Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XΑ: Γιατί έγινε η «έκπληξη» στο τέλος

Στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες «έδρασαν» οι αγοραστές. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για την επόμενη εβδομάδα. Ποιες μετοχές «έκλεψαν» τις εντυπώσεις. Εβδομαδιαία κέρδη 2,77% για τον Γ.Δ. και 3,8% για τον τραπεζικό δείκτη. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές.

Η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, επεφύλασσε εκπλήξεις, στα "χασομέρια", ή αλλιώς στις τελικές δημοπρασίες, που για μία ακόμα φορά έκαναν τα "μαγικά" τους, κλείνοντας 14 τίτλους του FTSE25 και κατ΄ επέκταση και τον Γενικό Δείκτη, στο υψηλό ημέρας και μετά από έξι συνεδριάσεις και πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων.

Ήταν μία συνεδρίαση που μέχρι τις 16.12, που πήραν κάποιες περισσότερες πρωτοβουλίες οι αγοραστές, δεν βοηθούσε στην εξαγωγή συμπερασμάτων, παρά την λήξη του triple witching Ιουνίου, θυμίζοντας περισσότερο "παιχνίδι κέντρου" με τα ενεργά χαρτοφυλάκια να ενδιαφέρονται περισσότερο να διακρατήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα και λιγότερο να διεκδικήσουν υψηλότερες τιμές για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Όμως το τελικό κλείσιμο και τα όσα έγιναν στις τελικές δημοπρασίες αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο οι επόμενες συνεδριάσεις να χαρακτηριστούν από θετικό κλίμα και διαθέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι ξένοι παίκτες θα επιδιώξουν υψηλότερες αποτιμήσεις, πριν εγγράψουν τις υπεραξίες τους (έστω και λογιστικά) στην λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου!

Στο θετικό σενάριο συνηγορεί και η τεχνική εικόνα, καθώς η ανοδική διάσπαση των 421 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφήνει θετικές παρακαταθήκες για την "μάχη" που θα δοθεί στην ζώνη 426 - 430.

Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 430 μονάδων, θα ανεβάσει στροφές στην τάση, καθώς θα βοηθηθεί και από κινήσεις "stop loss" από όσους έχουν "ξεχαστεί" σε "short" θέσεις. Στις 410 μονάδες, το "stop" στους "long".

Από τις μετοχές του FTSE25 και για ξεχωριστούς λόγους, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Folli Follie Group, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή. Εκτεταμένη ανάλυση για τους παραπάνω τίτλους θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, αποδείχθηκε ιδιαίτερα θετική καθώς πρόσθεσε κέρδη 2,77% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 3,8% για τον δείκτη των Τραπεζών. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 12,32%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης γύρισε σε κέρδη 2,59%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Μάνος Χατζηδάκης

Αν και το κλίμα στην Νέα Υόρκη, στο πρόσφατο Roadshow της ΕΧΑΕ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "θερμό" για τις Ελληνικές μετοχές, η εγχώρια Αγορά κινήθηκε σε μετριοπαθείς ρυθμούς την εβδομάδα που πέρασε, εμφανίζοντας πολύ πιο εστιασμένο ενδιαφέρον σε σχέση με το πλήθος των συναντήσεων που έλαβαν χώρα πριν από 10 ημέρες, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Για αυτή την εικόνα της Αγοράς οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν αφενός στις "απαιτητικές" αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στα περισσότερα "χαρτιά" της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αφετέρου στην εποχική συρρίκνωση του ενδιαφέροντος που παρατηρείται κατά τους Θερινούς μήνες. Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση της Αγοράς έχει ξεπεράσει τα 80 δισ ευρώ και όσο να 'ναι η συγκέντρωση των –συρρικνωμένων- συναλλαγών σε λίγα "χαρτιά" δεν βοηθάει ιδιαίτερα την διάχυση της ανόδου.

Από την άλλη πλευρά αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαιο και θεμιτό αφού πλέον η προσέγγιση των ξένων θεσμικών κεφαλαίων στην Αγορά γίνεται με κατεύθυνση "από τις εταιρείες προς το μακροοικονομικό περιβάλλον". Έτσι μετοχές εταιρειών στις οποίες οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώνονται, ή δεν έχουν ακόμα ευοδωθεί, τείνουν να υποαποδίδουν σε μια χρονιά που ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απόδοση μεγαλύτερη του 10%.

Η άνιση κατανομή των αποδόσεων είναι προϊόν της διαφοροποίησης που υπάρχει πλέον στις επιχειρηματικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών οι οποίες ακολούθως "συγκινούν", ή μη, το "σοφιστικέ" επενδυτικό κοινό της Ελληνικής Αγοράς.

Από την άλλη πλευρά αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να κρύβει και "χρυσές εφεδρείες", αφού όταν η κυκλικότητα της ζήτησης αρχίζει να διαχέεται και σε άλλους κλάδους, τότε η Αγορά θα βρει νέους καταλύτες για να την οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών (Διυλιστήρια, Κατασκευές, Εμφιαλωτές κλπ).

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, μετά από μια βραχυχρόνια διόρθωση πεντέμισι συνεδριάσεων από τα τοπικά υψηλά των 1.320 μονάδων επέστρεψε με αυξανόμενους τζίρους στην περιοχή των 1.300 μονάδων διατηρώντας, εν τω μεταξύ, ανέπαφες κομβικές ζώνες αντιστροφής τάσης οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή των 1.220 – 1.210.
Μάλιστα στην συνεδρίαση της Πέμπτης το άνοιγμα άφησε μια περιοχή επτά μονάδων χωρίς "ίχνος", δείγμα της δυναμικής των αγοραστών, οι οποίοι ελέγχουν την τάση όταν χρειάζεται.

Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες, ενώ ο MACD διατηρεί ανέπαφο το σήμα αγορών το οποίο συμπλήρωσε ένα μήνα από την ενεργοποίηση του (23/5, 1.171 μονάδες).

Η Αγορά έδειξε με αυτό τον τρόπο ότι μπορεί να διαχειριστεί διορθώσεις ακόμα και σε σχετικά "ρηχές" περιόδους νέων. Από την άλλη πλευρά η εποχική μεν, χαμηλή δε, αξία συναλλαγών δεν προδιαθέτει επί του παρόντος για αλλαγή επιπέδων ενισχύοντας το σενάριο των τάσεων σταθεροποίησης για την επόμενη εβδομάδα.
Επομένως, βραχυπρόθεσμα θα αναμέναμε την αγορά να κινηθεί περισσότερο σε επιλεκτικό επίπεδο χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις ή βυθίσεις.

"Στα σημαντικότερα νέα τις ερχόμενης εβδομάδας επισημαίνουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απόσχιση της 'μικρής ΔΕΗ' όπου μεταξύ άλλων θα καθορίζεται και ο τρόπος τακτοποίησης εκκρεμοτήτων του Δημοσίου που αφορούν κοινωνικά βοηθήματα, ή άλλες υποχρεώσεις προς την Επιχείρηση ύψους 200 εκατ. ευρώ" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

-Βαγγέλης Σιούτης

"Μετά την ολοκλήρωση της διόρθωσης στη περιοχή των 1250 μονάδων, όπως είχαμε επισημάνει, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά αντέδρασε ανοδικά κλείνοντας ανοδικά στο σύνολο της εβδομάδας και πάνω από το όριο που έχουμε θέσει των 1264 μονάδων" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Το όριο αυτό που είναι ο ΚΜΟ 200 εβδομάδων του Γενικού Δείκτη το υπερβήκαμε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενθαρρυντικό σημάδι για τη συνέχεια.

Στο θετικό γύρισμα της Αγοράς βοήθησε και το καλό κλίμα των διεθνών Αγορών με αρκετούς δείκτες να κινούνται σε ιστορικά υψηλά.

Οι εκθέσεις των ξένων οίκων συνεχίζουν να είναι θετικές για την Ελληνική Αγορά, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στο roadshow της Ν. Υόρκης αναμένεται σταδιακά να μετουσιωθεί σε πράξεις.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και οι αυξήσεις κεφαλαίου που ακολουθούν (όπως της ΛΑΜΔΑ) και οι νέες εισαγωγές ( όπως της Άνεμος ) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κυμανθεί σε ένα εύρος 1270 με 1310 μονάδες πριν επιχειρήσει την προσέγγιση τον υψηλών στις 1380 μονάδες. Η επόμενη εβδομάδα που είναι ουσιαστικά η τελευταία του πρώτου εξαμήνου, μπορεί με την εκδήλωση "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων να βοηθήσει τον Δείκτη προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο τζίρος της αγοράς παραμένει σε επιλεγμένες μετοχές, με τις Τράπεζες να έχουν σημαντικό ποσοστό σε αυτόν. Ο δείκτης των τραπεζών κράτησε την στήριξη των 177 μονάδων που ήταν και το 38,2% των Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης που είχε προηγηθεί ενώ η υπέρβαση των 183 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις για να κινηθεί προς τις 200 μονάδες.

Για άλλη μία εβδομάδα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, η συναλλακτική απαξίωση μεγάλου μέρους του ταμπλώ προβληματίζει, παρόλο που υπάρχει κινητικότητα και σε επιχειρηματικό επίπεδο και στις σχέσεις εισηγμένων με τις Τράπεζες για χρηματοδότηση, ή ρύθμιση των δανείων.

-Στρατής Πολυχρονέας

Με κέρδη της τάξεως του 2,77% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που διανύσαμε, τη στιγμή που οι βασικοί ξένοι δείκτες αναφοράς (S&P 500 και DAX) κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, εξαιτίας των δηλώσεων Yellen για διατήρηση του βασικού επιτοκίου αναφοράς από τη FED σε χαμηλά επίπεδα και μετά το τέλος του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης (η αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη των ΗΠΑ από το ΔΝΤ στο 2% από 2,8% προηγουμένως για το 2014 δεν κατάφερε να επιδράσει αρνητικά στις Αγορές), τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα επίσης δεν φάνηκε να επηρεάζει τις Αγορές μετοχών, την εβδομάδα του triple witching, καίτοι η τιμή του πετρελαίου brent κινήθηκε πάνω από τα $113/bbl (ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά στις 19/6 τα $115,5/bbl).

To spread των 10ετών εγχώριων Κρατικών χρεογράφων δεν αποκλιμακώθηκε, παρά την υποχώρηση του μεσοσταθμιικού επιτοκίου των ΕΓΕΔ 13 εβδομάδων στο 1,80% (2,13% στη δημοπρασία του Μαΐου).

Άξιες αναφοράς είναι επίσης οι νέες επιτυχείς εκδόσεις του Κυπριακού Δημοσίου ύψους €3 δισ. (5ετούς διάρκειας με τοκομερίδιο 4,75%) και της Eurobank ύψους €500 εκατ. (4ετούς διάρκειας με τοκομερίδιο 4,25%), οι οποίες πιστοποιούν τη ζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις και αντίστοιχου ρίσκου βέβαια από τους ξένους επενδυτές.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφερθούν και οι δηλώσεις της Yellen για διάθεση ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου από τους επενδυτές στην Αγορά σταθερού εισοδήματος (τα ασφάλιστρα κινδύνου για την προστασία των επενδυτών έναντι χρεοκοπίας βρέθηκαν σε χαμηλό 7ετίας), τη στιγμή βέβαια που οι Κεντρικές Τράπεζες (FED, ECB και ΒοΕ) διατηρούν τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Την προσεχή εβδομάδα, με την οποία ουσιαστικά ολοκληρώνεται το θετικό πρώτο 6μηνο για μετοχές και χρεόγραφα, αναμένεται να διαφανεί το κατά πόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα θα μπορέσει να επηρεάσει τις Αγορές, ή το κατά πόσο θα συνεχισθεί ο "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

Η διάθεση εφαρμογής προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ECB συνεχίζει να λειτουργεί υπέρ των μετοχικών αξιών, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιφυλακτικότητα, μικτά πρόσημα, στάση αναμονής και ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, από Ασία μέχρι τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, με αρκετούς από τους διεθνείς δείκτες να κινούνται σε πολυετή, ή και συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των traders, σε χρυσό, ασήμι και πετρέλαιο.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να κλείσουν την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Δανία, την Τσεχία, την Αυστρία και την Σλοβακία. Μετά την απόφαση του Ecofin οι 11 από τις 28 Χώρες της Ε.Ε. παραμένουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, έναντι 24 την περίοδο 2010-2011.

Υποχώρησε ελαφρώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τον Ιούνιο του 2014 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στο -7,4 στην Ευρωζώνη από -7,1 τον προηγούμενο μήνα. Στην Ε.Ε. ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -4,3 από -4,1 τον προηγούμενο μήνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης για τα ομόλογα των Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank που συνοδεύονται από Κρατική εγγύηση προχώρησε η Fitch μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε "Β". Ο οίκος ενισχύει την αξιολόγηση των εν λόγω ομολόγων σε "Β" από "Β-".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι αναλώθηκε αλλάζοντας πρόσημα, με χαμηλό ημέρας τις 1282,04 μονάδες (-0,38%), όμως μετά τις 16.12 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο δίνοντας μία πρώτη κίνηση έως τις 1297,13 μονάδες (+0,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1294,89 (+0,61%) και με την "ευγενική χορηγία" των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1305,93 μονάδες με κέρδη 1,47%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Εθνική, Πειραιώς, Μέτκα, MIG, Intralot, ενώ αντίθετα δεν "κοκκίνισαν" καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Intralot και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, EEE, Eurobank Properties, Eurobank, Jumbo, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 197 εκατ. από τα οποία τα 21,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ). Μόλις επτά τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΕΤΕΤ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ) "απασχόλησαν" το 80,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μένοντας στις μετοχές του FTSE25 και ξεκινώντας από την Alpha Bank, στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε: " Επίσης, ιδιαίτερα για την αυριανή συνεδρίαση, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η μετοχή της Alpha Bank, καθώς από 23/6 θα συμπεριληφθεί στον Stoxx 600 σύμφωνα με την τριμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη. Σημειώνεται πως στον Stoxx 600 περιλαμβάνονται επίσης οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς". Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της Alpha Bank διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων.

Επίσης, την προσθήκη της Alpha Bank στο παγκόσμιο προτεινόμενο χαρτοφυλάκιό της γνωστοποίησε η Barclays. Όπως αναφέρει, οι μετοχές αξίας είναι πλέον αρκετά ελκυστικές, σε σύγκριση με τις μετοχές ανάπτυξης παγκοσμίως, με το discount της αποτίμησης να είναι εκπληκτικό στην Ευρώπη και στη Βρετανία. Η Barclays θεωρεί πως οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του έτους, γεγονός που θα οδηγήσει σε υπεραπόδοση των μετοχών αξίας.

Επόμενος τίτλος που αξίζει αναφοράς είναι αυτός της Μέτκα. Η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως οι τελικές ημερήσιες απώλειες ήταν μόλις 0,02 ευρώ, όταν από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το μικτό μέρισμα ύψους 0,30 ευρώ.

Σε υψηλά 51 μηνών έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα, αφήνοντας πίσω του και την τεχνική αντίσταση των 4,18 ευρώ. Αν το εν λόγω επίπεδο μετατραπεί από αντίσταση σε στήριξη, θα έχει βάσιμες ελπίδες για minimum κίνηση προς τα 4,50 ευρώ.

Νέα υψηλά 83 μηνών για την Folli Follie Group, ο τίτλος της οποίας έκλεισε ακριβώς επάνω στην αντίσταση των 34,40 ευρώ. Αν συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση, οι επόμενες, απόλυτα θεωρητικές, αντιστάσεις εντοπίζονται στα 35,00 και 39,00 ευρώ.

Με "καύσιμα" από την ανακοίνωση της συμφωνίας με τις με τις Κινεζικές εταιρείες Sinohydro Corporation και Industrial & Commercial Bank of China, κινήθηκε ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή.

Επόμενες τεχνικές αντιστάσεις για τον τίτλο στα 4,24 και 4,86 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, την προσωρινή ματαίωση της διαδικασίας συγχώνευσης της ΕΤΕΜ ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΒΑΛ. Η διαδικασία θα ξεκινήσει εκ νέου μετά την έκδοση αναμενόμενης ερμηνευτικής εγκυκλίου από το ΥΠΟΙΚ. Η διαδικασία θα ξεκινήσει εκ νέου μετά την έκδοση της αναμενόμενης εγκυκλίου η οποία πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αξίες των συγχωνευομένων εταιρειών, οπότε δεν θα μεταβληθεί και η σχέση ανταλλαγής.

Από εκεί και πέρα, πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι ΟΛΘ και Revoil, με τον τίτλο της δεύτερης να αυξάνει, σχετικά και τον όγκο συναλλαγών και τους αγοραστές να παίρνουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες μετά τις 15.35.

Για την περίπτωση του τίτλου του Λιμένος Θεσσαλονίκης, η τεχνική ανάλυση δίνει minimum κίνηση προς τα 33,00 ευρώ (!)

Κινητικότητα και στην Lamda Development, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες στην Αμερικανική εταιρεία TPG-Axon Management LP κατέληξε το πακέτο των ίδιων μετοχών της Lamda Development. Πήρε το 7,88% της εταιρείας έναντι 16,9 εκατ. Επίσης κατά την σημερινή συνεδρίαση και μέσω 10 "πακέτων" άλλαξαν χέρια 2.554.000 μετοχές ή το 5,75% της εισηγμένης. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται στα 12.386.900 ευρώ. Η περίπτωση του εν λόγω τίτλου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς από Δευτέρα 23/6 θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επικείμενη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

Σχετική αύξηση των συναλλαγών και ελεγχόμενες, αλλά ευδιάκριτες, πιέσεις στον τίτλο της ΕΥΑΘ που ακολούθησαν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία παράταση επ' αόριστον παίρνει η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ύδρευσης.

Πιέσεις και κίνηση επαναπροσέγγισης των ιστορικών χαμηλών για τον τίτλο της Alco, ακολούθησαν την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η γ.σ. ενέκρινε την ΑΜΚ ύψους 2 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών, ενώ θα προηγηθεί reverse split της μετοχής.

---ΧΠΑ

Με άνοδο που επιταχύνθηκε προς το τέλος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική καθίζηση, όπως αναμενόταν, παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.044 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.067, 5.391 για τον Ιούνιο, 7.303 για τον Ιούλιο, 83 για τον Αύγουστο και 290 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 418,25) κινήθηκε μεταξύ 414 και 421,5 μονάδων και αιφνιδιασμένο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,45%.

Αυξήθηκε, κάπως, ο δανεισμός τίτλων (20.000 ΟΤΕ, 15.000 Folli Follie Group, 52.500 Alpha Bank, 390.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.162), ΔΕΗ (1.731), Alpha Bank (8.166), Εθνική (10.042), Πειραιώς (4.559), ΟΠΑΠ (849), MIG (6.068), Eurobank (4.779), Ελ. Πετρέλαια (1.704), ΓΕΚ (1.530), ΕΧΑΕ (335), Μυτιληναίο (1.902), Ελλάκτωρα (352), Intralot (917), Motor Oil (124), Frigoglass (258), Σιδενόρ (394), Σωλ. Κορίνθου (494), Τέρνα Ενεργειακή (373), Viohalco (309), ΕΕΕ (114), Μέτκα (191), Τιτάνα (163), Folli Follie Group (249), Jumbo (102).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ηρεμία επικράτησε στην Αγορά των δικαιωμάτων με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να διαμορφώνεται στο 37% και τον συνολικό όγκο στα 1.039 δικαιώματα, (800 δικαιώματα αγοράς και 239 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (102.624.856 τεμ.), Εθνική (1.349.039 τεμ.), Πειραιώς (18.435.006 τεμ.), Eurobank (7.042.305 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 1.000 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v