Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ήπιες απώλειες καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Τα ανοιχτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές παραμένουν «βαρίδι». Αρνητικό το κλίμα και στις ξένες αγορές. Ισχυρή αντίσταση για τον ΓΔ αποδεικνύεται η περιοχή των 560 μονάδων.

Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται, με νέα πτώση στις διεθνείς αγορές και επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό.

Με απώλειες η χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., στις 553 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, για να ακολουθήσουν η διόρθωση κατά 295 μονάδες για τον Dow Jones, το «κοκκίνισμα» των ασιατικών αγορών.

Άλλα 100 δισ. γουάν (15,5 δισ. ευρώ) από το Πεκίνο στη... μαύρη τρύπα του κινεζικού συστήματος, πιέσεις στη Wall Street με υπαίτιους τον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο. Να σημειωθεί πως σε ΗΠΑ και Ευρώπη η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων επηρεάζει περισσότερο την τάση, τη στάση των επενδυτών απ' ό,τι στο Χ.Α.

Πράγματι (και) για το Χ.Α. ίσως ο βασικότερος συντελεστής να είναι η εν γένει κατάσταση που κυριαρχεί, η αβεβαιότητα σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, η εικόνα παράδοσης που επικρατεί, η συσσώρευση προβλημάτων από τα απλά της καθημερινότητας μέχρι τα ουσιώδη.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό εξετάζει η κυβέρνηση, με τη Ν.Δ. να ξεκαθαρίζει πως δεν θα το ψηφίσει, μία μέρα πριν από τη Γενική Απεργία της Πέμπτης και την ώρα που η εικοτολογία για κάθε λογής πολιτικά σενάρια οργιάζει.

Έτσι ΔΕΝ πάμε πουθενά... δυστυχώς, και το πρόβλημα είναι πως σε αυτήν τη συγκυρία έχει βαρύνει και το διεθνές περιβάλλον. Βουτιά 5% για το αργό, δεμένο στο... κλουβί το Χρηματιστήριο και το καθημερινό βασανιστήριο συνεχίζεται.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε πλειάδα μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον FT 25 στις 153 μονάδες και τον Mid Cap στις 677 μονάδες. Με χαμηλές-μέτριες συναλλαγές/τζίρο 45,4 εκατ. τεμαχίων/46,5 εκατ. ευρώ, με ευρύτητα συναλλαγών και διασπορά κινήσεων. Ενδεικτική η χθεσινή συνεδρίαση, καθώς για συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη επιβεβαιώθηκαν οι αντοχές και τα περιθώρια διατήρησης του ανοδικού momentum που έχουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Με νέες σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, κατά 1,73% χαμηλότερα ο ΔΤΡ στις 41 μονάδες, αλλά με την ΕΤΕ να αναπτύσσει (συγκριτικά με τις άλλες 3) περισσότερες αντιστάσεις και να ενεργοποιούνται κάποιες αγορές από τα χαμηλά ημέρας.

Τα ενδιαφέροντα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η προσπάθεια βραχυπρόθεσμης αυτονόμησης μερίδας αγοραστών, οι οποίοι προς το τέλος κινήθηκαν κόντρα στη μεγαλύτερη διόρθωση των ευρωπαϊκών (και δη του γερμανικού) χρηματιστηρίων αλλά και της εικόνας των futures από τη Wall Street. Εγχείρημα που στέφθηκε από μερική επιτυχία, βοήθησε όμως να εξαχθούν συμπεράσματα για 2-4 μετοχές blue chips. Θα φανεί και σήμερα εάν όντως συντρέχουν λόγοι για αυτή την κόντρα κίνηση.

Για τον Γ.Δ. η περιοχή των 560 μονάδων αποδείχθηκε ισχυρή αντίσταση και σημείο απ' όπου ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις, με συνέπεια το αρνητικό «γύρισμα» χαμηλότερα. Ένα σημείο αναφοράς για τον Γ.Δ., στην πιθανή περίπτωση που θα «ταλαιπωρηθεί» χαμηλότερα, είναι οι 539 μονάδες (Κινητός Μέσος 9 ημερών). Στους ΚΜΟ είθισται τις τελευταίες εβδομάδες να βγαίνουν κάποιες στηρίξεις, με αποτέλεσμα για μετοχές-blue chips να ανακτάται μέρος των απωλειών που έχουν προηγηθεί.

Σε... απονευρωμένη αγορά κι όμως κάτι επιχειρείται να κινηθεί από τους επαγγελματίες και τους ειδικούς.

Τα 7 ευρώ για τη μετοχή των ΕΛ.ΠΕ «βλέπει» η UBS, τα 7,80 ευρώ για την Aegean η Citigroup, με αμφότερους τους ξένους οίκους να δίνουν σύσταση αγοράς. Τεχνικά σήματα για 42 εισηγμένες «βλέπει» η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ, τα top picks της για το 2016 αναλύει η Euroxx. Από το τίποτε..., που λένε.

Και δύο στοιχεία που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν: το πρώτο άμεσα και αφορά στην άνοδο του κινεζικού ΡΜΙ υπηρεσιών τον Ιανουάριο στα υψηλά 6μήνου (η είδηση βγήκε στις 08:39 πριν από το άνοιγμα της Φρανκφούρτης, συνεπώς στα υπόψη), το δεύτερο σε βάθος χρόνου ωστόσο μας αφορά, ως χώρα, άμεσα. Σύμφωνα με την έκθεση του France Strategie, το τέλος της Σένγκεν θα κόστιζε στην Ευρώπη περί τα 110 δισ. ευρώ.

Κι ένα τρίτο που εξηγεί τη σπουδή Ντράγκι για να κλείσει η αξιολόγηση του «ελληνικού προγράμματος»... χθες, σχετίζεται με τη ρευστότητα που έχει δημιουργηθεί στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Στις 13 Μαρτίου διεξάγονται τοπικές εκλογές σε 3 κρατίδια και τα δημοσκοπικά αποτελέσματα δείχνουν υποχώρηση του κυβερνητικού CDU των Μέρκελ - Σόιμπλε και θεαματική αύξηση για την AfD που εάν πιάσει τα διψήφια ποσοστά, θα εκπροσωπηθεί -για πρώτη φορά- στα τοπικά κοινοβούλια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Σαξωνίας-Ανχαλτ και της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v