Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίσταση στη διεθνή πτώση

Σταθεροποιητική κίνηση στο ΧΑ κόντρα στην πτώση των ξένων αγορών, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Υποχωρούν Alpha, Πειραιώς, περιορίζονται τα κέρδη της Eurobank. Απώλειες καταγράφουν Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ.

ΧΑ: Αντίσταση στη διεθνή πτώση

Κέρδη στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν σταδιακά μετά τις 11:30, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να «γυρίζει» από τις 724,71 προς τις 736 μονάδες.

Αλλαγή σκηνικού με ενισχυμένες συναλλαγές/τζίρο καθώς στις ανοδικές διορθώσεις της αγοράς πραγματοποιούνται μεγαλύτεροι τζίροι απ' ό,τι στις φάσεις υποχώρησής της. Ένδειξη πως οι αγοραστές ελέγχουν την κατάσταση και δίνουν προσοχή στη διατήρηση του momentum, με ορίζοντα το triple witching της 15ης Δεκεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες, στα σχόλιά μας δίνουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες (6 Δεκεμβρίου και 12 και 15 Δεκεμβρίου) ως σημεία καμπής και ενδεχόμενης αναστροφής της τάσης. Πράγματι για σήμερα-αύριο αναμενόταν η απάντηση των αγοραστών στη διήμερη επίθεση των πωλητών, με τους πρώτους να αναλαμβάνουν τα ηνία της συνεδρίασης, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, καταλύτης για τη διαμόρφωση της τάσης, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, εδώ και λίγη ώρα ανοδικά. «Γυρίζοντας» από τις 707 προς τις 746 μονάδες ο ΔΤΡ, με τις Alpha Bank και ΕΤΕ να δίνουν το έναυσμα της ανατροπής.

Από το 1,51 προς το 1,60 ευρώ η μετοχή της Alpha, από το 0,253 προς το 0,265 ευρώ ο τίτλος της ΕΤΕ και αφού νωρίτερα είχαν δοκιμασθεί/επιβεβαιωθεί οι κρίσιμες στηρίξεις στο 1,52 και στο 0,25 ευρώ αντίστοιχα.

Τις Alpha, ETE ακολούθησαν Eurobank και Πειραιώς, με μεγαλύτερο ποσοστό για τον τίτλο της Eurobank.

Εκ προοιμίου γνωστό πως η «μάχη» για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης θα δινόταν μέσω του τραπεζικού κλάδου, όπερ και γίνεται εδώ και δύο ώρες.

Πέραν των τραπεζικών, που είναι σε θέση οδηγού, ανατροπή γίνεται για την πλειονότητα των μετοχών/blue chips, με αποτέλεσμα ο FTSE25 από τις 1.884 προς τις 1.917 μονάδες.

Ενθαρρυντικό το ότι -προσώρας- και για τους τρεις βασικούς δείκτες έχουν επιβεβαιωθεί ήδη (μέχρι τις 11:30) οι στηρίξεις (εβδομαδιαίες), με τη συνέχεια να τους οδηγεί σταθερά υψηλότερα.

Παρά το ότι η «βαρύτατη» Coca Cola παραμένει σε αρνητικό έδαφος, στα 26,42 ευρώ με απώλειες 1,12% και χαμηλό ημέρας στα 26,34 ευρώ, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση έχει «γυρίσει» ανοδικά με τη συνδρομή των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και δυνάμεων όπως Motor Oil, Μυτιληναίος (σχετική αναφορά μας στο προσυνεδριακό σχόλιο), ενώ με θετικό πρόσημο διαμορφώνεται η τιμή των FF Group, Ελληνικών Πετρελαίων και Lamda Development, Sarantis, ΟΛΠ.

Στις 13:30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 48/34 (εμφανής η βελτίωση σε σύγκριση με το προηγούμενο σχόλιό μας), με τις μετοχές των ΙΑΣΩ, ΥΓΕΙΑ, Πλαστικών Κρήτης, Νηρέα, Profile κ.α. Στα 18,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Στην ελληνική ανάκαμψη και στο long στοίχημα της Brevan Howard αναφέρονταν από νωρίς σήμερα οι Financial Times.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v