Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στη «ζώνη» των 730 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Μικρή κέρδη καταγράφει πλέον το ΧΑ, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Πιέσεις στις ξένες αγορές. Απώλειες καταγράφουν Coca Cola, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ. Κέρδη για Εθνική, Eurobank, OTE, Folli Follie. Στο +3,5% η μετοχή του Υγεία.

ΧΑ: Στη «ζώνη» των 730 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Αρνητικό το κλίμα στις αγορές λόγω Brexit, κυρίως όμως με αφορμή τις κινήσεις Τραμπ. Ενδεικτικό το μείον 1,25% του DAX προς τις 12.864 μονάδες, συνεκτιμώντας την πολιτική αβεβαιότητα που συνεχίζεται στη Γερμανία.

Σε ανάλογο ρυθμό νωρίτερα και το ΧΑ, που προφανώς δεν θα μπορούσε να πάει κόντρα σε μία πτωτική κίνηση αυτών των αφορμών και αυτής της έκτασης, με τους αγοραστές να έχουν οπισθοχωρήσει χαμηλότερα και τους πωλητές να προχωρούν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε κινήσεις προς τις 725 μονάδες.

Περιορισμένες οι συναλλαγές/τζίρος, σε επίπεδα χαμηλότερα και της χθεσινής συνεδρίασης, που παραπέμπει σε προσεκτική/φειδωλή προσφορά από την πλευρά των πωλητών αλλά και ισχνή ζήτηση από τη μεριά των αγοραστών.

Αποτέλεσμα η υποχώρηση του ΓΔ έως την περιοχή των 725 μονάδων, του ΔΤΡ έως τις 707 και του FTSE25 έως τις 1.884 μονάδες. Ωστόσο μετά τις 12.30 ο Γενικός Δείκτης γύρισε ανοδικά με κέρδη 0,6%.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε πως οι τράπεζες καθορίζουν τη (βραχυπρόθεσμη) τάση, εφιστώντας την προσοχή των 705/700 για τον κλαδικό δείκτη, περιοχή που επ' ουδενί πρέπει να χαθεί εάν θέλουμε να παραμείνει ενεργή η τελευταία «μέτρηση» και εφικτό το ενδεχόμενο κίνησης του ΓΔ προς τις 770 μονάδες, με ορίζοντα το triple witching της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου.

Προσώρας πωλητές - αγοραστές κινούνται με βάση τις 707 μονάδες, ανεβαίνοντας λίγες μονάδες προς τις 714 (στις 11:06), με την Alpha Bank πέριξ του 1,52 ευρώ, την Εθνική στοα 0,256, τη Eurobank στο 0,67 και την Πειραιώς στα 2,40 ευρώ.

Τεχνικά έχει σημειωθεί πως για να μην ακυρωθεί η τάση (ανοδική σε εβδομαδιαίο) θα πρέπει η Αlpha Βank να μη χάσει το 1,52 ευρώ και η ΕΤΕ το 0,25 ευρώ.

Το 40% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και μεγαλύτερο τζίρο επίσης στην ΕΤΕ. Αρνητικά για τη διακύμανση των δεικτών συνέβαλε η από την πρώτη κιόλας εντολή υποχώρηση της Coca Cola.

Με καθοδικό gap από τα 26,91 έχασε μέχρι 2,05% (στα 26,34 ευρώ), διαμορφώνοντας τάση και κλίμα. Να σημειωθεί πως για τη «βαριά» μετοχή, οι συνολικές απώλειες φθάνουν στο 3,5% σε διάστημα εβδομάδας, με όποιο αντίκτυπο μπορεί να έχει στην πορεία των βασικών δεικτών.

Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ υπερισχύουν οι αγοραστές έως τα 10,35 και 10,07 ευρώ αντίστοιχα, θεωρώντας πολύ σημαντική τη διατήρηση/επιβεβαίωση των 10 ευρώ για τον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Με τους πωλητές να υπερισχύουν στην πλειονότητα των blue chips με μετρημένες πωλήσεις συνεχίζεται η ελεγχόμενη (μέχρι τώρα) μείωση της τιμής μετοχών, που με την πρώτη αφορμή θα μπορούσαν να επανακάμψουν προς την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.

Στις 12.50 ο τζίρος παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα, στα 16,8 εκατ. ευρώ. Υγεία, Attica Bank, Χαλκόρ, Τέρνα Ενεργειακή, Ικτίνος μεταξύ των 28 μετοχών με θετικό πρόσημο. Με αρνητικό 27 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v