Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στόχος να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ

Νέα ώθηση επιδιώκουν τα «ισχυρά χέρια» στο ΧΑ. Παραμένει εμπροσθοβαρής η ανοδική προσπάθεια. Kλειδί ο τραπεζικός κλάδος με αιχμή την Alpha. Ρυθμιστές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και μετοχές-σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Mε πτώση ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Νέα δυναμική για το ελληνικό χρηματιστήριο βλέπουν ο Κων. Μποτόπουλος και ο Σωκ. Λαζαρίδης σε διπλή συνέντευξή τους στο Euro2day.gr (στην Πέννυ Κούτρα) καταγράφοντας σε σημαντικό βαθμό τη σταδιακή αλλαγή κλίματος, τις προοπτικές που υπό προϋποθέσεις έχει για τη συνέχεια η αγορά.

Την ώρα που στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο συντελούνται... επαναστατικές διαδικασίες και αναδιάταξη ισορροπιών (σχετικό θέμα των F.T. για την εκλογή J. C. Juncker) και στα ξένα χρηματιστήρια οι τιμές φουσκώνουν, στην Αθήνα το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει στον δρόμο της μεσομακροπρόθεσμης επαναξιοποίησης.

Από τα ιστορικά ελάχιστα τον Ιούνιο του 2012(*) μέχρι και σήμερα όπου ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται πλέον στις 1.305,93 μονάδες, ο FT 25 στις 423,17, ο Τραπεζικός στις 184,54 και ο FT Mid στις 1.176,01 μονάδες.

Μετά τον ανοδικό αιφνιδιασμό προς το κλείσιμο της Παρασκευής, με αιχμή και την υπεραπόδοση της Alpha Bank αρκετοί παίκτες εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι απ' ό,τι στα μέσα της συνεδρίασης και με βάση την εικόνα που σχηματίσθηκε με το κλείσιμο της σειράς στο Χρηματιστήριο Παραγώγων.

Γιατί ισχυροποιείται το ανοδικό σενάριο σημειωνόταν από το Euro2day.gr, καθώς είναι εμφανής η κινητικότητα στον ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο. Από τη μία οι τράπεζες δεν μπορούν ακόμη να συνδράμουν στον βαθμό που χρειάζεται με ρευστότητα και χορηγήσεις τις επιχειρήσεις στην πραγματική οικονομία, από την άλλη όμως γίνονται πολλές παράλληλες προσπάθειες μόχλευσης της «αγοράς χρήματος».

Όπως σημειώνεται στο θέμα της Πέννυς Κούτρα, δύο νέες εισαγωγές στο Χ.Α. για την ΑΝΕΜΟΣ και την Algae Farms, ανεβαίνει το θερμόμετρο για τα εταιρικά ομόλογα αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, από την άλλη όμως ο Χρήστος Κίτσιος αποκαλύπτει πως τα επιτόκια χορηγήσεων επιβαρύνονται.

Αμφίσημο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τις εισηγμένες και το Χρηματιστήριο, τη στιγμή που οι παραινέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση της ρευστότητας παραμένουν κενό γράμμα, οι δε τράπεζες προχώρησαν αθόρυβα τον Απρίλιο σε αύξηση στα επιτόκια νέων εταιρικών χορηγήσεων. Συνέπεια της πίεσης που προκαλούν στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο η αργή πλέον αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης και η ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από το ευρωσύστημα, όμως το αποτέλεσμα είναι επιβαρυντικό για την οικονομία.

Κατά την εκτίμησή μου, οι τράπεζες και θα αργήσουν και δεν θα δώσουν φθηνότερο χρήμα στις επιχειρήσεις και στην αγορά γι' αυτό ίσως από τις λιγοστές διεξόδους να απομένει το χρηματιστήριο, η αγορά ομολόγων και οι ξένες αγορές (για τους ισχυρούς, υγιείς και καινοτόμους).

Η αγορά χρειάζεται το χρηματιστήριο, οι τράπεζες χρειάζονται μεγαλύτερες αποτιμήσεις, το χρηματιστήριο χρειάζεται την αγορά, ένα σπιράλ όπου μόνο εάν συνεχίσει να κινείται αυτόνομα και ανοδικά θα γίνει δυνατή η παροχή ζεστού χρήματος. Για αυτό το Χ.Α. έχει ανάγκη τη διεθνή ανοδική κίνηση των αγορών, αλλά και τη μόχλευσή του από τα «ισχυρά χέρια». Υψηλότερες αποτιμήσεις ίσως να είναι η μόνη λύση για να αυτοχρηματοδοτηθεί ένα μέρος των εταιρειών, της πραγματικής οικονομίας.

Έχοντας αυτό κατά νου τόσο οι ξένοι που έχουν τοποθετηθεί σε χαμηλότερες τιμές στις ΑΜΚ των 4 συστημικών τραπεζών όσο και τα «ισχυρά χέρια», που επείγονται να παραχθούν υπεραξίες, να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου, νέες εισαγωγές, να συναφθούν εταιρικά ομόλογα, επιχειρούν αυτήν την εμπροσθοβαρή κίνηση πάνω από τις 1.300 μονάδες.

Κλειδί οι τράπεζες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει και σήμερα - λόγω της ένταξής της στον δείκτη Stoxx 600- αλλά ρυθμιστές της τάσης παραμένουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και οι μετοχές-σηματωροί του FT25 και λιγότερο του FT Mid.

(*) Θυμίζοντας τα χαμηλά για τον Γ.Δ. στις 476,36 μονάδες, για τον FT25 στις 198,88, για τον FT Mid στις 462,11 μονάδες. Για τον Τραπεζικό Δείκτη το χαμηλό σημειώθηκε σχεδόν έναν χρόνο μετά στις 103 μονάδες (στις 8 Απριλίου 2013).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v