Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hπια άνοδος στο Χρηματιστήριο

Θετικό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, ενώ ενθαρρυντικές ενδείξεις καταγράφονται στην εγχώρια αγορά. Κρίσιμα τα επίπεδα των 605 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη. Ενισχυμένος ο τζίρος στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Hπια άνοδος στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στη Wall Street παρά τους δασμούς, στις 2.904,31 μονάδες ο S&P 500 και η «αγορά των αγορών» ακόμη κρατάει τους όπου γης long εντός παιδιάς. 

Ενθαρρυντικών ενδείξεων συνέχεια και στο ΧΑ, για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, πολλά blue chips να ακολουθούν, άλλα να ετοιμάζονται για εφεδρείες και από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να αναδεικνύονται ορισμένες ενδιαφέρουσες εκπλήξεις. 

Είχε πολλά ενθαρρυντικά για τους long η χθεσινή συνεδρίαση αλλά -ακόμη- δεν είχε το πιο σημαντικό που είναι η είσοδος νέων επενδυτών και traders, ενεργοποίηση «φρέσκου χρήματος». Τα 40,859 εκατ. δεν είναι λίγα σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας (κατά 15% αυξημένος ο τζίρος), εστιασμένος κατά 40% στον τραπεζικό κλάδο, όπου και επικεντρώνεται το στοίχημα των βραχυπρόθεσμων παικτών, αλλά δεν αρκούν για την επίτευξη της προσπάθειας που είναι η επαναφορά υψηλότερα του ορίου των 700, με πρώτο σημαντικό στόχο τις 715 μονάδες, όπου και η αντίσταση του απλού ΚΜΟ 200 εβδομάδων, σύμφωνα με τη μέτρηση έγκυρου αναλυτή. 

Εκ προοιμίου, από τα χαμηλά της Πέμπτης είχε ειπωθεί πως αντίδραση χωρίς βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση δεν μπορεί να επιτευχθεί και παρότι ο κλάδος είναι -ακόμη- μεσομακροπρόθεσμα μη επενδύσιμος, ήταν αυτός που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε κοντινό χρονικό διάστημα, σε εβδομαδιαίο. Οι τράπεζες μετά από ανηλεές σφυροκόπημα, με τη συνοδεία μάλλον αρνητικών εκθέσεων/αναλύσεων από ξένους οίκους επιχειρήθηκε και έδωσε ένα rebound από τα χαμηλά των 556 έως τα τοπικά υψηλά των 610 μονάδων, στο πλαίσιο της καθαρά τεχνικής ανοδικής διόρθωσης και τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Ομως πλέον ο ΔΤΡ προσεγγίζει μία περιοχή... ναρκοπέδιο, με πληθώρα σημαντικών αντιστάσεων, ξεκινώντας από τις 614 και 624 (και βλέπουμε...), που υπό τις παρούσες προϋποθέσεις/συνθήκες δύσκολα θα υπερβεί χωρίς έξωθεν βοήθεια. Μόνο με ενεργοποίηση ισχυρών ξένων χεριών, που με αφορμή κάποιον λόγο θα πάρουν στα χέρια τους την αγορά, θα μπορούσαν οι long να περιμένουν ένα «κλείσιμο» εβδομάδας πάνω από τις 624 μονάδες για τον τραπεζικό κλάδο, εξέλιξη που συνακόλουθα θα έφερνε και τον ΓΔ πάνω από τις 715 μονάδες.

Οι σχετικά εύκολες συνεδριάσεις της βραχυπρόθεσμης ανοδικής διόρθωσης τελείωσαν χθες, με τον ΓΔ στις 686,68 (0,58%) και με τον ΔΤΡ στις 606,86 (2,03%) και τον FTSE25 στις 1.805,31 (0,27%), οι δύσκολες είναι από σήμερα μέχρι και Παρασκευή και υπό προϋποθέσεις τη Δευτέρα. 

Για να έχει τύχη το σενάριο της βελτίωσης της εικόνας της αγοράς, σε μηνιαίο, θα πρέπει κατ' αρχάς να επιβεβαιωθούν οι 604 μονάδες για τον ΔΤΡ, να συντηρηθεί η ισχυρή φορά της Eurobank -οδηγού για τον κλάδο σε αυτή την φάση της αγοράς-, να ενεργοποιηθούν οι εφεδρείες ΟΤΕ, Coca Cola και ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, που χθες μεθοδικά συντηρήθηκαν χαμηλότερα και το σημαντικό, να αυξηθούν συναλλαγές και τζίρος. Με αξία συναλλαγών και σήμερα πάνω από τα (τουλάχιστον) 40 εκατ. και «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 689 μονάδες είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα για τη συντήρηση του εβδομαδιαίου momentum, που υπό προϋποθέσεις μπορεί την Παρασκευή να «γυρίσει» σε θετικό. 

Το ενθαρρυντικό για τους traders είναι πως συνεδριάσεις όπως η χθεσινή αφήνουν χώρο για την ανάδειξη μεσαίων/μικρών δυνάμεων, με τις ΚΡΙ ΚΡΙ, Intralot να ξεχωρίζουν από τα μεσαία και Profile, ΕΚΤΕΡ, Ευρωπαϊκή Πίστη από τα μικρά.    

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v