Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονταρίσματα με το βλέμμα σε διαπραγμάτευση-μπλόκα

Θετικά πρόσημα στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Καυτό το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, εν μέσω των αντιδράσεων για το ασφαλιστικό και της συζήτησης με τους δανειστές. Ποια είναι τα τεχνικά όρια για τους βασικούς δείκτες. Η προσοχή (και) στις κινήσεις των διεθνών αγορών.

Καλό μήνα. Με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, πως σήμερα στις 17.00 ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με επικεφαλής της ελληνικής ομάδας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανοίγει η αυλαία ακόμη μίας πράξης. Από τις πολλές που βιώνει (και) το ΧΑ εδώ και μήνες και βάσει των όσων άφησε πίσω μας ο Ιανουάριος, μένει να φανεί εάν θα είναι δράμα ή όχι.

Ηδη (κυρίως) το ΔΝΤ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, με τη σχετική εικοτολογία να προοιωνίζεται μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Ο οίκος S&P έχει φροντίσει από την προηγούμενη εβδομάδα να καταστήσει σαφές το τι έχουμε μπροστά μας, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις αν μπορεί, ειδάλλως θα ψάξει τρόπους να αποδράσει ή να πάρει μαζί της κι άλλες δυνάμεις για να προχωρήσει. Οι δρόμοι και οι επιλογές μετρημένοι, οι αντοχές περιορισμένες, το περιβάλλον καυτό, μέρος της κοινωνίας απέναντι και η αξιολόγηση το «κλειδί» για την «επόμενη ημέρα». Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι προφανές πως η διαδικασία προς την αξιολόγηση θα είναι ο κυριότερος ρυθμιστής της τάσης (και) για το ΧΑ.

Μήνας για γερά νεύρα ο Φεβρουάριος, (και) με το ΧΑ σε σημείο καμπής μετά τον... βαθύ κόκκινο Ιανουάριο.

Τα όσα σκιαγραφεί ο Παναγιώτης Υφαντής στο... προειδοποιητικό θέμα του για την "απειλή Σένγκεν" και τα πρώτα σύννεφα για τον τουρισμό θα πρέπει να απασχολούν και να συνεκτιμώνται ήδη από κυβερνώντες, πολιτικό σύστημα και αρμοδίους.

Οι επικεφαλής των δανειστών βρίσκονται στην Αθήνα, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως για να υπάρξει στοιχειωδώς βιώσιμο ασφαλιστικό θα πρέπει το κόστος να περιοριστεί από το 17% στο 13% του ΑΕΠ, πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες είναι στα.. κάγκελα, οι αντοχές (και ταμειακές) μετρημένες, με το ΧΑ να έχει κατεβάσει ταχύτητα εδώ και μέρες (όπως αποτυπώνεται στη θεαματική μείωση των συναλλαγών), αναμένοντας την εξέλιξη της διαδικασίας προς την αξιολόγηση.

Και το ΧΑ βρίσκεται σε καμπή, καθώς από τη μία έχουμε μπροστά μας ένα ενδεχόμενο/προοπτική που θα μπορούσε να αλλάξει αρκετά για τη συνέχεια, αλλά από την άλλη, εύλογη ανησυχία/αβεβαιότητα για τις αντιδράσεις, ακόμη και για πολιτικές εξελίξεις όπως εκτιμούν ορισμένοι.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 553 μονάδων, πρακτικά πολύ κοντά με τις πρώτες αντιστάσεις πέριξ των 555 μονάδων και λίγο υψηλότερα τα "τοπικά χαμηλά" των 560 (από τη συνεδρίαση της 9/12) και των 562,87 μονάδων (από τις 24/8).

Οπως "μετρά" ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, λίγες μονάδες πιο πάνω, στις 575, κατέρχεται απειλητικός ο εκθετικός ΚΜΟ 30.

Η υπέρβαση των προαναφερθέντων τιμών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη μερική -έστω- βελτίωση της τεχνικής εικόνας για τον ΓΔ. Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, μετά την απώλεια των 666 μονάδων μόνο μία στήριξη είναι αξιόπιστη, αυτή των 471 μονάδων, και μόνο μία θεαματικά θετική ανατροπή των δεδομένων θα μας απομάκρυνε από τον κίνδυνο δοκιμασίας της.

Το ενδιαφέρον, κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, είναι η απόκλιση μεταξύ ΓΔ και FT25, καθώς ο ΓΔ έχει βρεθεί πολύ πιο κοντά στις πρώτες αντιστάσεις σε σχέση με τον 25άρη, που απέχει αρκετά. Διαφορά που οφείλεται στο ότι (κυρίως) μετά την τελευταία ανοδική εβδομάδα, για τουλάχιστον 9-10 από τις μετοχές του FT 25 έχει δημιουργηθεί και πάλι ανοδική τάση/long εξέλιξη, που άφησε περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Ωστόσο πρόκειται για βραχυπρόθεσμη αλλαγή τάσης, που ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μπορεί να αλλάξει άρδην προς το χειρότερο (ή το καλύτερο).

Αυτές οι εφεδρείες που δημιουργήθηκαν (κυρίως) την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ενδεχομένως να αποβούν πολύτιμες για ακόμη μία "μάχη", που ξεκινά (και) για το ΧΑ. Με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) να εκτιμά πως για να υπάρξει αλλαγή μεσοπρόθεσμης τάσης θα πρέπει να διασπαστούν ανοδικά οι 665 μονάδες, δηλαδή η επαναφορά υψηλότερα των θρυλικών... 666 μονάδων για τον ΓΔ.

Για τον αναλυτή Μάκη Βελλιανίτη, η ανοδική αντίδραση από τις 519 μονάδες της 21ης Ιανουαρίου εξελίσσεται ομαλά, με τους δύο ταλαντωτές να βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη και πάνω από τους Κινητούς Μέσους Ορους τους. Επίπεδα που αντιστοιχούν σε "μέτρηση" Γενικού Δείκτη κοντά στις 600 μονάδες, γεγονός που προοιωνίζεται σύντομη περάτωση της ανοδικής κίνησης. Πιθανές αντιστάσεις στις 560-575 μονάδες.

Να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και να αποφευχθούν αντικίνητρα για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας ζητά ο επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Προφανώς η εικόνα των ξένων αγορών θα συμβάλει στη διαμόρφωση της τάσης στο ΧΑ, πλην όμως θα είναι συμπληρωματική παράμετρος των όσων διαδραματίζονται εντός των τειχών.

Ενδεικτικά για τον δείκτη DAX να συνεκτιμηθεί πως, αν και η περιοχή 9.905-9.929 αποδείχτηκε ισχυρή αντίσταση όπου ανακόπηκαν οι αγοραστές, πολύ πιθανή θεωρείται η συνέχιση της ανόδου προς την επόμενη ζώνη τιμών 10.087-10.164 μονάδων. Καθοδική διάσπαση των 9.315 μονάδων ενεργοποιεί ισχυρά short σήματα για τον DAX, με στηρίξεις προς τις 9.100-9.150 μονάδες.

Στα υπόψη το κλίμα και στις διεθνείς αγορές και καταρχήν στην κινεζική από σήμερα κιόλας (ανακοίνωση δείκτη μεταποίησης).

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει "μαντρί" για μετανάστες, προειδοποιούν οι Financial Times, o αρχιτζιχαντιστής Maximus συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη, οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα, οι μεγαλοεπενδυτές έστειλαν το δικό τους μήνυμα στο Μαξίμου και στην Αθήνα και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης (σε συνέντευξή του στη Real News) δεν συζητά απόσυρση του ασφαλιστικού και ζητά... παράδοση έδρας από τυχόν διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το... καλημέρα στα δύσκολα, και χρησιμοποιώντας την κύρια γλώσσα των δανειστών... Willkommen in Hexenkessel (*).

Καλώς ήλθατε στο... καζάνι των μαγισσών. Τίτλος-σταθμός του Kicker, από τον ιστορικό αγώνα ΠΑΟΚ-Μπάγερν Μονάχου 0-0 (19/10/1983), σε μία "φλεγόμενη" Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ είχε αποκλειστεί όταν στη ρεβάνς στο Μόναχο, μετά από κανονικό αγώνα και παράταση, ηττήθηκε 9-8 στα πέναλτι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v