Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά με τράπεζες

Σε υψηλότερα επίπεδα οδηγούν το Χ.Α. οι αγοραστές, με κεκτημένη ταχύτητα από τη χθεσινή συνεδρίαση. Σε θέση οδηγού η Εθνική, ωθεί τον FT 25 πάνω από τις 365 μονάδες. Κέρδη και για Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ. Πιέσεις σε ΟΤΕ, ΟΛΠ, Σωληνουργεία.

Ο πρώτος στόχος, δηλαδή της προσέγγισης των 365 μονάδων, επιτυγχάνεται.

Αυξημένος ο τζίρος στα πρώτα 40΄-45΄ της συνεδρίασης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει γίνει ήδη στη μετοχή της Εθνικής, που από τη θέση του οδηγού οδηγεί την αγορά ψηλότερα.

Προς τα 2,20 ευρώ (2,45%) και με συναλλαγές 19,9 εκατ. ευρώ (11.12) σε σύνολο 39,5 εκατ. ευρώ, η Εθνική οδηγεί τις τράπεζες προς τις 155 μονάδες και τους άλλους δύο βασικούς δείκτες προς τις 1.140 και τις 370 μονάδες. Σημειώνεται πως νωρίτερα η Wood & Co. αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της ΕΤΕ σε «αγορά», μειώνοντας όμως την τιμή-στόχο στα 3,1 από 4,3 ευρώ.

Στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25 οι αγοραστές, με κεκτημένη από χθες ταχύτητα, ενισχύουν τη θέση τους στις 22 από τις 25 μετοχές του δείκτη.

Παράλληλα, μετοχές-σηματωροί κινούνται στον ρυθμό της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Υψηλότερα στα 6,16 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου και στα 11,64 ευρώ της ΜΕΤΚΑ μετά την ανακοίνωση των κατά 36,5% αυξημένων κερδών του πρώτου στο τρίμηνο και το ισχυρό Q1 για τη ΜΕΤΚΑ.

Αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank, υπενθυμίζοντας τη χθεσινή σύσταση «αγοράς» γι' αυτούς τους τίτλους που έβγαλε η BofA. Ειδικότερα, συνιστά «αγορά» για Πειραιώς και Alpha Bank με τιμή-στόχο στο 1,87 και 0,76 ευρώ αντίστοιχα. Για τον ΟΤΕ ο αμερικανικός οίκος επαναλαμβάνει τη σύστασή του για «αγορά», ενώ εμφανίζεται «ουδέτερος» για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Πάντως, σήμερα ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά 1,7% ενώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχυόταν 2,48% έως τα 11,17 ευρώ, δηλαδή πλησίαζε πολύ κοντά στη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 11,21 ευρώ.

Σε διαδικασία επαναφοράς στο βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εάν υπερβεί τα 3,70 ευρώ, πολύ κοντά σε ανάλογη κίνηση η μετοχή της ΕΧΑΕ, εάν περάσει τα 8,20 ευρώ, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεπερνά τα κρίσιμα, σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση, 3,42 ευρώ.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται η μετοχή της Σωληνουργεία Κορίνθου, στο 1,59 ευρώ, καθώς και ο τίτλος του ΟΛΠ.

Σαφώς ηπιότερη η αντίδραση για τον FT Mid, που όμως περνά και πάλι πάνω από τις 1.100 μονάδες. Με την Intracom στο 2,96%, τη ΧΑΛΚΟΡ στο 2,09%, την Attica Bank στο 0,78% και τα Πλαστικά Θράκης 1,75% υψηλότερα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες υπενθυμίζουν πως η βραχυπρόθεσμη έντονη ανοδική κίνηση βασικών δεικτών και μετοχών είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση και δεν επηρεάζεται από το κλίμα που επικρατεί στα ευρωχρηματιστήρια. Είναι ενδεικτικό πως νωρίτερα ο DAX ενισχυόταν οριακά προς τις 9.650 μονάδες.

Οι ίδιοι σημείωναν πως οι long παίκτες αρχίζουν να ποντάρουν περισσότερο στην προοπτική της μη διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, πρακτικά μέχρι το τέλος του 2014.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v