Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ομοβροντία» σε τράπεζες και ομόλογα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πίεση στις τραπεζικές μετοχές. Διψήφιες απώλειες για Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Alpha, ΔΕΗ. Στο -20% η Eurobank. «Σφυροκόπημα» και στα ομόλογα. Σε βαθύ «κόκκινο» ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ.

Διευρύνονται οι απώλειες για Γενικό Δείκτη, τραπεζικές μετοχές αλλά και σε τίτλους μετοχών που θεωρούνται «σηματωροί» της αγοράς.

Οι συναλλαγές, έχουν ξεπεράσει τα 111 εκατ. ευρώ (στις 15.30) με σχεδόμ το 65% στις τράπεζες, αλλά υψηλές είναι και στις μετοχές της 3άδας.

Συγκριτικά αυξημένες παραμένουν και στους τίτλους των Μυτιληναίου, Jumbo, Αεροπορίας Αιγαίου, FF Group, CC/HBC, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ αλλά με μεικτά πρόσημα.

Το πρόβλημα παραμένει στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να συνεχίζει την... κατηφόρα του με απώλειες έως 17% και στις 68 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο όπου έχει βρεθεί ο Τραπεζικός Δείκτης σε διάρκεια 28 ετών με τις τρέχουσες τιμές να φτάνουν πια σχεδόν στα όρια του... μηδενισμού από τα ιστορικά υψηλά τους.

Πρόκειται για συνέχιση της βίαιης επιστροφής του κλάδου στα επίπεδα του 1987 και νωρίτερα (τουλάχιστον έτσι όπως αποτυπώνεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από τότε μέχρι σήμερα).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως όσο οι ξένοι θα παραμένουν επιφυλακτικοί έως αρνητικοί και όσο δεν αποσαφηνίζεται η κατάσταση στον κλάδο οι πωλήσεις θα συνεχίζονται αμείωτα.

Πιστωτικά αρνητική για την Ελλάδα, αποτιμά η Moody's την αβεβαιότητα που δημιουργεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και οι ίδιες πηγές προειδοποιούν πως ο οικονομικός χρόνος όχι μόνο για το χρηματιστήριο, αλλά και για τις τράπεζες ή τις αγορές αξιών είναι ελάχιστος έως... μηδενικός. Σε αυτή την ασφυκτική πίεση χρόνου-ρευστότητας που χρειάζεται η αγορά κυρίως ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε μέγκενη ρευστοποιήσεων.

Εως το 1,09 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Εθνικής, που αποτελεί νέο χαμηλό όπως για την Πειραιώς το 0,65, για την Alpha Bank το 0,33 και το 0,126 ευρώ για τη Eurobank. Συνολικά η χρηματιστηριακή αξία των 4 συστημικών τραπεζών έχει περιορισθεί στα 14,89 δισ. ευρώ, ενώ με βραδύτερο ρυθμό απαξιώνονται ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Όπως θυμίζει παράγων της αγοράς σε όρους αποτίμησης το σύνολο των 4 είναι λιγότερο από αυτό της Εθνικής ή της Eurobank στα υψηλά τους, ενώ στα τρέχοντα επίπεδα έχουν...χαθεί σχεδόν τα μισά από τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στις ΑΜΚ του 2014.

Η εικόνα απαξίωσης είναι καθολική καθώς συμπεριλαμβάνει τα warrants των 3 συστημικών ομίλων, που μετά και τη σημερινή νέα βουτιά  αγγίζουν τα όρια εξαΰλωσης. Στο 0,121 ευρώ το ΠΕΙΡτπ, στο 0,14 το ΕΤΕτπ, ενώ στο 0,502 το ΑΛΦΑτπ.

Με βάση την εικόνα των warrants η ίδια πηγή θεωρεί τα δικαιώματα και των τριών τραπεζών μη... ασκήσιμα, αν και στην τελευταία άσκηση ελάχιστο ήταν το ενδιαφέρον και περιορισμένη η συμμετοχή στα warrants της Alpha Bank, που μέχρι τότε παρουσίαζαν κάποιο ενδιαφέρον. Και το θέμα των warrants είναι ένα από τα πολλά που απαιτούν λύση το ταχύτερο δυνατό για τον κλάδο.

Τη βεβαιότητα πως ξένα χαρτοφυλάκια εξακολουθούν να ρευστοποιούν θέσεις τους εκφράζουν στελέχη της αγοράς παρακολουθώντας τις έντονες πιέσεις που δέχονται και οι τίτλοι της ΔΕΗ δευτερευόντως του ΟΠΑΠ ενώ στον ΟΤΕ η εικόνα είναι συγκριτικά πιο υποφερτή. Ομως έχει ειπωθεί πως σε αυτές τις 3 μετοχές οι επενδυτές κινούνται κατά κάποιο τρόπο κυκλικά - εκ περιτροπής τακτική που ακολουθείται τόσο στη διάρκεια της διόρθωσης όσο και στις ανοδικές εκλάμψεις της αγοράς.

Η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί 2,9%, στα 8,78 ευρώ, ενώ του ΟΠΑΠ κατά 8,5%, στα 7,63 ευρώ. Χειρότερες επιδόσεις από τις άλλες δυο μετοχές καταγράφει ο τίτλος της ΔΗΕΗ, που υποχωρεί κατά περίπου 15%, στα 4,8 ευρώ.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε σε προηγούμενα σχόλιά μας, ακόμη και τώρα με την αγορά στο -6% είναι εμφανής η προσπάθεια λιγοστών βασικών μετόχων και παραγόντων να διαφυλάξουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, την αξία των εταιρειών τους.

Εμφανής η διαφοροποίηση στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, εξίσου εμφανής και σήμερα καθώς σε λίγες μετοχές του ft25 οι αγοραστές κρατούσαν τις τιμές σε θετικό πρόσημο, ενώ σε άλλες 4-5 οι απώλειες ήταν σαφώς πιο περιορισμένες από αυτές του δείκτη.

Κρατούν ακόμα το θετικό πρόσημο οι Τιτάνας, Folli Follie, Mυτιληναίος, ενώ πτωτικά γύρισαν Grivalia και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Κινητικότητα όμως και στη ρηχή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 3ετούς να ξεπερνά νωρίτερα και το 14% ενώ «τσιμπάνε» λίγο τα yields και των υπολοίπων ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Η απόδοση του ελληνικού 3ετούς τίτλου έφτασε να ενισχύεται έως και 2 ποσοσταίες μονάδες, ξεπερνώντας το 14%, ενώ αυτήν την ώρα κινείται στο 13,73%, η απόδοση του 5ετούς κινείται στο 11,54% και του 10ετούς στο 9,45%.

Η Ευρώπη, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, φαίνεται πρόθυμη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Αθήνα να αποπληρώσει τα χρέη της, όμως δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του χρέους.

Σε αυτή την πολύ αρνητική συγκυρία για το χρηματιστήριο ορισμένοι διορατικοί παίκτες παρακολουθούν την πορεία του 3ετούς παράλληλα με τη συνεχιζόμενη διόρθωση του τραπεζικού δείκτη. Κι αυτό γιατί όπως εκτιμούν σε αυτά τα επίπεδα της αγοράς κάποιες αξίες έχουν αρχίσει να γίνονται ελκυστικές.

Βέβαια ένας από τους χρηματιστηριακούς κανόνες θυμίζει πως... ο εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο όμως η καμπύλη απόδοσης του 3ετούς αρχίζει να επιβραδύνεται (πάντα συγκριτικά) σε σχέση με την ένταση της διόρθωσης του τραπεζικού δείκτη. Ενδειξη, που για τους συγκεκριμένους παίκτες κινεί την προσοχή και το ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v