Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος με... τραπεζική χορηγία

Ανοδικά, αλλά σε πιο ήπιους ρυθμούς κινείται η αγορά. Εναλλαγές θέσεων από τους βραχυπρόθεσμους μετά τις μεγάλες διακυμάνσεις του τελευταίου διημέρου. Υπεραποδίδει ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη 3%. Στα 2,2 ευρώ η ΕΤΕ. Τα σενάρια της κάλπης.

Ξεθυμαίνει η βραχυπρόθεσμη αντίδραση, καθώς σταδιακά μετά τις 11.50-12.05 έγιναν αρκετές ρευστοποιήσεις κυρίως από την πλευρά βραχυπρόθεσμων παικτών. Διολίσθηση που αποδίδεται στο ότι αρκετοί από αυτούς τους παίκτες έχουν μέσο κόστος κτήσης σε τιμές 340-350 μονάδων (σε επίπεδο FT 25) και δεδομένης της ταχύτητας που έχει αποκτήσει η αγορά τελευταία κινούνται με πωλήσεις - αγορές - πωλήσεις στη διάρκεια ακόμη και της ίδιας της συνεδρίασης.

Στις 1.130 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 363 ο FT 25 με διακύμανση -μέχρι τώρα- σε απόλυτα τεχνικά όρια.

Τα χαμηλά ημέρας για τον 25άρη έχουν σημειωθεί στις 360,94 (10.45) και στις 363 μονάδες (12.25), δηλαδή το δεύτερο χαμηλό διαμορφώθηκε 3 μονάδες πάνω από το αρχικό, που πρακτικά δίνει ανοδική φορά στον δείκτη για τη συνέχεια. Όμως τα δύο υψηλά ημέρας σημειώθηκαν στις 367,07 (στις 11.05) και στις 366 μονάδες (στις 11.35).

Η αξία των συναλλαγών μεγάλη, πλησίαζε τα 105 εκατ. ευρώ (στις 13.30), από τα οποία σχεδόν τα μισά(!) είχαν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής. Στο εύρος διακύμανσης των 2,14-2,24 ευρώ και θυμίζω πως μόλις στη χθεσινή συνεδρίαση αρκετές τοποθετήσεις έγιναν από το χαμηλό ημέρας του 1,98 ευρώ. Απόλυτη απόκλιση 0,26 ευρώ/μετοχή σε διάστημα μόλις 1-2 συνεδριάσεων, γεγονός που δείχνει τον αυξημένο βαθμό intraday που πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες.

Θυμίζω επίσης πως στο άδειασμα της Δευτέρας η διαφορά μέγιστης - ελάχιστης τιμής έφθασε τις 21 μονάδες για τον FΤ 25 και τις 62(!) για τον Γενικό Δείκτη, αποκλίσεις ενδεικτικές της ταχύτητας με την οποία κινούνται παίκτες και ρευστότητα (αλλά και... αέρας στο πλαίσιο του Τ+3).

Άλλωστε αποτελεί κοινή εκτίμηση πως η αγορά «παίζεται» με βάση τρία κύρια βασικά σενάρια:

- το πρώτο υποστηρίζει πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εξαλείφεται, οπότε το Χ.Α. λύνεται και ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται αμέσως προς τα υψηλά έτους (1.364, 41 μονάδες - στις 19/3),

- στο δεύτερο σενάριο, το εκλογικό αποτέλεσμα «υποχρεώνει» τη Ν.Δ. να προχωρήσει σε εκλογές μέσα στο 2014, οπότε το Χ.Α. βουτά προς τα χαμηλά επίπεδα του Ιουνίου 2013 (περί τις 800 μονάδες),

- στο τρίτο σενάριο το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που προοιωνίζεται μακρά περίοδο ρευστότητας (ίσως με ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2015).

Όμως, είναι επίσης γνωστό και απόλυτα κατανοητό πως παίζονται και συνδυαστικά στοιχήματα, δηλαδή ένα ξένο fund ποντάρει σε δύο ενδεχόμενα, μειώνοντας ή αυξάνοντας θέση σε «επιθετικές» μετοχές και ενισχύοντας ή αποδυναμώνοντας θέση σε «αμυντικά χαρτιά».

Παράλληλα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως δίνεται δυνατότητα αντασφάλισης μέσω της αγοράς παραγώγων (με ανάλογη θέση short ή long), θυμίζοντας πως η επόμενη λήξη μηνός Ιουνίου είναι το δεύτερο triple witching του 2014 και γίνεται την Παρασκευή 20 Ιουνίου. Περίοδος που η αγορά θα έχει πιο πολλά πολιτικά δεδομένα στα χέρια της.

Σε ανάλογο μήκος εκτίμησης διαφόρων σεναρίων και οι ξένοι οίκοι, με ενδεικτική την τελευταία ανάλυση της BofA, που βλέπει μακρά περίοδο αβεβαιότητας μετά τις εκλογές.

Για αυτό προσώρας επικεντρωνόμαστε στην πολύ βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς και συγκεκριμένων μετοχών, εστιάζοντας στον τίτλο της Εθνικής. Στα 2,20 ευρώ, δηλαδή στην απόλυτη τιμή της αύξησης κεφαλαίου, γεγονός που εξηγεί το ενδιαφέρον ορισμένων και για το ΕΤΕΤΠ, που ενισχύεται προς το 0,719 ευρώ. Στη χθεσινή συνεδρίαση το warrant της Εθνικής αγοραζόταν από τα χαμηλά ημέρας του 0,57 ευρώ, επίσης σημαντική διαφορά για κάποιον γρήγορο παίκτη.

Η Πειραιώς και η Alpha Bank κρατούν το σημαντικότερο μέρος της αρχικής αντίδρασής τους προς το 1,58 ευρώ και το 0,65 ευρώ αντίστοιχα - να σημειωθεί πως στη μετοχή της Πειραιώς γίνεται με 14 εκατ. ευρώ ο δεύτερος υψηλότερος τζίρος μετά από αυτόν της ΕΤΕ. Και στις δύο μετοχές υπάρχουν σταθερές εντολές αγοράς, ενδεχομένως και λόγω της θετικής ανάλυσης της Bank of America.

Ο Μυτιληναίος και η ΜΕΤΚΑ ενισχύονται, λιγότερο ο πρώτος μέχρι τα 6,20 ευρώ, περισσότερο η θυγατρική μέχρι τα 11,86 ευρώ, με συγκριτικό πλεονέκτημα το ισχυρό Q1 της ΜΕΤΚΑ. Στα υπόψη πως η αποτίμηση του Μυτιληναίου κυμαίνεται στα 713,2 εκατ. ευρώ και της ΜΕΤΚΑ στα 609,9 εκατ. ευρώ, αθροιστικά στο 1,323 δισ. ευρώ.

Αρνητικά έχουν γυρίσει και οι δύο μετοχές του ομίλου ΓΕΚ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 3,38 ευρώ από τα 3,44 ευρώ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 3,78 από τα 3,87 ευρώ.

Στα 5,38 ευρώ ενισχύεται ελαφρώς η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων - ο όμιλος ανακοινώνει τα αποτελέσματά του την ερχόμενη Τρίτη 27 Μαΐου.

Με μικρές απώλειες στα 7,96 ευρώ η μετοχή της Eurobank Properties με την Alpha Finance να βλέπει ισχυρό πρώτο τρίμηνο, με πωλητές μέχρι τα 7,99 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων με την Beta χρηματιστηριακή να ξεκινά κάλυψη με στόχο τα 10,5 ευρώ και σύσταση για απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς.

Στα 10,91 ευρώ η μετοχή της Jumbo, με τη Eurobank Equities να εκτιμά αντίδραση μετά την τελευταία σημαντική διόρθωση (-20%) και να θέτει τον πήχη στα 14,5 ευρώ.

Στο -1,34% ο δείκτης FT Mid, που συχνά λειτουργεί σαν... σηματωρός και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι 14 από τις 20 μετοχές υποχωρούν έως 3,74%. Σημαντικότερη η βαρύνουσα διόρθωση κατά -3,05% για τη μετοχή του Fourlis αλλά και των Σαράντη, Intracom. Ειδικότερα το γύρισμα της Intracom από το 0,73 ευρώ προς το 0,69 δεν θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v