίζουν την κίνηση του Χ.Α. για σχεδόν ένα εξάμηνο, παρέχοντας δηλαδή ικανοποιητικό στατιστικό (και όχι μόνο) δείγμα. Είναι το εξάμηνο στη διάρκεια του οποίου διαδραματίστηκαν... ιστορικές διεργασίες, έγιναν τόσα πολλά σε τόσο σύντομο-πυκνό χρόνο, με κορύφωση τη συντονισμένη αύξηση κεφαλαίου και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σε λιγότερο από δύο μήνες αντλήθηκαν από τις αγορές περίπου 10 δισ. ευρώ (εάν στα κεφάλαια των τραπεζικών ΑΜΚ προστεθούν και τα εταιρικά ομολογιακά), μεγέθη πρωτοφανή για την ελληνική οικονομία και τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Σκεφτείτε το...

Πόσο θα κρατήσει η... αποθέρμανση του Χ.Α. επιχειρεί να εκτιμήσει και να αναλύσει ο Χρήστος Κίτσιος, ο οποίος αναφέρεται εκτενώς και σαφώς στις αιτίες και στις αφορμές.

Προσωπικά θα περιοριστώ στην τελευταία έκθεση της Fitch που μόλις προχθές κάνει ρητή αναφορά στο ενδεχόμενο «...πολιτικής αστάθειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και στην υπονόμευση του προγράμματος σταθερότητας».

Αυτά υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός οίκος, ο οποίος θα αξιολογήσει την Ελλάδα την επόμενη Παρασκευή 23 Μαΐου. Παράμετρος που θα επιχειρηθεί να προεξοφληθεί βραχυπρόθεσμα (και προεκλογικά) από το Χ.Α. και τα «ισχυρά χέρια».

Όμως μεσολαβούν σήμερα-αύριο MSCI και λήξη σειράς Μαΐου στα παράγωγα. Και για αυτό ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση (ή όχι) της ευρύτερης περιοχής των 1.150 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 370-365 μονάδων για τον 25άρη. Εάν γίνει αυτό και σήμερα, θα μετράμε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις δοκιμασίας και επιβεβαίωσης σημαντικότατων στηρίξεων.

Σε αυτό το ενδεχόμενο το «φίλτρο 3 ημερών» θα μας δίνει ικανή στήριξη για τον τελευταίο προεκλογικό γύρο της επόμενης εβδομάδας. Που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, και δεδομένης της ρευστότητας, αναμένεται άκρως ενδιαφέρων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v