Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ψάχνονται» οι (λίγοι) επενδυτές

Συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο και μεικτά πρόσημα στα blue chips, καθώς αναζητείται στίγμα για τις εξελίξεις. Ανοδική κίνηση από την Coca Cola και την Εθνική Τράπεζα. Διορθωτικά κινούνται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Μικτές τάσεις στην Ευρώπη, τζίρος... super market στο Χ.Α. Σε αναζήτηση κατεύθυνσης τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στραμμένο και στο Πεκίνο, ιδιαίτερα συγκρατημένο, επιφυλακτικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ελληνικό.

Κάπως πιο ενθαρρυντική η συνέχεια μετά τις 10:55, όταν με αιχμή την Coca Cola και βοήθειες από τις μετοχές των ΔΕΗ και Τιτάν, η συνεδρίαση απέκτησε σχετικό νεύρο. Στα υπόψη πως πρώτα στην Εθνική και με διαφορά 5λέπτου στην Alpha Bank, ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς έως και 2% υψηλότερα.

Στις περιορισμένες συναλλαγές και στον ανάλογο τζίρο αποτυπώνεται εύγλωττα ακριβώς η διάχυτη επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί και στη χρηματιστηριακή αγορά. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, όταν (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες γνωρίζουν πολύ καλά πως η διαδικασία που και επίσημα ξεκινά σήμερα (στις 17:00) θα έχει διάρκεια και ένταση.

Διάρκεια που, όπως αναφέρει στο θέμα της η Έλενα Λάσκαρη, μπορεί να φθάσει έως το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου), καταληκτική ημερομηνία που είχε αναφερθεί και από κύκλους της ΕΚΤ (σε αποκαλυπτικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου). Και αναφερόμαστε στο σενάριο που θέλει την πρώτη αξιολόγηση να «κλείνει» έχοντας ξεπεράσει τα πολλά και δύσκολα εμπόδια, όπως αυτό των τελευταίων ημερών με αιχμή το αγροτικό.

Σε στενό εύρος διακύμανσης για τους βασικούς δείκτες, χωρίς σημαντικές κινήσεις σε μετοχές του δείκτη και με επιφυλακτικούς, όπως αναφέρθηκε, τους παίκτες.

Πέριξ των 555 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 155 μονάδες ο FT 25, με οριακές απώλειες αλλά πάνω από τις 41 μονάδες ο τραπεζικός, αρχικά με την Εθνική (κυρίως) να προσπαθεί από τον κλάδο και τη δεικτοβαρή Coca Cola να «επιστρατεύεται» για τα δύσκολα(*). Ειδική αναφορά στη δεικτοβαρή μετοχή αλλά και σε τίτλους σηματωρούς που προεξοφλείται ότι θα διαδραματίσουν ρόλο είχε γίνει στο σχόλιο της 30ής Ιανουαρίου, συνεκτιμώντας τις αντοχές, τα περιθώρια αντίδρασης ή διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου.

Για αυτό η προσοχή μας βραχυπρόθεσμα παραμένει εστιασμένη σε τίτλους όπως η Coca Cola αλλά και οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil κ.ά. που, εκτός των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Στα 7,6 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών λίγο πριν τις 11:30.

(*) Στο σχόλιο του Σαββάτου, αναφερόμενοι στον μήνα για γερά νεύρα, σημειώναμε πως «παράγοντες εκτιμούν ότι θα φανεί από σχετικά νωρίς εάν ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό αντίδρασης (ή το σύνηθες βαρίδι), ωθώντας την αγορά πάνω από το όριο των 580 μονάδων -σε πρώτη φάση-, ή χαμηλότερα των 520 προς το 400άρι.

Το δεύτερο σενάριο θα εξαρτηθεί και από τις αντοχές των μη τραπεζικών εισηγμένων και των blue chips, συνεκτιμώντας πως η βαρύτητα της Coca Cola στη διαμόρφωση του Γ.Δ. έχει ενισχυθεί συγκριτικά, φθάνοντας στο 50% της συνολικής βαρύτητας και των 4 συστημικών τραπεζών.

Υπό προϋποθέσεις, η Coca Cola που έχει διορθώσει 6,01% από την αρχή του έτους και έχει κυμανθεί -σε διάστημα 52 εβδομάδων- από τα 14,04 ευρώ (στις 2 Φεβρουαρίου) έως τα 23,21 ευρώ (στις 20 Νοεμβρίου), θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο σε ενδεχόμενη τραπεζική υποχώρηση.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μετά την τελευταία ανοδική εβδομάδα βελτιώθηκε αισθητά η εικόνα αρκετών blue chips, με ενδεικτική τη μετοχή του Τιτάνα. Στα 17,70 ευρώ (με 4,80% την Παρασκευή) «ξαναγυρνά» σε οριακά θετικό πρόσημο, 0,51% από την αρχή του έτους. Η μετοχή του Τιτάνα βαραίνει κατά 25% έναντι των 4 συστημικών τραπεζικών στη διαμόρφωση του Γ.Δ.

Εκτός από τη μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας, σε διαδικασία επαναφοράς (βάσει μηνιαίας μέτρησης) είναι μετά το κλείσιμο της Παρασκευής και οι τίτλοι των ΟΛΠ, Motor Oil, METKA, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικών Πετρελαίων, Grivalia».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v