Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετεκλογική χασούρα 23% για τις τράπεζες

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν οι τίτλοι Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και τα warrants των τραπεζών. Ισχυρές πιέσεις 11% και στη ΔΕΗ. Το αρνητικό μήνυμα από τον τζίρο. Τα όρια για τους δείκτες. «Αυτονόμηση» και κέρδη για Motor Oil, Μυτιληναίο, OΛΠ.

Επειδή, έστω και λίγες φορές, "η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως" ακόμα και στις Αγορές, η στήλη οφείλει να υπενθυμίσει ότι στην τελευταία ανοδική συνεδρίαση του τρέχοντος χρόνου, αυτή της Παρασκευής, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Ακόμα εντυπωσιακότερο κρίνεται το γεγονός ότι της σημερινής, έντονα ανοδικής, κίνησης ηγήθηκαν οι Τράπεζες και η ΔΕΗ, εταιρείες που είναι κοινό μυστικό ότι είναι οι πρώτες που θα επηρεαστούν σε περίπτωσης αλλαγής της 'πολιτικής κουλτούρας' από την νέα Κυβέρνηση, αν αυτή προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής".

Στην πρώτη συνεδρίαση, μετά την εκλογική αναμέτρηση, το σφυροκόπημα των μετοχών των συστημικών Τραπεζικών, ήλθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της στήλης, όμως ο τίτλος της ΔΕΗ, κόντρα στις προβλέψεις του γράφοντος (που εξετέθη βραχυπρόθεσμα), κινήθηκε με θετικές διαθέσεις, αναρριχήθηκε μέχρι τα 6,15 ευρώ (+9,24%) και ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 3,37%. Μάλιστα ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση με "ανοδική ουρά" φθάνοντας μέχρι τα 5,94 ευρώ (+2,06%), όμως από εκεί και πέρα πήραν σημαντικές πρωτοβουλίες οι εν δυνάμει πωλητές.

Το κλίμα επιδείνωσε σημαντικότατα η ανακοίνωση του ονόματος του νέου Υπουργού Ενέργειας, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αγοράς ο νέος Υπουργός, σχεδόν, μηδενίζει τις πιθανότητες ιδιωτικοποίησης της "μικρής" ΔΕΗ, ή του ΑΔΜΗΕ, οπότε το τελικό -11,17% ήλθε μάλλον φυσιολογικά!

Σαφώς χειρότερη η εικόνα στο ταμπλό των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, όπου σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι τίτλοι των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank, ενδοσυνεδριακά, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,3280 ευρώ (-20,39%), της Εθνικής μέχρι τα 1,04 ευρώ (-18,11%), της Eurobank μέχρι τα 0,1240 ευρώ (-20%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,6400 ευρώ (-20%) και της ΔΕΗ μέχρι τα 4,87 ευρώ (-16,32%).

"Κλινικά νεκρούς", τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δείχνει να θεωρεί η Αγορά τους Τραπεζικούς παραστατικούς τίτλους και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τις δυσθεώρητες απώλειες για τα Τραπεζικά warrants, (ΑΛΦΑΤΠ -33,05%, ΠΕΙΡΤΠ -27,52%, ΕΤΕΤΠ -19,75%) αλλά και το κλείσιμο και των τριών τίτλων σε νέα ιστορικά χαμηλά!

Ο Τραπεζικός δείκτης, παρά το οριακά ανοδικό ξεκίνημα που τον οδήγησε μέχρι τις 82,86 μονάδες (+0,71%), στην συνέχεια παρουσίασε εικόνα διάλυσης και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 67,79 μονάδες (-18,59%). Το συμμάζεμα των ενδοσυνεδριακών απωλειών για τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, επέτρεψε στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 73,56 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 11,66%.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόλις δύο συνεδριάσεις ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 23,37%, ενώ υποχωρεί σε νέα χαμηλά 28 ετών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/1/1987 (72,2 μονάδες).

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς επισημαίνουν ότι αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση στο Χ.Α., από αύριο κιόλας θα επιστρέψουν δριμύτερα τα "margin calls" και βέβαια το επόμενο μεγάλο ερώτημα είναι "κατά πόσο θα μπορέσουν να συνεχίσουν να κινούνται 'αναρχοαυτόνομα' λίγες μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25, φρενάροντας κάπως την κατρακύλα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου".

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η σημερινή πολύ κακή εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό συνοδεύτηκε με ιδιαίτερα υψηλή καθαρή αξία συναλλαγών, κάτι που υποδηλώνει "συνωστισμό στην θύρα εξόδου"!

Συμπερασματικά, ακόμα και αν κάποιοι τίτλοι του 25αρη συνεχίσουν να διαφοροποιούνται από Τράπεζες και ΔΕΗ, κάτι που είναι προσπάθεια αγνώστου διαρκείας για μία παραδοσιακά Τραπεζοβαρή Αγορά, όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι Τραπεζικοί τίτλοι, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν για σημαντικό διάστημα το "μαλακό υπογάστριο" της Αγοράς, τουλάχιστον μέχρι η νέα Κυβέρνηση αποσαφηνίσει τις προθέσεις της για σημαντικά θέματα του κλάδου και βέβαια για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί η αυξημένη "κινητικότητα στα Τραπεζικά γκισέ".

"Σεισάχθεια", ELA, συνεχής αύξηση των "κόκκινων" δανείων, αλλά και συζητήσεις για πιθανές αλλαγές στα διοικητικά σχήματα των Τραπεζών, είναι από τα θέματα που απασχολούν την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Καθόλου τυχαία η χθεσινή έκθεση της Wood Co. που μεταξύ άλλων προέβλεπε: "διατήρηση της μεγάλης μεταβλητότητας στην Αγορά, καθώς η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει το χάσμα μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και των απαιτήσεων των πιστωτών. Επιπροσθέτως, η σύνθεση του Οικονομικού Επιτελείου (και το μείγμα μεταξύ στελεχών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Μετριοπαθών) αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ένδειξη των μελλοντικών προθέσεων της νέας Κυβέρνησης. Επίσης, αναμένονται αλλαγές στα διοικητικά σχήματα των Τραπεζών, του ΤΧΣ και σε άλλες σημαντικές θέσεις".

Η σφοδρή επίθεση των πωλητών αιφνιδίασε τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων, που προτίμησαν να ακολουθήσουν την κίνηση της spot Αγοράς, διατηρώντας την μικρή υποτίμηση για το συμβόλαιο του δείκτη στον πρώτο μήνα, παρά να πάρουν επιπλέον πρωτοβουλίες.

Αντίθετα, αυξήθηκαν τα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς οι πωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτή την Αγορά επέδειξαν περισσότερο επιθετικές διαθέσεις, αυξάνοντας σημαντικά τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα στις πιο κοντινές λήξεις: 10ετες (9,13%), 5ετες (11,42%) και 3ετες (13,55%).

Απολύτως αρνητικά τα τεχνικά μηνύματα, τόσο από τα ημερήσια διαγράμματα, όσο και από τα βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με τα πρώτα, η καθοδική διάσπαση της ζώνης 247 - 245, ειδικά σε κλείσιμο μέρας, ανοίγει τον δρόμο για την περιοχή των 220 - 215 μονάδων, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, τα "τελευταία οχυρά" εντοπίζονται στις 750 μονάδες και 230 μονάδες, για Γενικό Δείκτη και FTSE25, αντίστοιχα. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής θα "ανοίξει η καταπακτή" για τις 640 (Γενικός Δείκτης) και 200 μονάδες (25αρης).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οδήγησαν σε αποτέλεσμα με εμφανείς προϋποθέσεις για σχηματισμό Κυβέρνησης αίροντας το σενάριο διεξαγωγής νέων, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η Κυβέρνηση ωστόσο που σχηματίστηκε από την σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους "Ανεξάρτητους Έλληνες" είναι πιθανό να χαρακτηρίζεται από Ευρωσκεπτικισμό, το μέγεθος του οποίου ήδη έχει προβληματίσει την Αγορά που έχει αγνοήσει τις ιδιαίτερα φιλελεύθερων χαρακτηριστικών απόψεις των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" στα ζητήματα της Οικονομίας.

Προτεραιότητα στην παρούσα φάση έχει η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές μας, διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο για να συνομολογηθεί χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας έτσι ανοικτά όλα τα σενάρια…

Ευλόγως, οι επενδυτές έχουν αυξημένη νευρικότητα καθώς οι συμμετέχοντες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται για την "υπομονή" τους.

Έτσι, μετά από την καθόλου πειστική ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής (ωσάν να είχε δηλώσει ο Ντράγκι ότι προσφέρει "άνευ όρων" ρευστότητα στη Χώρα μας), συντελείται νέα αποεπένδυση από την Ελληνική Αγορά με αιχμή τον Τραπεζικό κλάδο που εμφανίζεται να έχει πληγεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Και τούτο λόγω της απραγίας που υπήρξε στην Οικονομία κατά την προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε, με αποτέλεσμα την πιθανή επιδείνωση ζητημάτων όπως τα "κόκκινα" δάνεια, τις αυξημένες εκροές και τώρα την ενδεχόμενη αλλαγή διοικήσεων.

Η συντήρηση επομένως της νευρικότητας και αυξημένης μεταβλητότητας θα οδηγούν πλαγιοκαθοδικά τον Γενικό Δείκτη μέχρις ότου εκφωνηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, οπότε αναμένεται να αναγγελθούν πιο συγκεκριμένες θέσεις για την Οικονομία.

Έτσι, θα είναι δυνατή η αξιολόγηση της πιθανότητας εκπλήρωσης του "οδικού χάρτη" που έθεσε στη Χώρα μας ο Μάριο Ντράγκι για να περιληφθεί στο ύψους 1,1 τρισ ευρώ, πρόγραμμα αγοράς ομολόγων διάρκειας σε πρώτη φάση 19 μηνών, κατά την ιστορικής σημασίας εξαγγελία του.

Η ελληνική οικονομία έχει την ευκαιρία να κάνει χρήση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους άνω των 20 δισ ευρώ (νέο ΕΣΠΑ) καθώς και κεφαλαίων μέσω της ΕΚΤ (στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης) και βραχυπρόθεσμης ρευστότητας μέσω του ELA. Θα χρειαστεί να συμφωνήσει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος, εξέλιξη που θα μετέδιδε αδιαμφισβήτητη ψήφο εμπιστοσύνης για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας, προκαλώντας ακόμη και συνωστισμό νέων κεφαλαίων για τοποθετήσεις, με το Χρηματιστήριο να είναι στην αιχμή και τη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης να επανεκκινεί αποφασιστικά.

Σύμφωνα με την άποψη του επενδυτικού συμβούλου της TecGroup, η προοπτική αυτή οφείλει να ανοίξει το ταχύτερο με την ολοκλήρωση του αναγκαίου συμβιβασμού με τους Δανειστές μας, καθώς μάλιστα ουδείς αντιπροτείνει κάτι εναλλακτικό…

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,72% του Nikkei και το +1% του δείκτη Sensex 30.

Ελεγχόμενη διόρθωση στις Κινεζικές μετοχές μετά από πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη, με αξιοπρόσεκτες πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η διήμερη συνεδρίαση της Fed και η ανακοίνωση των αποφάσεων της αύριο το βράδυ.

Πιέζονται τα πολύτιμα μέταλλα, προσπαθούν να αντιδράσουν από τα πολυετή χαμηλά Ευρώ και US Oil.

Υποχωρεί το Ελβετικό φράγκο, μετά την δήλωση αξιωματούχου της Swiss National Bank, ότι η Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα για παρέμβαση, προκειμένου να διατηρήσει το νόμισμα σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο Υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Akira Amari, ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα δράσει άμεσα, για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού στο 2%, καθώς η συνεχιζόμενη διολίσθηση των τιμών ενέργειας δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αναρρίχησης του πληθωρισμού.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, δυσμενέστερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα στοιχεία για την Βρετανική Οικονομία. Το ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,5%, χαμηλότερα από την πρόβλεψη για αύξηση κατά 0,6% και επίσης χαμηλότερα από την αύξηση που επήλθε στο 3ο τρίμηνο κατά 0,7%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, βουτιά 3,4% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, καταγράφοντας την τέταρτη πτώση σε διάστημα πέντε μηνών, με τον τομέα των Μεταφορών (-9.2%) να ηγείται της πτώσης, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Η παραπάνω ανακοίνωση διέψευσε τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του "Marketwatch" που έκαναν λόγο για αύξηση 0,1% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών την εξεταζόμενη περίοδο.

Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στις 102,9 μονάδες τον Ιανουάριο (υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007) από 93,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 96,9 μονάδες σε δημοσκόπηση του "MarketWatch".

Ισχυρή αύξηση εμφάνισαν το Δεκέμβριο οι νέες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις των νέων κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 11,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 481.000. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal", είχαν εκτιμήσει πως οι πωλήσεις θα φτάσουν στα 450.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, "ο Δημόσιος χαρακτήρας του Λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ", δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας κατά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης. Η δήλωση του κ. Δρίτσα ήλθε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Τζόου Σιαολί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Κινεζική πλευρά, όσο και οι Βρυξέλλες έχουν ενημερωθεί πως η νέα Κυβέρνηση προτίθεται να σταματήσει τους διαγωνισμούς πώλησης μετοχών Κρατικών εταιρειών και να τους αντικαταστήσει με συμβάσεις παραχώρησης.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα παρατείνει τους κινδύνους ρευστότητας για τις Ελληνικές Τράπεζες και η χρήση πόρων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να αγγίξει αυτόν τον μήνα τα 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Moody's. Αυτό είναι "credit negative" για τις Ελληνικές Τράπεζες -συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής, της Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Attica Bank- διότι θα παρατείνει τις δυσκολίες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση και στη διατήρηση της ρευστότητας. Ο οίκος τονίζει πως "η παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα είναι πιστωτικά αρνητική για την Ελλάδα διότι εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της Χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης".

Στα "υπόλοιπα", τώρα, της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 818,66 μονάδες (+0,63%). Όμως μετά τις 10.52 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και την πτωτική τάση να αυξάνει στροφές υποχώρησε μέχρι τις 761,22 μονάδες (-6,43%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 781,04 (-4%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 783,53 μονάδες με απώλειες 3,69%.

Ο τζίρος, ιδιαίτερα αυξημένος, εκτινάχθηκε στα 198,3 εκατ. από τα οποία τα 20,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΠΕΙΡΤΠ, ΒΙΟ).

Να σημειωθεί ότι μόλις τέσσερις τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ) "απασχόλησαν" το 68,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Κακή η τελική εικόνα με 24 ανοδικές μετοχές έναντι 93 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Συνολικά διακινήθηκαν 310013814 τίτλοι, από τους οποίους οι 284309826 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μέτκα, ΟΛΠ, Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας η Grivalia Properties.

Νέες εντυπωσιακές αλλαγές στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου στην πρώτη θέση πέρασε η ΕΕΕ (5,302 δισ), ακολουθούμενη από την Alpha Bank (4,724 δισ) και τον ΟΤΕ (4,362 δισ). Υποχώρησαν χαμηλότερα οι Πειραιώς (4,295 δισ) και Εθνική (3,957 δισ).

Στο γενικότερα αρνητικό κλίμα υπέκυψε και η χθεσινή θετική πρωταγωνίστρια, Τρ. Αττικής. Ο τίτλος ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τα 0,0710 ευρώ (+18,33%), όμως η συνέχεια δεν ήταν εξ ίσου καλή και το "κουδούνι" της λήξης βρήκε την μετοχή στα 0,0560 ευρώ με απώλειες 6,67%.

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να ανεβαίνουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.704 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 19.942, 19.694 για τον Φεβρουάριο και 248 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 237,25) κινήθηκε μεταξύ 227 και 254 μονάδων και αύξησε την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,75%.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.182 ΕΧΑΕ, 5.010 ΔΕΗ, 16.503 Εθνική, 8.450 Grivalia, 39.492 Ελ. Πετρέλαια, 23.300 Μυτιληναίος, 4.954.286 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.887), ΔΕΗ (3.334), Alpha Bank (13.773), Εθνική (30.959), Πειραιώς (14.290), Eurobank (6.259), ΟΠΑΠ (1.003), Μυτιληναίο (1.063), MIG (1.291), Ελλάκτωρα (592), ΓΕΚ (164), ΕΧΑΕ (280), Jumbo (189), Σιδενόρ (102).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE εκτοξεύτηκε στο 75%, ενώ ο όγκος συναλλαγών έμεινε σε μέτρια επίπεδα, στα 1143 δικαιώματα (575 calls και 568 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (45.287.122 τεμ.), Eurobank (10.272.468 τεμ.), Πειραιώς (25.218.960 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v