Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εύθραυστη και χαμηλού κόστους η αντίδραση

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με τον χαμηλό τζίρο να προβληματίζει ως προς την ποιότητα της ανοδικής κίνησης. Κέρδη για τις τράπεζες, πλην Alpha. Υπεραποδίδουν Coca Cola, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ. Κινητικότητα στα mid caps.

Ισχυροποιείται η χαμηλού κόστους προσπάθεια επαναφοράς του ΧΑ προς τις 500 μονάδες.

Με τον "αέρα" της ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αφορμή κυρίως τη συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας, τα futures στη Wall να παραπέμπουν σε υψηλότερες -κατά τουλάχιστον 1,15%- τιμές, οι αγοραστές εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο στις τράπεζες και στην πλειονότητα των blue chips.

Περιορισμένες οι συναλλαγές/ακόμη χαμηλότερος ο τζίρος -μακράν του μ.ο. των 55 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας-, με το 60% στις τράπεζες και συγκριτικά διάχυση σε τίτλους-σηματωρούς κυρίως σε Coca Cola, OTE, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο.

Ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές με ώθηση από εταιρείες μεταλλευτικών, ανακατατάξεις στις νομισματικές ισοτιμίες (κυρίως σε στερλίνα/ευρώ), ανοδικό "άνοιγμα" δείχνει το future του S&P 500. Νωρίτερα ο DAX είχε αντιδράσει έως τις 9.581,45, ο CAC 40 έως τις 4.301,46, ο FTSE έως τις 6.035,81 μονάδες, ενώ το future του S&P διαμορφωνόταν 1,18% υψηλότερα προς τις 1.936 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο S&P είχε υποχωρήσει οριακά στις 1.917 μονάδες.

Εμφραγμα στην Ειδομένη, εγκλωβισμένοι χιλιάδες στα σύνορα με τα Σκόπια, με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα να σημειώνει ότι διαψεύστηκε η διαβεβαίωση της Συνόδου Κορυφής. Λίγο νωρίτερα έγιναν δηλώσεις και από τον πρωθυπουργό, μετά την υποδοχή μερίδας εκπροσώπων των αγροτών.

Εν μέσω αυτών των δύο παραμέτρων κινείται (και) το ΧΑ, με λιγοστούς σήμερα παίκτες, επενδυτές, κάτι που αποτυπώνεται στην ισχνή εικόνα των μέχρι τώρα συναλλαγών/τζίρου.

Παρ' όλα αυτά στα χρηματιστηριακά γραφεία συζητείται και η συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ με τους τραπεζίτες, καθώς η διαδικασία εκκαθάρισης/διαχείρισης των "κόκκινων δανείων" έχει μπει σε μία τροχιά. Εξέλιξη ενθαρρυντική (και αναπόφευκτη) για τράπεζες και εγχώριο επιχειρείν, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια.

Εως τις 29,18 μονάδες νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, με άνω όριο-αντίσταση στις 33/34 μονάδες και αγοραστές στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων. Ισχυρότερη η αντίδραση για τη μετοχή της Πειραιώς (με 7,83%), για τη Eurobank (με 6,80%), για Εθνική (6,25%) ενώ κατά 1,48% ενισχυόταν η μετοχή της Alpha Bank.

Oι περισσότερες συναλλαγές έχουν γίνει στην Πειραιώς, ο μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank.

Ενθαρρυντική η κινητικότητα που σημειώνεται σε μετοχές σηματωρούς αυτής της φάσης -Coca Cola, OTE κ.α.- αλλά και σε blue chips με ανοδική φορά ή τάση επαναφοράς, με ενδεικτικότερη την περίπτωση των ΤΙΤΑΝ, ΕΛ.ΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου κ.ά.

Στα 6,97-7,18 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, με κρίσιμη τιμή-περιοχή τα 7,16 ευρώ, στα 5,87-6,09 ευρώ του ΟΠΑΠ και στα 2,90-2,99 ευρώ της ΔΕΗ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ καταγράφονται τοποθετήσεις και λόγω της επικείμενης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2015, την Πέμπτη.

Στα 18,59-18,85 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με κρίσιμη τιμή-περιοχή τα 18,48 ευρώ.

Επίσης κινητικότητα σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Viohalco.

Στη μεσαία κατηγορία, ξαφνιάζει αρνητικά το μείον 8,49% στο 0,97 ευρώ για τη μετοχή της Frigoglass, η αντίδραση με 5,16% της MIG, οι συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε Fourlis, Attica Bank, ΠΛΑΙΣΙΟ.

Στα 13 εκατ. ευρώ ο τζίρος, χωρίς προσυμφωνημένες πράξεις-πακέτα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v