Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι τράπεζες καθορίζουν την τάση

Με ορίζοντα το αυριανό triple witching κινούνται οι επενδυτές. Καταλύτης οι κινήσεις των τραπεζικών μετοχών. Κινητικότητα και σε ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο. H προσοχή και στα ξένα χρηματιστήρια.

XA: Οι τράπεζες καθορίζουν την τάση

Τρίτη σερί πτώση για τον S&P 500, στις 2.629 μονάδες ο δείκτης, με τον Τραμπ να βάζει «φωτιά» στη Μ. Ανατολή. Πιέσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ σε καθοδική πορεία, αντίθετη από αυτή των ομολόγων.

Στα χαμηλά 2009 τα ομόλογα, υποχώρηση προς τις 730 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με σημαντικές απώλειες 4,31% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 721,91 και με τον FTSE25 στις 1.904,77 μονάδες. 

Η απώλεια των 735 για τον ΓΔ και των 1.925 για τον FTSE25 προβλημάτισε traders και αρκετούς αναλυτές, ωστόσο η διόρθωση -για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές 43,2 εκατ. μετοχών και τζίρο επίσης 43,2 εκατ. ευρώ. 

Πρακτικά, εάν δεν έχει αλλάξει κάτι από την τελευταία «μέτρηση» της αγοράς σήμερα-αύριο, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν αγορές από λίγο χαμηλότερα επίπεδα, με άμεση στόχευση την εκ νέου υπέρβαση των 735 και 1.925 μονάδων για τους ΓΔ και FTSE25 αντίστοιχα. 

Ομως αυτό το διήμερο, λόγω εξελίξεων, θέλει λίγη προσοχή, με την Παρασκευή να θεωρείται σημαντική συνεδρίαση ως προς το εβδομαδιαίο «κλείσιμο» της αγοράς. 

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, καθώς αυτός ήταν ο... υπαίτιος της πρόσφατης σημαντικής υποχώρησης αλλά και ο... υπεύθυνος της τελευταίας ανοδικής διόρθωσης, δίνοντας σε δύο φάσεις αποδόσεις αρχικά στους short και εν συνεχεία στους long. 

«Φρένο» στις πωλήσεις δανείων ΜμΕ βάζουν τα stress tests, σημείωνε νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου, ξεπέρασαν τους στόχους για τα NPEs οι τράπεζες, αναφερόταν χθες σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr. 

Κλάδος-καταλύτης της συνολικότερης στάσης των ισχυρών χεριών ο τραπεζικός, για τον οποίο σημειώναμε εχθές πως δεδομένων των συνθηκών θα είναι για καιρό μη επενδύσιμος αλλά πρόσφορος για trading και παιχνίδι αποδόσεων είτε στις "βυθίσεις" του είτε στις ανοδικές διορθώσεις του. 

Πρακτικά για τον ΔΤΡ, για να είναι σε ισχύ η τελευταία «μέτρηση», δεν θα πρέπει να χαθούν οι 705/700 μονάδες, όπως δεν θα πρέπει να χαθούν το 1,52 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank ή και το 0,25 για τον τίτλο της Εθνικής. Σημειωτέον πως χθες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 7,8 και 5,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το εμφανίζει η μετοχή της Αlpha Βank. Σημαντική προσφορά, κλείσιμο στο 1,55 με χαμηλό στο 1,54 και όπως προαναφέρθηκε, σημείο καμπής το 1,52 ευρώ. 



Σήμερα θα φανεί, αύριο θα κριθεί κατά πόσον η τελευταία «μέτρηση» παραμένει σε ισχύ, εάν δηλαδή η αγορά μπορεί να δώσει με ορίζοντα το triple witching μία κίνηση προς τις 770 ή θα κάνει δώρο στους short μία νέα δοκιμασία των 705/700 μονάδων. 

Με τζίρο 22 εκατ. ευρώ η υποχώρηση των blue chips, που εάν εξαιρεθεί το μείον 3,65% της ΔΕΗ και δευτερευόντως το μείον 2,35% της Motor Oil και το μείον 2,23% του Μυτιληναίου, σε γενικές γραμμές ήταν εντός προγράμματος, από τη στιγμή που η αγορά θα οπισθοχωρούσε. 

Ενδιαφέρον έχει σήμερα-αύριο η συμπεριφορά των ΜΟΗ και Μυτιληναίου, η κίνηση του ΟΤΕ, το ενδεχόμενο να μη χάσει τα 10 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ και να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 26,80 η Coca Cola. 

Συνεπώς, προσοχή στις ξένες αγορές, κυρίως στη Wall Street, ειδικότερα στον S&P 500 που δοκιμάζει την πρώτη στήριξή του, αλλά και στις εξελίξεις στο εσωτερικό. «Πονηρό» διήμερο, θέλει λίγη προσοχή, με την Παρασκευή να δίνει πιθανότατα την τάση για την προσεχή εβδομάδα. 

Να συνεκτιμηθούν η εικόνα της αγοράς ομολόγων, η εκ νέου μείωση των συναλλαγών/τζίρου και η διαμόρφωση τάσης στα Παράγωγα. Κυρίως στην ΕΤΕ, με 55.986 ΣΜΕ στη λήξη της 15ης Δεκεμβρίου αλλά και με 9.136 στην επόμενη σειρά. Αμφότερα τα ΣΜΕ με discount, μεγαλύτερο για την τρέχουσα σειρά. 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v