Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε κίνδυνο οι 800 μονάδες

Εντείνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν πτώση άνω του 2%. Σε νέα δίνη ρευστοποιήσεων ο τίτλος της Folli Follie. Βοήθειες από Coca Cola, σταθεροποιητικά κινούνται ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Σε κίνδυνο οι 800 μονάδες

To... μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται στο ΧΑ, την ώρα που τα ευρωπαϊκά κινούνται ήπια ανοδικά και η Νέα Υόρκη συμπλήρωσε χθες βράδυ την όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. Για το μεγαλύτερο σερί από τον Σεπτέμβριο αναφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, παρ' όλα αυτά το ΧΑ έχει «κολλήσει» στην εσωστρέφειά του, αδυνατώντας να επανέλθει σε προ Παρασκευής 4ης Μαΐου ρυθμό.

Η ανακοίνωση των αλλαγών στους διεθνείς δείκτες της Morgan Stanley μπορεί -σε γενικές γραμμές- να είχε προεξοφληθεί, ωστόσο έκρυβε 2-3 μικρότερες εκπλήξεις. Κάτι που αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, από τη μία με την υπεραπόδοση για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (εντάχθηκε στον Small Cap) έως τα 5,23 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές, από την άλλη, με τη διόρθωση για τον τίτλο της Motor Oil (δεν εντάχθηκε στον Standard Greece) έως τα 19,14 ευρώ, επίσης με αυξημένες συναλλαγές, ένδειξη πως και στις δύο περιπτώσεις κινήθηκε (και κινείται) και γρήγορο χρήμα.

Στις 809,17 μονάδες με απώλειες 0,84% ο Γενικός Δείκτης και ζητούμενο να μην κλείσει χαμηλότερα αυτών των τιμών.

Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, σε διόρθωση πολλές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με συνέπεια τη διόρθωση του δείκτη προς τις 2.125 μονάδες.

Τεχνικά και οι 3 βασικοί δείκτες είναι μεταξύ... σφύρας και άκμονος, καθώς λίγες μόνο μονάδες χωρίζουν το ανοδικό από το πτωτικό σενάριο.

Δεδομένης της αρνητικής εικόνας σήμερα του τραπεζικού κλάδου, η προσοχή των long έχει εστιασθεί σε δεικτοβαρείς μετοχές των Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ενώ κάπως βοηθούν και οι ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή.

Με τη μετοχή του Folli Follie σε νέα δίνη ρευστοποιήσεων και περαιτέρω πίεση-υποχώρηση, το αρνητικό κλίμα και η επιφυλακτικότητα συντηρούνται στην αγορά. Παρά τις σημαντικές αγορές μετοχών από τον ιδρυτή και βασικό μέτοχο Δημήτρη Κουτσολιούτσο, οι πωλήσεις είναι και σήμερα σταθερές/πιεστικές μέχρι τα 7,20 ευρώ. Επίπεδα όπου η αποτίμηση της εισηγμένης διαμορφώνεται στα 488 εκατ. ευρώ.

Μία άλλη παράμετρος, που εν μέρει διαμορφώνει τις κινήσεις των traders είναι (και) οι αυξομειώσεις στη στάθμιση των μετοχών του δείκτη MSCI, κάτι που διαμορφώνει τάση προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση.

Αναλυτικότερα για τις αλλαγές που ισχύουν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 1ης Ιουνίου θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η αύξηση για τη μετοχή της Alpha Bank στο 18,85% (από το 16,79%), της Eurobank στο 12,08% (από 10,31%), της Εθνικής στο 11,76% (από 11,57%), της Πειραιώς στο 6,18% (από 6,35%), του ΟΤΕ στο 18,30% (από 19,10%), του ΟΠΑΠ στο 13,74% (από 14,86%), της Jumbo στο 9,58% (από 10,01%), του ΤΙΤΑΝα στο 6,26% (από 7,04%) ενώ του Folli Follie που «βάραινε» 3,98% μηδενίστηκε.

Λίγο πριν από τις 15:00 ο τζίρος έφτανε τα 35 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5,4 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Eurobank και τα 4,6 εκατ. στην Αlpha Βank.

Σε θετικό έδαφος FT Mid Cap λόγω της ισχυρής αντίδρασης της Intralot. Με αφορμή μία ευνοϊκή δικαστική απόφαση (στις ΗΠΑ), οι αγοραστές έχουν ανέβει μέχρι το 0,996 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v