Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζίρος ημιαργίας στο Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 545 μονάδων. Πολύ χαμηλός ο τζίρος. Πτώση υψηλότερη του 3% για Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Τιτάνα. Στο κόκκινο Eurobank, OTE, ΟΠΑΠ. Κέρδη για Aegean, Grivalia, Jumbo, Coca Cola.

Με επενδυτική... άπνοια ξεκίνησε και συνεχίζεται η συνεδρίαση στο Χ.Α. Περιορισμένες συναλλαγές/ελάχιστος τζίρος και ενδεικτικό το γεγονός πως στα πρώτα 45'-50' για καμία μετοχή η αξία δεν είχε ξεπεράσει το όριο του 1 εκατ. ευρώ.

Ήπιες τάσεις με μικτή φορά στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή «βουτιά» στη Wall Street. Μικρά κέρδη σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και περιορισμένες απώλειες σε Λονδίνο.

Το ΧΑ φαίνεται να περιμένει τις εξελίξεις, με σημαντική την αυριανή ημέρα της Γενικής Απεργίας και τη στάση των επικεφαλής των δανειστών την Παρασκευή (οπότε έχει προγραμματισθεί η αναχώρησή τους από την Αθήνα).

Εύλογα «παγωμένη» και η χρηματιστηριακή αγορά, χωρίς κατεύθυνση και λόγους να κινηθεί -ειδικά σήμερα- θεαματικά είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, άνω όριο θεωρούνται οι «δύσκολες» 560 μονάδες και κάτω οι 539 μονάδες (ΚΜΟ 9 ημερών), εύρος διακύμανσης όπου συσσωρεύει η αγορά τις τελευταίες ημέρες.

Με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις από τις πρώτες κιόλας εντολές και στις 4 τραπεζικές μετοχές, με συνέπεια την περαιτέρω πίεση του κλαδικού δείκτη προς τις 40 μονάδες (στις 36,62 το ιστορικό ελάχιστο), με σχεδόν άμεσες αγορές στη δεικτοβαρή Coca Cola, κίνηση που λίγο-πολύ λειτουργεί εξισορροπητικά για τη διακύμανση των βασικών δεικτών.

Στο 10,32% η συμμετοχή στη βαρύτητα διαμόρφωσης του Γ.Δ. της Coca Cola, έναντι 7,84% της Alpha Bank, 4,70% της Εθνικής, 3,82% της Eurobank και 3,49% της Πειραιώς.

Στο συνολικά 19,85% η συμμετοχή και των 4 συστημικών τραπεζικών στη διαμόρφωση του Γ.Δ., καθώς μόνο από την αρχή του έτους ο ΔΤΡ έχει υποχωρήσει κατά 30,63% και κατά 3,17% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Στα αντίστοιχα διαστήματα, η μετοχή της Coca Cola μετρά απώλειες 3,79%, αλλά άνοδο 3,20% σε διάστημα εβδομάδας.

Με ανάχωμα την Coca Cola, οι απώλειες για τον Γ.Δ. περιορίζονται μέχρι τα όρια των 548 μονάδων, καθώς νωρίτερα «γύρισε» ανοδικά ο ΟΠΑΠ ενώ μετριάστηκαν οι απώλειες για τον ΟΤΕ. Στη μετοχή του Οργανισμού ενεργοποιήθηκαν, μετά τις 11:30, αγορές από τα επίπεδα των 7,98 ευρώ, με αποτέλεσμα να υπερβεί εκ νέου το όριο των 8 ευρώ.

Αντιθέτως, συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, με τους πωλητές να φθάνουν μέχρι τα 3,55 ευρώ. Στα 3,50 ευρώ μια βραχυπρόθεσμη στήριξη, που καλό θα ήταν να μη χαθεί σε κλείσιμο.

Λίγες αλλά σταθερές οι πωλήσεις και στις μετοχές των Τιτάν, Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ, F.F. Group αλλά και σε Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια. Με αγοραστές στα 7,16 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου, στα 7,13 ευρώ η Grivalia, στα 3,90 ευρώ η Lamda Development, στα 4,55 ευρώ η ΕΧΑΕ.

Από τις 20 μετοχές του Mid Cap άξιες αναφοράς συναλλαγές σε μόνο 4 μετοχές, των Attica Bank, MIG, Frigoglass και Σωληνουργείων Κορίνθου.

Στα 9,1 εκατ. μετοχές και στα 5,6 εκατ. ευρώ συναλλαγές/τζίρος λίγο μετά τις 11:35. Το 59% του τζίρου στις τράπεζες. Χωρίς σημαντικές πράξεις στο ΧΠΑ, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη (με discount 0,98%) όσο και στα ΣΜΕ των 4 τραπεζικών (και στα 4 με discount). Αντιθέτως, με premium από 68 Συμβόλαια σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v