Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίθετη πορεία για χρηματιστήριο-ομόλογα

Δεν συγκίνησε τους επενδυτές του ΧΑ η πτώση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το 5% για πρώτη φορά από το 2009. Νέα πτώση για τον τραπεζικό κλάδο. Που εντοπίζονται οι επόμενες στηρίξεις για τις τέσσερις συστημικές.

Αντίθετη πορεία για χρηματιστήριο-ομόλογα

Στους εσωτερικούς του προβληματισμούς και στους χαμηλότερους τζίρους (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, σήμερα), δείχνει να επιστρέφει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει στην γνωστή μεταβλητότητα που τον διακρίνει και τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 26αρη να επιβεβαιώνει την κακή εικόνα που είχε επισημάνει η στήλη, όταν ακόμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. "σκαρφάλωναν" προς υψηλότερα επίπεδα, βοηθούμενοι από το τελευταίο κύμα Τραπεζοκεντρικής αντίδρασης.

Απόλυτα ενδεικτική, για την εικόνα εγκατάλειψης των μη Τραπεζικών blue chips, η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των Jumbo (-1,31%) και Folli Follie Group (-1,08%), που έδωσαν βραχύβια αντίδραση στην παρατεταμένη πίεση που είχε προηγηθεί από πωλήσεις Ξένων χαρτοφυλακίων, όμως μετά από ελάχιστες συνεδριάσεις επέστρεψαν σε αρνητικό πρόσημο και βέβαια η συνεχιζόμενη κατάρρευση της μετοχής της ΔΕΗ (-3,65% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Μένει να φανεί αν η εικόνα επιφυλακτικότητας, στον μη Τραπεζικό 26αρη έχει σχέση με το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ξένοι διαχειριστές έκλεισαν τα βιβλία τους για το έτος 2017, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποχώρηση των τιμών.

Από την άλλη, δείχνουν να επανέρχονται δριμύτεροι οι Τραπεζικοί προβληματισμοί, επιβεβαιώνοντας το πόσο "αδύναμα ήταν τα χέρια" που οδήγησαν την αμέσως προηγούμενη Τραπεζοκεντρική άνοδο.

Ασφαλώς και αφορμές για περαιτέρω υποχώρηση των Τραπεζικών μετοχών υπάρχουν, όπως ο συνεχιζόμενος προβληματισμός για την αδύναμη ανάπτυξη της εγχώριας Οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο, που ανακοινώθηκε χθες και συνεχίζει να συζητείται έντονα στα χρηματιστηριακά γραφεία και ακόμα και οι εξελίξεις όσον αφορά τους συμβολαιογράφους Θεσσαλονίκης, που ήταν ένα "άκουσμα" που δεν έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, την καθολική αποχή τους από τους πλειστηριασμούς μέχρι τις 28 Ιανουαρίου του 2018 αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι του Εφετείου Θεσσαλονίκης, μετά τη συνέλευση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας, στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου θα συνεδριάσει αργά σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να μπορέσει να βρει τη νομική εκείνη φόρμα ώστε να αναβληθούν οι αυριανοί πλειστηριασμοί, λόγω ελλείψεως αστυνομικών δυνάμεων.

Το ζήτημα ανέκυψε καθώς όλες οι αστυνομικές δυνάμεις είναι επί ποδός λόγω της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερτογάν, αλλά και της αυριανής επετείου για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Από την άλλη, ασφαλώς και υπήρξαν και κάποιες θετικές ειδήσεις, που όμως "κάηκαν" στο γενικότερα επιφυλακτικό κλίμα που έδειξε να επιστρέφει στον Τραπεζικό κλάδο και το οποίο δείχνει να επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, όσα Ξένα χαρτοφυλάκια επιμένουν να διατηρούν "short" θέσεις.

Έτσι, καλύτερα και από τους αναθεωρημένους στόχους πήγαν οι Τράπεζες στη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2017 που υπέβαλαν στην ΤτΕ, τα NPEs άγγιξαν τα 99,14 δισ. ευρώ και τα NPLs τα 70,24 δισ. ευρώ. Οι Τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει τόσο για το ύψος των πρώτων, όσο και των δεύτερων, καθώς αυτά είναι χαμηλότερα κατά 0,8% (ή 796 εκατ. ευρώ) και 0,1% (ή 89 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα από τον στόχο που είχε τεθεί.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "μέσω λογιστικών διαγραφών δανείων συνέχισαν οι Τράπεζες να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο διάστημα μεταξύ 1/1/2016 με 30/9/2017 οι Τράπεζες προχώρησαν σε διαγραφές δανείων ονομαστικής αξίας 8,2 δισ. ευρώ. Ως απότοκο των υψηλών διαγραφών, μειώθηκε το ύψος των προβλέψεων στα 48,2 δισ. ευρώ, από 52,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Ο δείκτης κάλυψης υποχώρησε στο 48% τον Σεπτέμβριο του 2017, αναμένεται, όμως, να αυξηθεί λόγω της υιοθέτησης από 1/1/2018 του ΔΠΧΑ 9 και το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων για αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός κλάδος πέρασε, κυριολεκτικά, "ντούκου" ακόμα και την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, σύμφωνα με τα μηνύματα που ήλθαν από την Αγορά ομολόγων.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ελληνικού 2ετους έχει υποχωρήσει στο 2,49% και του 10ετους στο 4,79%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετους έχει γυρίσει σε επίπεδα τέλους 2009 (!), όμως και σε αυτό "κώφευσαν" οι Τραπεζικοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 716,64 μονάδες (-5,01%), στις 17.00 βρέθηκε στις 728,76 (-3,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 721,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,31%.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, το κλείσιμο σημαντικά χαμηλότερα των 732 μονάδων, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις προκειμένου να κλείσει το πρόσφατο "gap" στις 689 - 683 μονάδες.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται για την Alpha Bank (-4,91%) στα 1,50 ευρώ, για την Εθνική (-3,73%) στα 0,258 - 0,25 και 0,233 ευρώ, για την Eurobank (-4,02%) στα 0,64 - 0,63 ευρώ και για την Πειραιώς (-4,31%) στα 2,40 και 2,30 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Όλες οι Πλευρές πρέπει να παραμείνουν πιστές στη συμφωνία, δεν είναι θέμα προτιμήσεων, είναι γραπτές δεσμεύσεις στο μνημόνιο και όχι μόνο με το ΔΝΤ". Με τον τρόπο αυτό απάντησαν σήμερα Ευρωπαϊκές πηγές στο υποθετικό ερώτημα μη εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων για τις συντάξεις, στον βαθμό όπου θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το ΔΝΤ δεν επιβιβαστεί στο Ελληνικό πρόγραμμα. Αναφορικά με την ενδεχόμενη ταχύτερη εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης του αφορολογήτου το 2019, αντί για το 2020, η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι αυτό θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο με το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Όσον αφορά την εκκρεμότητα με το Ελληνικό αίτημα αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα Νησιά, Ευρωπαϊκές πηγές, μεταφέροντας τις απόψεις των Δανειστών, εκτιμούν ότι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος ενίσχυσης των Νησιωτών, δεδομένου ότι η διατήρηση δύο ταχυτήτων στον ΦΠΑ δημιουργεί γραφειοκρατία. Στο μέτωπο της αξιολόγησης, το πλέον κρίσιμο σημείο των επόμενων μηνών είναι η διαρκής υλοποίηση ηλεκτρονικών και φυσικών πλειστηριασμών, με την προσθήκη της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς το Δημόσιο. Η τελευταία αυτή παράμετρος αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και θα πρέπει η σχετική διάταξη να ψηφιστεί, το αργότερο εντός Ιανουαρίου".

Εύσημα απέδωσε στην Κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής στους Θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την πρόοδο της Οικονομίας, προχώρησε, όμως, και σε συστάσεις, ιδίως ως προς το θέμα των "κόκκινων" δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ο κ. Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι και μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν "ριζωμένα" προβλήματα και υποσημείωσε τα "κόκκινα" δάνεια, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα στους ισολογισμούς των Τραπεζών θα υπάρχει για πολλά χρόνια.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση και περισσότερο η έκταση της υποχώρησης, διέψευσαν τις πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών που προέβλεπαν, μετά την χθεσινή υποχώρηση, πιθανότητες σταθεροποίησης και νέας προσπάθειας ανοδικής κίνησης, ενώ ανέμεναν και επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη Τραπεζικά blue chips, κάτι που δεν φάνηκε στο ταμπλώ, καθώς δεν υπάρχει Δεικτοβαρής τίτλος που να ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 1%.

Παραμένοντας στο μη Τραπεζικό ταμπλώ του FTSE26, ίσως αξίζουν τεχνικής παρατήρησης οι τίτλοι που, τουλάχιστον, τα "πάλεψαν" κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Fourlis (+0,74%), που δείχνει να επιμένει πλαγιοανοδικά με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 5,62 και 5,88 ευρώ. Μπορεί ο τίτλος να παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,29 ευρώ, όμως χρειάζεται προσοχή καθώς δεν αποκλείεται να "βρέξει πωλήσεις" εν όψει επικείμενης εξόδου από τον FTSE (18/12).

Με επόμενη αντίσταση στα 8,56 - 8,60 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 8,00 ευρώ κινείται ο τίτλος της Grivalia (+0,96%), που παραμένει "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 9,03 ευρώ.

Παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 3,90 ευρώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (0%), όμως δείχνει ότι χρειάζεται το ... κάτι παραπάνω για να υποσκελίσει τις επόμενες αντιστάσεις στα 4,22 - 4,25 και πολύ περισσότερο την αντίσταση στα 4,41 ευρώ.

Με την πρόσφατη υπέρβαση των 10,10 ευρώ έδωσε σήμα επανατοποθετήσεων ο ΟΤΕ (+0,29%), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 10,50 ευρώ και την πρώτη στήριξη στα 9,90 ευρώ.

Διατηρεί την επαφή του με τα πρόσφατα υψηλά τρέχοντος έτους ο Σαράντης (-0,31%), έστω και αν συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη, ήπια, πτωτική συνεδρίαση. Η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 13,44 - 13,55 ευρώ, ενώ χάθηκε η πρώτη στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ. Το "stop" στο ημερήσιο "long", στα 11,97 ευρώ.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι συνεχίζει να επιδεινώνεται η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,61%), έχασε τις στηρίξεις στις 1925 και 1917 μονάδες, ενώ το "stop" στο "intraday long" παραμένει στις 1895 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο εν λόγω δείκτης έκλεισε πάνω στην κρίσιμη στήριξη των 1904 μονάδων, όμως από εδώ και χαμηλότερα θα "ξανανοίξει η καταπακτή".

Για τον Γενικό Δείκτη, απόλυτη κρίσιμη η απώλεια της στήριξης στις 737 μονάδες και το τελευταίο "οχυρό" των "buyers" εντοπίζεται στην ζώνη 728 - 723.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η ολοκλήρωση της έγκρισης της συμφωνίας της Κυβέρνησης με τους Δανειστές, διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου 2018 και την εκταμίευση της σεβαστού ύψους δόσης των 5,5 δισ. ευρώ" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας. Θετικά ακόμη καταγράφεται η επιτυχής έκδοση του swap των ομολόγων, αφού συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την πορεία άντλησης κεφαλαίων από τις Αγορές, ενόψει και της βούλησης επανόδου στην κανονικότητα μετά τον Αύγουστο 2018.

Ωστόσο, η προσδοκία αναβάθμισης του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 100 εκατ. και το Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει κρίσιμα επίπεδα αντίστασης της περιοχής των 740 μονάδων, έμεινε σύντομα από "καύσιμα" επαναφέροντας το προηγούμενο σκηνικό ελεγχόμενης μεταβλητότητας και δημιουργώντας σκεπτικισμό για την επάρκεια των καταλυτών.

Η εξήγηση συνδέεται με τις χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά και τη συνεχιζόμενη υστέρηση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Οικονομία, οδηγώντας σε αδυναμία σοβαρής επανεκκίνησης.

Στις παθογένειες της Ελληνικής Αγοράς συμπεριλαμβάνεται ο εξαιρετικά χαμηλός βαθμός συμμετοχής κεφαλαίων επενδυτικού προσανατολισμού, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν τα κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα που επιδιώκουν τη γρήγορη κατοχύρωση κερδών.

Ενδεικτικά, η ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων 9μήνου, με βελτίωση κερδοφορίας κατά 16,2% για 34 εταιρείες με εξαιρετικά χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά, ελάχιστα εκτιμήθηκε από την Επενδυτική Κοινότητα που σήμερα ασχολείται περισσότερο με τη διαμόρφωση θέσεων με χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμου "στοιχηματισμού", σε επιλεγμένες μετοχές (θέσεις "short" κυρίως), εκδηλώνοντας έτσι και το χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Παράλληλα, το κύριο πεδίο των μεταρρυθμίσεων για την Οικονομία, οι Αποκρατικοποιήσεις, παραμένουν ανεκπλήρωτες με το υψηλό φορολογικό βάρος να αποτρέπει τόσο την βελτίωση της κατανάλωσης, όσο και των επενδύσεων.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το χαμηλό ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο (+1,3%) με τις επενδύσεις να υστερούν δραματικά (-8,5%), ελέω και των περικοπών του ΠΔΕ στον προϋπολογισμό, καθιστώντας δυσχερέστατο το στόχο του +1,6% για το τέλους του έτους.

Ενόψει των παραπάνω, με τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει σε καθεστώς που δεν τον καθιστά επενδύσιμο, ενόσω η διαδικασία του ενδεχομένου πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών δεν έχει κλείσει, η διαδικασία επανόδου στη συσσώρευση προβάλει ως το επικρατέστερο σενάριο, με το σενάριο "εορταστικής ανοδικής κίνησης" να αδυνατίζει.

Στο διεθνές περιβάλλον, η προοπτική του σχηματισμού Κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία κερδίζει έδαφος, αναπτύσσοντας θετικούς συνειρμούς για την υλοποίηση πρωτοβουλιών για μια Ευρώπη που θα δρομολογήσουν νέες πρωτοβουλίες, με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Από την άλλη πλευρά, η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στις ΗΠΑ, συμβάλει στη συνέχιση της "νηοπομπής" των ρεκόρ για τους χρηματιστηριακούς δείκτες, παρά τον πιθανολογούμενο μελλοντικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

"Παράλληλα, όμως, αυξάνεται και ο σκεπτικισμός για το ενδεχόμενο σοβαρής υπερτίμησης των μετοχικών αξιών, ενόψει των αναμενομένων ανοδικών κινήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων από την Federal, αλλά και της συνεχιζόμενης 'ανοσίας' των Αγορών στους πολλαπλούς γεωπολιτικούς κινδύνους" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο "Κορεάτης" Kospi (+0,34%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (-1,01%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ μικτές είναι και οι διαθέσεις των δεικτών στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Οριακές απώλειες για το Ευρώ, ακόμα σημαντικότερες για τον Χρυσό και μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του Πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές, τουλάχιστον το 2018, λέγοντας ότι ο ΟΠΕΚ και οι Σύμμαχοί του έδειξαν ισχυρότερη δέσμευση από ότι αναμενόταν, να επεκτείνουν τις περικοπές παραγωγής τους στη συνεδρίαση του Οργανισμού την περασμένη εβδομάδα.
Ξεκινώντας από Ανατολάς, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 διαμορφώθηκε ο PMI της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση. Ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 57,5 μονάδες (όσο η αρχική εκτίμηση), από 56 μονάδες τον Οκτώβριο. Ο δείκτης PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 56,2 μονάδες (όσο η αρχική εκτίμηση), από 55 τον Οκτώβριο, καταγράφοντας υψηλό εξαμήνου.

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η πτώση που εμφάνισαν, σε μηναία βάση, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, ενώ και σε ετήσια βάση τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,1% τον Οκτώβριο, έναντι του 0,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 0,4% έναντι του 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η Eurostat αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου σε αύξηση 0,8% σε μηνιαία βάση (από 0,7%) και σε 4% σε ετήσια (από 3,7%).

Αλλάζοντας Ήπειρο, το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο διευρύνθηκε κατά 8,6%, στο υψηλό εννιά μηνών των $48,7 δισ., από $44,9 δισ. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στα $47,6 δισ.

Οι εισαγωγές σκαρφάλωσαν 1,6% στο επίπεδο - ρεκόρ των $244,6 δισ. Οι εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες στα $195,9 δισ., σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Ο τομέας των Υπηρεσιών επιβραδύνθηκε στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, μετά από μια αναπάντεχα ισχυρή άνοδο τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης του Ινστιτούτου "ISM" διολίσθησε στις 57,4 μονάδες το Νοέμβριο, από 60,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Οκτώβριο ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει σε ιστορικό υψηλό.

"Οι επενδυτές που μπαίνουν στον πειρασμό να 'κλειδώσουν' τα κέρδη τους και να αποχωρήσουν από τις Αγορές μετά από τέτοια καλή χρονιά, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν", σύμφωνα με τους υπεύθυνους στρατηγικής μετοχών της JP Morgan.

"Η δυναμική της ανάπτυξης ενδέχεται να αρχίσει να υποχωρεί, αλλά η δραστηριότητα εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερη από την τάση, γεγονός που σημαίνει ότι τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, μετά τη φετινή ανάκαμψη", σύμφωνα με τους Mislav Matejka και Emmanuel Cau.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης MSCI World έχει ανέβει 20% μέχρι στιγμής στο 2017, αν υπολογιστούν και τα μερίσματα, καθιστώντας τις μετοχές μακράν την καλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Είμαστε 'long' στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα με κοντινές λήξεις, γιατί θεωρούμε πως είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί ο επενδυτής για την περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού ασφάλιστρου κινδύνου (risk premium), που εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στα ομόλογα και στην Ελληνική καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων", εξηγεί η UBS.

"Οι υψηλές αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων σημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι ένα καλό 'carry trade', το οποίο περιλαμβάνει δανεισμό σε Νόμισμα χαμηλού επιτοκίου, για την αγορά ενεργητικού που φέρει υψηλά επιτόκια", καταλήγει η UBS.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε, κατά κύριο λόγο, με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 728,79 μονάδες (-1,76%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 733,26 (-1,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 730,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,54%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 43,3 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΚΟΥΕΣ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ συγκέντρωσαν το 29,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Grivalia δεν "κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ξεχώρισε το +8,54% του Υγεία, ακολουθούμενο από το +7,69% του Ιατρικού.

Επανεμφάνιση αγοραστών στο Πλαίσιο (+1,90%), και στον Ικτίνο (+2,35%), δεύτερη μέρα ισχυρών πιέσεων για την Φουντλίνκ (-17,08%), ενώ μετά την πρόσφατη ανοδική αντίδραση από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, μαζεύεται η προσφορά στην Frigoglass (-1,97%) και ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, η δεύτερη της εβδομάδας και την Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (112.801 συμβόλαια).

Στα 6.612 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.793 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.518, 2.186 για τον Δεκέμβριο και 332 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.904,75) κινήθηκε μεταξύ 1.891 και 1.927 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Πειραιώς, 19.777 Alpha Bank, 12.992 Fourlis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (18.367), Εθνική (65.122), MIG (747), Alpha Bank (16.078), Πειραιώς (6.656), ΔΕΗ (1.276), Μυτιληναίο (857), ΟΤΕ (670), Viohalco (281), ΑΔΜΗΕ (156), Ελ. Πετρέλαια (117), Cenergy (120), ΕΧΑΕ (224), ΓΕΚ (100), Grivalia (153), Lamda Development (161), Motor Oil (128), ΟΠΑΠ (848), ΟΛΠ (394).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.870, Eurobank 68.252, Εθνική 209.532, Alpha Bank 37.790 και Πειραιώς 16.417.

Έκλεισε μικρή "long" θέση στην Πειραιώς.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                 Name of Issuer                      NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,80%
2017-12-01
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,52%
 
2017-11-28
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,53%
 
2017-11-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.727.255 τεμ., (από 5.727.255 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 105.240.255 τεμ. (105.101.675), Πειραιώς 8.729.931 τεμ. (8.704.931), ΔΕΗ 2.439.412 τεμ. (2.439.412) και Eurobank 17.971.370 τεμ. (17.066.370).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v