Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο επίκεντρο (και) τα τρίμηνα των εισηγμένων

Στον οίκο Fitch προσβλέπουν όσοι θέλουν το Χρηματιστήριο υψηλότερα, στις «επιφυλάξεις» της Goldman Sachs όσοι συνυπολογίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός και η μετοχή της Εθνικής με στόχο να «δέσει» τα €2,20. «Focus» στα αποτελέσματα των εταιριών.

Έκαναν... παιχνίδι εχθές οι τράπεζες και συνεχίστηκε για δεύτερη συνεδρίαση η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.136,76 μονάδες (υψηλό ημέρας στις 1.141,56 και βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 1.120/5), με τον FT25 στις 366,20 (υψηλό ημέρας στις 367,34 και βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 360/2) και τον Τραπεζικό λίγο πάνω από τις 155 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 203,8 εκατ. ευρώ -144,5 εκατ. τεμάχια-, ενώ ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετρά πως το 71% των συναλλαγών έγινε στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών. Ειδικότερα στη μετοχή της Εθνικής άλλαξαν χέρια περί τα 83,5 εκατ. ευρώ

Μία και σήμερα για την κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής και τα πονταρίσματα εντείνονται κυρίως στην υποκείμενη αγορά αλλά και στα παράγωγα. Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ, τα ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 358,5 και των 368,5 μονάδων και ήταν διαπραγματεύσιμα με premium της τάξεως του 0,1%-0,3%. Oι συναλλαγές μειώθηκαν στα 7.836 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα 60.766 συμβόλαια. Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 2.162 συμβόλαια, με έντονη κινητικότητα να παρατηρείται στην ΕΤΕ, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,34%.

Σε αυτήν τη συγκυρία κυρίως 3 παράμετροι εκτιμάται πως δημιουργούν τάση:

- η στήριξη (μεγαλύτερη ή μικρότερη) των ξένων οίκων και κεφαλαίων προς την Αθήνα,
- τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου
- ο οίκος Fitch

Θα αναφερθώ κατ΄αρχάς στον αμερικανικό οίκο και την εδώ και καιρό προγραμματισμένη παρέμβασή του που όλως συμπτωματικώς αναμένεται το αργότερο μέχρι και αύριο. Διευκρινίζω πως πρόκειται για προγραμματισμένη επανεξέταση του ελληνικού αξιόχρεου, θυμίζοντας πως εδώ και καιρό είναι γνωστό, ότι "ο Fitch σημειώνει (από τις 13/5) ότι το ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη διαβάθμιση "Β-" με σταθερές προοπτικές και θα επανεξεταστεί στις 23 Μαΐου, θα επηρεασθεί αρνητικά στην περίπτωση που δεν ανακάμψει η οικονομία, οδηγώντας στην επανεμφάνιση νέων χρηματοδοτικών κενών".

Αναφέρομαι στη συγκεκριμένη παράμετρο καθώς από εχθές αργά το απόγευμα στην αγορά κυκλοφορούν πολλά και φημολογούνται περισσότερα για κίνηση... προεκλογικής στήριξης της Αθήνας. Απλώς στα υπόψη μέχρι να επιβεβαιωθεί ή όχι, θυμίζοντας το προηγούμενο πάθημα με την αξιολόγηση (μη αξιολόγηση, επί της ουσίας) της Moody's, στις αρχές Απριλίου.

Τα οικονομικά αποτελέσματα αναμφίβολα είναι μία πάγια και κρίσιμη σταθερά κυρίως για όσους κινούνται επενδυτικά - μεσομακροπρόθεσμα. Εταιρείες του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ αλλά και οι Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ, Σαράντης ανακοίνωσαν το πρώτο τρίμηνό τους με τις μετοχές να κινούνται ανάλογα τις τελευταίες συνεδριάσεις. Τα οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να βρεθούν στο προσκήνιο σήμερα.

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν η Εθνική (28/5) κι η ΔΕΗ (29/5), κι οι ξένοι και οι εγχώριοι οίκοι εμφανίζονται μάλλον θετικοί. Από τη Wood Company, μέχρι την ΑΧΙΑ Ventures, που βλέπει κέρδη για την ΕΤΕ και ζημίες για την Alpha Bank στο Q1.

Ωστόσο η πολύ βραχυπρόθεσμη τάση (αυτή που ποντάροντας στο αποτέλεσμα της 25ης/5 φτάνει μέχρι τα μέσα-τέλος της επόμενης εβδομάδας) είναι σε άμεση εξάρτηση από τις πολιτικές εξελίξεις. Σαφής η Goldman Sachs, που επισημαίνει ότι "οι ευρωεκλογές της Κυριακής αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης και ειδικότερα στην Ελλάδα". O διεθνής οίκος αναφέρει πως τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, κυρίως στην Ιταλία αλλά και στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Πράγματι η εικόνα των τελευταίων ημερών είναι εύγλωττη...

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, οι πιέσεις αυτές είναι αναμενόμενες σε αγορές όπου έχει πραγματοποιηθεί ΗΔΗ ένα μεγάλο ράλι και οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Επισημαίνουν ωστόσο πως οι κινήσεις αυτές αντανακλούν δύο εξελίξεις σε μακροοικονομικό και πολιτικό επίπεδο: Πρώτον, τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Δεύτερον, και κυρίως αυτό, το αυξημένο πολιτικό ρίσκο των ευρωεκλογών της Κυριακής, το οποίο συνδέεται με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών΄

Χρηματιστηριακοί κύκλοι ενήμεροι για την εικοτολογία για... παρέμβαση του οίκου FITCH υπέρ της Αθήνας αύριο εκτιμούν πως η υψηλή μεταβλητότητα, η ταχύτητα στις κινήσεις των παικτών και το ρίσκο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και σήμερα και αύριο.

Και από Δευτέρα είτε προς τις... 1.370-80 μονάδες είτε για χαμηλότερα των... 1.000 μονάδων ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη.

Για αυτό ζητούμενη θεωρείται η διασφάλιση των στηρίξεων -χαμηλών τιμών- της Δευτέρας - Τρίτης με συνέχιση εάν είναι δυνατόν της ανοδικής αντίδρασης άνω των 1.145 για τον Γενικό Δείκτη και επαναφορά του 25άρη πάνω από τις τις 370 μονάδες. Κλειδί σε αυτήν τη φάση ο τραπεζικός κλάδος, ειδικότερα όμως η ΕΤΕ, εάν καταφέρει να δέσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή τα 2,20 ευρώ.

Και ο καθένας μας, που κινείται βραχυπρόθεσμα... ποντάροντας, αναλαμβάνει τα ρίσκα του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v