Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποια είναι τα περιθώρια κίνησης

Αρνητικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ, με νέα πτώση για τον τίτλο της Folli Follie μετά τον MSCI. Ανακάμπτει η ΔΕΗ, υποχωρούν οι τράπεζες. Ποια blue chips δέχτηκαν τις περισσότερες πιέσεις και ποια είναι τα σημεία αντίστασης για τους δείκτες.

ΧΑ: Ποια είναι τα περιθώρια κίνησης

Ογδοη κερδοφόρα συνεδρίαση στη Wall Street, άλλη μία μέρα με απώλειες στο ΧΑ. Κέρδη στη Νέα Υόρκη, καθώς οι επενδυτές βλέπουν αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, με ενθαρρυντική την κίνηση του S&P500 στις 2.730,13 μονάδες. Πρόκειται για το μακροβιότερο ανοδικό σερί από τον Σεπτέμβριο (για τον DJIA), σύμφωνα με το σχετικό θέμα του Euro2day για τις διεθνείς αγορές/ΗΠΑ. 

Στα καθ' ημάς, παρά το όποιο μικρό προβάδισμα είχαν οι long, η εβδομάδα ξεκίνησε με βήματα προς τα πίσω, υποχώρηση και δοκιμασία του ΓΔ ακόμη και έως τις 808,60, για να κλείσει με στοχευμένες αγορές προς το τέλος και στη δημοπρασία στις 815,99 μονάδες. Παρά την απογοητευτική εικόνα της αγοράς, ειδικά στο διάστημα 13:15-13:45 (στις 13:30 το χαμηλό ημέρας), ο τελικός απολογισμός δεν ήταν ο χειρότερος, αφήνοντας κάποια ψήγματα αισιοδοξίας για τη συνέχεια. 

Οι συναλλαγές στα 32,023 εκατ. μετοχές -τα 9,898 στη μετοχή της Εθνικής-, ο τζίρος στα 36,014 εκατ. ευρώ -με το 35% στον τραπεζικό κλάδο αλλά αυξημένο σε τηλεπικοινωνίες (12%/ΟΤΕ) και εμπόριο (8%/Folli Follie). Στοιχεία που παραπέμπουν μεν σε επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής (ή αποχής, κατ' άλλους) των ισχυρών χεριών, πλην όμως σε ελεγχόμενη ροή πωλήσεων, φειδωλή και προσεκτική προσφορά με απορρόφησή της από τα χαμηλά ημέρας. Ο τζίρος δεν παραπέμπει σε μαζική έξοδο funds και ισχυρών χεριών από παραδοσιακές επιλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως, με αφορμή την κρίση εμπιστοσύνης/αξιοπιστίας, δεν «ταλαιπωρούνται» χαμηλότερα ακόμη και διαχρονικά blue chips-σηματωροί των ξένων. 

Από την άλλη, οι... μεταμεσονύκτιες ανακοινώσεις της Morgan Stanley δεν πρόσθεσαν κάτι περισσότερο από αυτά που περίμενε το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ει μη μόνον η μη είσοδος/αναβάθμιση εισηγμένης/μετοχής στη θέση της Folli Follie, που απλά υποβιβάστηκε στα Small Caps. Η μετοχή της επίμαχης εισηγμένης «βγήκε» μεν από τον MSCI Standard Greece αλλά συμπεριλήφθηκε στον Small Cap (όπου εντάσσεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ενώ όσοι θεωρούν σχεδόν βέβαιη την είσοδο/αναβάθμιση άλλης/ων μετοχής/ών διαψεύστηκαν για ακόμη μία αναθεώρηση των δεικτών του ξένου οίκου. 

Προφανώς κάποιες επιπτώσεις (εκροές-εισροές) να καταγραφούν σήμερα αλλά εκτιμάται πως θα είναι χαμηλότερης έντασης απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. 

Στα προς αποτίμηση από την αγορά, η νέα δήλωση του ΥπΟικ (στη γερμανική FAZ) πως δεν θα υπάρξει πιστοληπτική γραμμή αλλά και τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας της Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα. 

Η Αναστασία Παπαϊωάννου, στο πρωινό άρθρο της, κάνει λόγο για ήρεμο και θετικό κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών με την επικεφαλής του SSM

Στις 984,91 μονάδες ο ΔΤΡ μετά από ημερήσια διακύμανση, από τις 996,94 έως το χαμηλό ημέρας των 972,44 και το τελικό κλείσιμο σε υποφερτή -τεχνικά- περιοχή. 

Με αδύναμους κρίκους, χθες, τη μετοχή της Folli Follie αλλά και της ΔΕΗ, με σχεδόν 4,8 εκατ. συναλλαγές αλλά αποθαρρυντική την εικόνα μετοχών όπως του ΟΤΕ και σηματωρών όπως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του Μυτιληναίου κ.α. που «ταλαιπωρήθηκαν» σε χαμηλές τιμές. Με αυξημένο τζίρο -4,402 εκατ.- το μείον 2,22% του ΟΤΕ στα χαμηλά ημέρας των 11 ευρώ και διακύμανση σε στενό εύρος (από τα 11,25 ευρώ). Δοκιμασία χαμηλότερα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως τα 5,02 (έκλεισε στα 5,07) και τον Μυτιληναίο έως τα 9,57 ευρώ που ήταν και χαμηλό ημέρας. Αρνητική η εικόνα και για μετοχές των ΟΠΑΠ, Αεροπορίας Αιγαίου, Jumbo, Viohalco. 

H σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 37/74, σε μία μάλλον ικανοποιητική -τελικά- σχέση καθώς στις 13:30 ήταν πολύ χειρότερη. 

Οπως «μετρά» έγκυρος αναλυτής «...υποβλήθηκε σε δοκιμασία, για ακόμη μία φορά, ο εκθ. ΚΜΟ 200 εβδομάδων -στις 808 μον.- απ' όπου αναδύθηκε ο ΓΔ, καλύπτοντας στις δημοπρασίες μεγάλο μέρος από τις σημαντικές αρχικές απώλειες. Ζητούμενο παραμένει η υπέρβαση της αντίστασης των 833 μον., αν και ελάχιστη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της αρνητικής εικόνας είναι η επαναφορά υψηλότερα της ζώνης των 821-826 μονάδων. Ενδεχόμενο που δείχνει δύσκολο, ενόσω συνεχίζεται το ανηλεές σφυροκόπημα των πωλητών στους αδύναμους κρίκους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης». 

Οι ελπίδες των long για ακόμη μία συνεδρίαση στον τραπεζικό κλάδο, καθώς το τελευταίο διάστημα διακρίνεται από συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με πολλά blue chips. Σημαντικές μεν οι απώλειες για την Alpha Bank και δευτερευόντως για την Πειραιώς, αλλά επαναφορά της Εθνικής, κίνηση της Eurobank στο 1,025 ευρώ. Για τον ΔΤΡ, επίπεδο-σημείο αναφοράς παραμένουν οι 939 μονάδες ενώ υπέρβαση των 1.031 θα βελτίωνε σημαντικά την τεχνική εικόνα. 

Προσώρας άμυνα και επιβεβαίωση των στηρίξεων, με τις 808 μον. -για τον ΓΔ- πιθανόν να ξαναβρεθούν στο στόχαστρο των πωλητών. 

Για ακόμη μία συνεδρίαση, μετοχές χαμηλότερων κατηγοριών με ελάχιστη ή μηδενική συμμετοχή/έκθεση ξένων χεριών ήταν αυτές που ξεχώρισαν από την ομάδα των 37 με θετικό πρόσημο. Και μάλιστα με απόδοση μεγαλύτερη του 3% για Foodlink, Lavipharm, Εβροφάρμα, ΚΡΕΚΑ, Λύκος, ΜΕΡΚΟ, ΚΛΜ, ΓΕΒΚΑ κ.ά. 

Περιττό να αναφερθεί πως στη χθεσινή δύσκολη συνεδρίαση συνέδραμαν οι δυνάμεις της Coca Cola με 2,53% στα 29,20 ευρώ, με εξόφθαλμο «τράβηγμα» στο τέλος της συνεδρίασης και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v