Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με συμμετοχή ΧΑ η… ευρωαντίσταση στην πτώση

Πάνω από τις 630 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, ενώ αποκλιμακώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς. Αντισώματα στο διπλό sell off στη Wall Street δείχνει η Ευρώπη. Σε μέτρια επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

Με συμμετοχή ΧΑ η… ευρωαντίσταση στην πτώση

Αυτή τη φορά η διόρθωση στη Νέα Υόρκη δεν... πέρασε τον Ατλαντικό, με αποτέλεσμα από νωρίς Φρανκφούρτη, Παρίσι και άλλα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αντιδρούν ανοδικά.

Στον ευρωπαϊκό ρυθμό και η Αθήνα, με τους αγοραστές να έχουν πάρει από την αρχή της συνεδρίασης τα ηνία της αγοράς, συνεχίζοντας έτσι την προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης που ενεργοποιήθηκε από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης.

Με μάλλον μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο η νέα προσπάθεια από την πλευρά των αγοραστών, που μέχρι τώρα αποφέρει καρπούς. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης αντιδρά έως τις 636,93, με σημείο αναφοράς το χαμηλό της χθεσινής συνεδρίασης, δηλαδή τις 610,51 μονάδες. «Βγάζουν αντίδραση οι 610 μονάδες», σημειώναμε έγκαιρα χθες (στον Εκηβόλο), θεωρώντας πως η συγκεκριμένη ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για μία ύστατη προσπάθεια επαναφοράς έως τις 658 μονάδες, όπως εκτιμούσε από την Τετάρτη έμπειρος αναλυτής.

Από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί όντως η συγκεκριμένη στήριξη, το πιθανότατο είναι πως αποφεύγεται -προσώρας- η άμεση διόρθωση προς τις 600 και τις 580 μονάδες. Εάν αυτό μπορεί να δώσει... ανάσες σε τραπεζικές μετοχές και μη -που το τελευταίο διάστημα έχουν μπει και τα blue chips στο στόχαστρο των πωλητών-, καλοδεχούμενο θα είναι από τους long, οι οποίοι βρέθηκαν με την... πλάτη στον τοίχο.

Σε τράπεζες αλλά και σε μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης η επικέντρωση των traders, με τη βραχύβια ανοδική διόρθωση να αποδίδει περί τις 26 μονάδες (για τον ΓΔ) και σχεδόν 18 (για τον FTSE25), κάτι που αποτυπώνεται από την Τετάρτη και στα Παράγωγα. Οριακό το discount πριν λίγο για τα Συμβόλαια του δείκτη στην τρέχουσα σειρά και τις 1.655, με τον FTSE25 στην υποκείμενη αγορά 3 μονάδες υψηλότερα. Μικρή η αρνητική απόκλιση, ένδειξη πως ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» αποδόσεις 2ημέρου. Εύλογο το ενδιαφέρον πού ακριβώς θα διαμορφωθούν οι τελικές τιμές «κλεισίματος» για τους κύριους δείκτες και συγκεκριμένες μετοχές. Βάσει αυτών θα κάνουμε τον απολογισμό μας ενόψει της προσεχούς, εξίσου δύσκολης, εβδομάδας.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης μάς έχει δώσει επακριβώς τα σημαντικά τεχνικά σημεία και για τους τρεις βασικούς δείκτες και με αυτά ως γνώμονα θα κινηθούμε στη συνέχεια.

Το 33% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στη Eurobank και τον μεγαλύτερο τζίρο στην ίδια μετοχή και στην Alpha Bank.

Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε μετοχές των blue chips με ΟΠΑΠ και ΟΤΕ υψηλά στην πρώτη και τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης. Κινητικότητα στον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να ξεκινά χωρίς το 0,10 ευρώ (του προμερίσματος) και τις συναλλαγές να γίνονται από τα 8,30 έως τα 8,37 ευρώ. Ωστόσο το πιο ενθαρρυντικό έρχεται από τον ΟΤΕ, καθώς στη μετοχή μετά από σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες έχουν ενεργοποιηθεί και πάλι εντολές αγοράς από ισχυρά χέρια. Σχεδόν 4% είχαν φθάσει οι απώλειες σε εβδομαδιαία μέτρηση μέχρι το χαμηλό της χθεσινής συνεδρίασης, στα 9,39 ευρώ. Νωρίτερα η μετοχή αντιδρούσε έως τα 9,76 ευρώ, δίνοντας ένα σημαντικό περιθώριο απόδοσης 0,37 ανά μετοχή.

Σύμφωνα με χρηματιστές, σημαντικό είναι το ότι τα ισχυρά ξένα χέρια, που έχουν «χτίσει» μεσομακροπρόθεσμες θέσεις στα blue chips, μπορεί να μειώνουν θέσεις (κυρίως «κλειδώνοντας» υψηλές αποδόσεις) αλλά επανέρχονται όταν κρίνουν ότι η διόρθωση της μετοχής και η διαμόρφωση χαμηλότερης τιμής μπορεί να αποδώσουν και βραχυπρόθεσμα.

Στις 11:40 η αξία των συναλλαγών στα 5,3 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ στις 632 μονάδες (0,92%), με τον ΔΤΡ στις 491 (0,85%) και τον FTSE25 στις 1.662 μον. (1,05%).

Στο 4,442% περιορίζεται η απόδοση στο ελληνικό 10ετές, στα 7,50$ το GREK, ανακάμπτοντας ελαφρώς χθες βράδυ στη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v