Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα για τράπεζες και blue chips

Ενα άλλο τοπίο διαμορφώθηκε στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Η αισιοδοξία για την πορεία οικονομίας-διαπραγμάτευσης και η «κόντρα κίνηση» για μετοχές και ομόλογα. Τα ρίσκα για τους επενδυτές και τα πονταρίσματα στο θετικό σενάριο.

H πρώτη τόσο ενδιαφέρουσα συνεδρίαση μετά το δημοψήφισμα για το Brexit ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με ένα τριήμερο ανοδικό φίνις του τραπεζικού κλάδου, που στο διάστημα 16-18 Νοεμβρίου κατέγραψε απόδοση 20%.

Σε μία κίνηση κόντρα στην διόρθωση χρηματιστηρίων, όπως του Μιλάνου, της Μαδρίτης, το ΧΑ υπερέβη πειστικά το όριο των 600 μονάδων για να φτάσει τελικά στις 611,93 μονάδες με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο.

Στα πρώτα σχόλια της Τετάρτης και με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα σημειωνόταν, πως το ΧΑ όσο συντηρείται υψηλά η Wall Street μπορεί να αυτονομηθεί- σε σημαντικό βαθμό- από την τάση των ευρωπαϊκών αγορών λόγω της προεξόφλησης ενός θετικού σεναρίου που ξεκινά από την σύγκλιση δανειστών- Αθηνών (για την δεύτερη αξιολόγηση), φτάνει στην συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος (στο Eurogroup της 5 ης Δεκεμβρίου), εκτείνεται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ (7-8 Δεκεμβρίου) και καταλήγει στην προοπτική συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων σε ένα διευρυμένο (από αρχές Απριλίου) πρόγραμμα αγορών από την κεντρική τράπεζα.

Ο υπερθετικός λόγος Ομπάμα ενδεχομένως να ήταν η αφορμή, που αναζητούσαν τα ισχυρά χέρια προκειμένου να ενεργοποιηθούν, ωστόσο ήταν και αναφορές ευρωπαίων αξιωματούχων που καλλιέργησαν την προσδοκία ενίσχυσαν το έναυσμα για "απόβαση" των ξένων funds (και δη των αμερικανικών) να ποντάρουν στο θετικό σενάριο.

Το γεγονός, πως στις τρεις συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας περίπου 50+ (την 16 και 17/11) και 81,9 εκατ. ευρώ την 18η καταδεικνύει πως ισχυρά χέρια "τρέχουν" την αγορά με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

Αναλογικά χαμηλότερο το ποσοστό του τζίρου που πραγματοποιείται (στο διάστημα 16-18/11) στον κλάδο πλην όμως σε απόλυτο μέγεθος ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση. Επίσης συνολικά στο ίδιο διάστημα ο μέσος όρος συναλλαγών εκτινάχτηκε στα 60 εκατ. ευρώ από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδος (σχεδόν 40 εκατ. ευρώ) που και αυτός ήταν κατά τι μεγαλύτερος από της αμέσως προηγούμενης.

Εμφανής η κλιμάκωση των τοποθετήσεων των ξένων (και «ξένων») funds, όσον ποντάρουν σε ένα θετικό σενάριο, που όντως δικαιολογείται να απεγκλωβίσει το ΧΑ από την 5μηνη συσσώρευση.

Για να επιτευχθεί θα χρειάζονταν ουσιαστικός λόγος και αίτια και πράγματι η διαφαινόμενη προοπτική είναι τέτοια. Κυβέρνηση σε θέση-μάχης για διαπραγμάτευση-χρέος σημείωνε η Μαρίνα Μάνη και εάν όντως επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε το ΧΑ έχει τους λόγους να κινηθεί υψηλότερα με πρωταγωνιστικό τον τραπεζικό κλάδο.

Ούτως ή άλλως μέχρι και την αρχή της εβδομάδος -με τις τράπεζες εκτός παιδιάς- περισσότερες από 12 (από τις 21 μη τραπεζικές) μετοχές του FTSE25 είχαν ανοδική πορεία και τάση «long» κάτι που αποτυπωνόταν καθημερινά στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Οπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων η βελτίωση του κλίματος (αρχικά στα blue chips) έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα μήνα (με αφορμές τον διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ, τη συμφωνία για το Αλουμίνιο, τις κινήσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ κ.α. ) με τον τραπεζικό κλάδο να έχει μείνει πίσω.

Οι εξελίξεις (και) για το χρέος, το QE δίνουν το έναυσμα για "αφύπνιση" των τραπεζών, ενώ όπως σημειώναμε με αφορμή τα αποτελέσματα του Ομίλου Πειραιώς καταγράφονται οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις (στον Εκηβόλο, από τις 16 Νοεμβρίου).

Ηταν η πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό που "παίρναμε πάνω μας" μία θετική ανάρτηση για τον τραπεζικό κλάδο παρακολουθώντας ταυτόχρονα την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου. Αποκλιμάκωση σχεδόν 130 μ.β σε περίπου 10 ημέρες είναι σημαντική παρότι το 7% είναι πολύ υψηλότερο από το 5% (επί ημερών... success story της κυβέρνησης Σαμαρά), αλλά αποτυπώνει ακριβώς αυτή την προσδοκία των funds που προσβλέπουν σε μία υποστηρικτική κίνηση από την ΕΚΤ.

Το σημαντικότερο αυτή η αποκλιμάκωση -παρότι "ρηχή" η αγορά- πραγματοποιείται κόντρα στην άνοδο των αποδόσεων του αντίστοιχου ιταλικού και από την Παρασκευή του ισπανικού.

Το Euro2day.gr εστίασε στην "ιταλική παράμετρο" (Εκηβόλος 16/11:Ιταλία.- Ενας σύμμαχος...) καθώς η απόλυτα δικαιολογημένη προσοχή του "κεντρικού συστήματος" (ΕCB,SSM κ.λ.π) είναι στραμμένη στο δημοψήφισμα της μεθεπόμενης Κυριακής στην φίλη γείτονα χώρα.

Παράλληλα θεωρούμε τις επαναλαμβανόμενες σκληρές παρεμβάσεις Σόιμπλε (όσον αφορά στο ελληνικό χρέος) ως δηλώσεις πολιτικού παράγοντα, ο οποίος βάλλεται από όλο και περισσότερες πλευρές, δίνοντας μας την αίσθηση της αποδρομής. Τις διαθέσεις του τσάρου της γερμανικής οικονομίας θα τις δούμε σύντομα (ίσως στο EwG της 28/11, κατά πάσα βεβαιότητα στο Eurogroup της 5/12).

Σε αυτό το τόσο ευμετάβλητο (μετά και την εκλογή Τραμπ) περιβάλλον δεν είναι παράλογο, που αρκετά funds αναλαμβάνουν το ρίσκο (προφανώς έχοντας και το ανάλογο inside) να ποντάρουν σε ένα θετικό σενάριο.

Κλάδος, που ευνοείται κατ΄ αρχήν (και πολλαπλασιαστικά) ο τραπεζικός κάτι που αποτυπώθηκε στο 20% στο 3ήμερο 16-18 και στο 17,99% σε διάστημα εβδομάδος.

Στο σχετικό διάγραμμα αποτυπώνεται ξεκάθαρα η τάση επαναφοράς του κλάδου με τον ΔΤΡ πλέον στις 770 μονάδες, με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) να μας θυμίζει ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδα 1.000 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη.

Στις 780 μονάδες ήταν ο εδώ και εβδομάδες φιλόδοξος στόχος και φυσιολογικά σε αυτές τις τιμές ενδεχομένως ορισμένοι να προχωρήσουν σε θεμιτή μερική κατοχύρωση θέσεων με πιθανή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο την υποχώρηση/δοκιμασία των 750 μονάδων. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ροή συναλλαγών (αγορών/πωλήσεων) στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδος από το ενδεχόμενο δηλαδή οι εισροή νέων κεφαλαίων- επιπλέον τοποθετήσεις να ξεπερνούν κατά πολύ τις ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Κάτι που σχετίζεται με τα νεότερα από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης, από την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση "τρέχει" πολυνομοσχέδια, προαπαιτούμενα κ.λπ. διαδικασία που αρέσει στις αγορές και υπό προϋποθέσεις μπορεί να ελκύσει επιπλέον κεφάλαια.

Με τα 3/4 των μη τραπεζικών μετοχών σε τάση long ο FTSE25 μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα των 1.647 μονάδων (Εκηβόλος: Κλειδί η στήριξη των 1.595 μονάδων) με φιλόδοξο στόχο την πλήρη κάλυψη του τεράστιου χάσματος (1.605.1.707 μονάδες) που δημιουργήθηκε στο διήμερο 23-24 Ιουνίου με το δημοψήφισμα για το Brexit.

Τα δεδομένα μας για την νέα εβδομάδα: Wall Street εγγύτατα στα ιστορικά υψηλά της (μετά την εκλογή Τραμπ), προεξόφληση των αγορών για επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και δημιουργία προυποθέσεων για μεγαλύτερο πληθωρισμό, ΕΚΤ σε εγρήγορση και λόγω δημοψηφίσματος στην Ιταλία και όσον μας αφορούν: προσπάθειες της Αθήνας να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, να προλάβει την ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου και να έχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα των δανειστών για το ελληνικό χρέος (κυρίως για την πρόταση που θα μπορούσε να παρουσιαστεί από τον ESM)και δευτερευόντως τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και την άρση εκκρεμοτήτων (ορισμός του Α. Λεούση στη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις ΕΤΕ- ΤΧΣ κ.α. ).

Η προσοχή μας βραχυπρόθεσμα παραμένει εστιασμένη στον τραπεζικό κλάδο με τα επί μέρους για την Alpha Bank στα 1,74 ευρώ να "μετρά" θετική απόδοση 12,99% σε διάστημα εβδομάδος, 5,45% σε μηνιαίο και 3μηνιαίο αλλά σωρευτικά απώλειες 30,12% από την αρχή του έτους.

Για την Εθνική στα 0,21 ευρώ η αντίστοιχη απόδοση είναι στο 13,51%, στο 3,96% και στο 12,30% αλλά με συνολική διόρθωση 38,78% για το 2016.

Για την Eurobank στα 0,674 ευρώ η εβδομαδιαία απόδοση διαμορφώνεται σε 32,16% η μηνιαία σε 21,88% και σε 56,74% η 3μηνιαία.

Για την δε Πειραιώς στα 0,181 ευρώ τα κέρδη εβδομάδος έφτασαν το 20,67%, μηνός το 23,97% και το 39,23% σε 3μηνιαίο αλλά κατά 34,89% χαμηλότερα από την αρχή του έτους.

Συνεπώς για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια υπάρχει περιθώριο να καλυφθεί κι άλλο η συνολική ζημιά/υποαξία που καταγράφουν για το 2016 συνεκτιμώντας πως ό σ ο ενισχύεται η αποτίμηση των 4 συστημικών τραπεζών τόσο αυξάνεται η βαρύτητα τους στην στάθμιση των βασικών δεικτών, μεταβολή που θα πρέπει να υπολογίζεται πλέον περισσότερο από τους traders.

Μετά και το κλείσιμο της Παρασκευής η Alpha Bank αποτιμάται 2,67 δισ. ευρώ με το ποσοστό στάθμισης (για τον ΓΔ) στο 7,17%, η ΕΤΕ στα 1,92 δισ. ευρώ με ποσοστό 3,56%, η Eurobank στα 1,47 δισ. με στάθμιση 3,21% και με αποτίμηση 1,58 δισ. ευρώ η Πειραιώς "βαραίνει" 3,23% , δηλαδή συνολικά σχεδόν 17% (έναντι 11,61% της πιο δεικτοβαρούς μετοχής του ΧΑ, Coca Cola).

Οσον αφορά στις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη η εβδομάδα ξεκινά με σήμα long για Viohalco (στόχος η υπέρβαση των 1,40 ευρώ), ΓΕΚ/τέρνα (στόχος τα 2,35 ευρώ), Grivalia (ζητούμενη η επιβεβαίωση των 7,34 ευρώ), ΔΕΗ (υπέρβαση των 3,15 ευρώ), Coca Cola (επαναφορά πάνω από τα 19,90 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στόχος τα 1,30 ευρώ), ΕΛ.ΠΕ (υπέρβαση των 4,50 ευρώ), ΕΧΑΕ (mob στα 4,65 ευρώ), ΜΟΗ (υπέρβαση των 11,50 ευρώ), Jumbo (στόχος τα 12,99 ευρώ), Μυτιληναίος (προς τα 6 ευρώ), ΟΛΠ (τα 12,80), ΟΠΑΠ (στόχος τα 8,80 ευρώ), ΟΤΕ (στόχος τα 8,70 ευρώ), ΤΙΤΑΝ (στόχος τα 22,40), ΤΕΝΕΡΓ (στόχος τα 3,05 ) και για τα FF Group στόχος η υπέρβαση των 21,20 ευρώ.

Συνοψίζοντας από τις 21 μετοχές σε εβδομαδιαία μέτρηση σήμα long έχει διαμορφωθεί για τις 17 από αυτές, μία ομολογουμένως καλή σχέση, μετά από καιρό. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v