Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η συνεδρίαση παίχτηκε από την… ανάποδη

Βγήκαν αντανακλαστικά στην αγορά κόντρα στο βαρύ διεθνές κλίμα. Πώς διαβάζεται η μείωση των συναλλαγών. Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Jumbο πήραν τις βαθύτερες ανάσες. Αρνητικό πρόσημο για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Μυτιληναίος.

XA: Η συνεδρίαση παίχτηκε από την… ανάποδη

Δεν "έπεσε αμαχητί" το Χ.Α. και παρά το έντονα αρνητικό ξεκίνημα, έδειξε να το "παλεύει" μέχρι τέλους, προκειμένου να αποφύγει την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και το πέτυχε, με τις βοήθειες αρκετών Δεικτοβαρών μετοχών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι λόγω των σημαντικών πιέσεων που είχαν προηγηθεί, σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο βγήκαν "αντανακλαστικά επιβίωσης", χαμηλού κόστους όπως δείχνει και ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 7 συνεδριάσεων), όμως η ισορροπία παραμένει εύθραυστη και πάρα πολλά θα κριθούν από το σημερινό βραδινό κλείσιμο της Wall Street.

Μένει να φανεί αν η σημερινή αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά (εντελως διαφορετική εικόνα δηλαδή από εχθές που η αγορά ξεκίνησε ανοδικά και τα κέρδη χάθηκαν), αποδειχθεί "πάτημα" που μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, αν σε αυτή την κίνηση συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ή οι πωλητές θα επιστρέψουν δριμύτεροι.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, κλίμα και διαθέσεις, σήμερα, στις Αγορές, δημιούργησε η χθεσινή, σημαντική, υποχώρηση στο NYSE.

Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 κατέγραψαν χθες στη Νέα Υόρκη τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ο Nasdaq γνώρισε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Ιούνιο του 2016, σημαίνοντας "red alert" στους Διεθνείς Αναλυτές και μεταδίδοντας τις πτωτικές διαθέσεις σε Ασία και Ευρώπη, έστω και αν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έχουν ανακάμψει αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

"Το 'sell off' της χθεσινής νύχτας στις ΗΠΑ τάραξε το κλίμα και επανέφερε μνήμες από ανάλογες συνεδριάσεις στην αρχή της χρονιάς", δήλωσε ο Medha Samant, διευθυντής επενδύσεων της Fidelity International στις Ασιατικές Αγορές.

"Δεδομένης της έλλειψης μερισμάτων και υψηλότερων αποτιμήσεων, πολλές τεχνολογικές μετοχές είναι απολύτως λογικό ότι, εντέλει, θα υποκύψουν στα αυξανόμενα επιτόκια", σημειώνουν στρατηγικοί αναλυτές στη Morgan Stanley.

"Για το μεγαλύτερο μέρος του 2018, η Αμερικανική Αγορά αγνόησε τη στροφή στον Παγκόσμιο οικονομικό κύκλο και οι Αγορές μετοχών δεν επηρεάστηκαν, αν και οι τίτλοι και τα Νομίσματα στις Αναδυόμενες Αγορές βρέθηκαν υπό πίεση. Αυτή την εβδομάδα είδαμε τον S&P 500 και τον Nasdaq να δίνουν προσοχή σε αυτά που συμβαίνουν", σημειώνει ο Kit Juckes, στρατηγικός αναλυτής στη Société Générale.

Από τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί της Ινδονησίας, η Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να σχολιάσει το "mini sell off" στα Παγκόσμια Χρηματιστήρια, είπε όμως πως "οι Αμερικανικές μετοχές και συνολικά οι τιμές των μετοχών, γενικά, είναι εξαιρετικά υψηλές".

Όμως εκτός από την ξαφνική βύθιση της Wall Street, για την Ευρώπη και το Χ.Α. υπάρχει και ο "μαύρος κύκνος" της Ιταλίας.

Η Ιταλία πούλησε σήμερα ένα νέο τριετές ομόλογο με επιτόκιο 2,51%, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2013. Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των δημοπρασιών 7ετων, 15ετων και 30ετων ομολόγων, το Ιταλικό Δημόσιο άντλησε 6,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε από τότε που η Ιταλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

"Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να απολέσει την πρόσβασή της στις Αγορές, ή να υποβαθμιστεί, διότι η Ιταλική Οικονομία παραμένει ισχυρή", διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Εν τω μεταξύ, ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε και πάλι στον Ιταλικό προϋπολογισμό με δηλώσεις του στον Ιδιωτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό "Radio Radicale".

"Δεν αλλάζουμε γνώμη σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα, τα οποία επενδύουν στο μέλλον και στην ανάπτυξη", είπε ο Σαλβίνι. Σε ότι αφορά την χθεσινή γραπτή εκτίμηση του Οίκου αξιολόγησης Fitch, επί του προσχεδίου προϋπολογισμού, την χαρακτήρισε "ένα έργο που έχουμε ήδη δει και το οποίο ανάγκασε τους Ιταλούς να κάνουν τεράστιες θυσίες".

"Το δυσθεώρητο χρέος της Ιταλίας που ανέρχεται στα 2,3 τρισ. ευρώ, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι πολλές Ιταλικές Τράπεζες έχουν Ιταλικά Κρατικά ομόλογα στους ισολογισμούς τους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό και άκρως επικίνδυνο μίγμα", εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου "Ifo" του Μονάχου, Κλέμενς Φουστ.

Εκτός από τα παραπάνω, ασφαλώς και η προσοχή των ενεργών Επενδυτών είναι στραμμένη και στις Αγορές ομολόγων, όπου σήμερα δείχνουν μερική επιστροφή των πωλητών.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, σημειώνεται οριακή αύξηση της απόδοσης για το Αμερικανικό 10ετες (3,17%), ενώ κατά 6 μονάδες βάσης ενισχύεται η απόδοση για τον αντίστοιχο Ιταλικό τίτλο (3,56%) και κατά 4 μονάδες βάσης για τον Ελληνικό (στο 4,45% η απόδοση).

Με τα παραπάνω δεδομένα διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την σημαντική υποχώρηση του τζίρου, αλλά και την αξιοπρόσεκτη αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, δεικτών και επιμέρους τίτλων, με αποτέλεσμα το "πράσινο" τελικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη.

Να σημειωθεί ότι στα πρωινά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος, από το σύνολο του FTSE25, που να διασώζεται, έστω και αμετάβλητος.

Από την άλλη, η σημερινή υποχώρηση του τζίρου, δεν αποκλείεται να δείχνει κάποια "ανακωχή" πωλήσεων από πλευράς Ξένων χαρτοφυλακίων, τα οποία θα επιστρέψουν με επιθετικότερες πωλήσεις, αν κυριαρχήσουν οι ανησυχίες στα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Έτσι κι αλλιώς, στο Χ.Α. έχει "στηθεί" σκηνικό αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης, που "επιχορηγείται" από την υποτιμητική κερδοσκοπία και τις "αναγκαστικές" πωλήσεις όσων δραστηριοποιούνται βραχυπρόθεσμα και τα χαρτοφυλάκιά τους είναι σε συνθήκες "margin call", ή οφείλουν να προβούν σε κινήσεις "stop loss".

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η αδυναμία ολοκλήρωσης της χθεσινής συνεδρίασης με θετικό πρόσημο, ακυρώνει, ενδεχομένως, το σενάριο βραχυχρόνιας ανοδικής αντίδρασης του Γενικού Δείκτη. Επανέρχεται, επομένως, το σενάριο συνέχισης της υποχώρησης, με αυξημένη πιθανότητα πραγματοποίησής του, με δεδομένη την υποχώρηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και το αρνητικό κλείσιμο των δεικτών της Wall Street" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η χθεσινή εικόνα των Διεθνών Αγορών δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία, για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Εγχώριας Αγοράς. Αν μη τι άλλο, θα είναι δύσκολη μια ανοδική αντίδραση υπό αυτές τις συνθήκες. Η κρίσιμη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στην περιοχή των 610 - 590 μονάδων, ενώ στον αντίποδα τα όρια ανόδου εκτιμώνται στην περιοχή των 680 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 650 μονάδες. Για τον τίτλο της Jumbo θυμίζουμε ότι ανακοινώνει αποτελέσματα έτους για την χρήση 2018/2017 την ερχόμενη Δευτέρα μετά την συνεδρίαση" τόνιζε στο δικό της report η Merit Sec.

"Παρά τις τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τα τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα, η Εγχώρια Αγορά θα παραμείνει εξαρτημένη από την τάση των Διεθνών Αγορών. Η εγχώρια ατζέντα δεν έχει καταλύτες για επιλεκτικές κινήσεις που θα περιόριζαν το αρνητικό momentum" ανέφερε στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

"Ο Γενικός Δείκτη διέσπασε πτωτικά την συσσώρευση μεταξύ 710 - 675 μονάδων και δημιουργήθηκε ένα νέο έντονα πτωτικό κύμα. Όπως αναφέραμε, η περιοχή αυτή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο μέλλον, σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης. Ο Δείκτης δείχνει διάθεση επιτάχυνσης της πτωτικής κίνησης, οπότε για την δημιουργία ανοδικής αντίδρασης θα αναζητήσουμε πρώτα την ύπαρξη συσσώρευσης. Και ο δείκτης Τραπεζών διέσπασε πτωτικά την συσσώρευση μεταξύ 590 - 550 μονάδων, με αποτέλεσμα την άμεση κίνηση κάτω από τις 500 μονάδες. Ουσιαστικά διατηρεί τον ίδιο έντονο ρυθμό πτώσης τους τελευταίους δυο μήνες. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε συσσώρευση για την δημιουργία ανοδικής αντίδρασης και μάλιστα μεγαλύτερης διάρκειας, γιατί το πτωτικό κύμα είναι πολύ έντονο" ανέφερε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης ξεκίνησε έντονα πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 458,33 μονάδες, για να ακολουθήσει αργή αντίδραση μέχρι το υψηλό των 490,67 (+2,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 490,39 (+2,86%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 487,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,20%.

Για τον εν λόγω δείκτη, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα "φρενάρισε" την πτώση του στις παρυφές της κρίσιμης στήριξης των 457 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 547 και οι αμέσως επόμενες στις 614 - 624 και 695 μονάδες. Σε περίπτωση "άλωσης" της στήριξης των 457 μονάδων, τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα δείχνουν προς τις 340 μονάδες (!).

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, η μετοχή της Alpha Bank (+0,09%) υποχώρησε μέχρι τα 1,125 ευρώ (-2,60%), της Εθνικής (+6,09%) μέχρι τα 1,403 ευρώ (-5,07%), της Eurobank (+0,97%) μέχρι τα 0,4726 ευρώ (-4,76%) και της Πειραιώς (+6,36%) μέχρι τα 1,012 ευρώ (-8%).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "την αύξηση του ελάχιστου δείκτη της συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας των Ελληνικών Τραπεζών κατά 0,625%, ως πρόσθετο κεφαλαιακό απόθεμα, θα ζητήσει για το 2019 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης, στο πλαίσιο της περαιτέρω διασφάλισής τους έναντι εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων. Ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr' αναφέρουν ότι ο έλεγχος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και εντός του Νοεμβρίου οι διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών θα ενημερωθούν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για την αναπροσαρμογή του δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας μέσω της αύξησης κατά 0,625% για το επόμενο έτος. Τραπεζικές πηγές με γνώση της διαδικασίας του ελέγχου τονίζουν στο 'Euro2day.gr' ότι η αύξηση του δείκτη θα αφορά σε όλες τις Ελληνικές Τράπεζες και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις".

Από εκεί και πέρα, το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου συμφωνεί ότι, ελλείψει εσωτερικών ειδήσεων, Διεθνή Χρηματιστήρια και Αγορές ομολόγων, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και στο Χ.Α. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι Τραπεζικές μετοχές θα παραμείνουν στο επίκεντρο, ενώ στο "κάδρο" θα μπουν και μετοχές που έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο και οι Επενδυτές προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, δημιουργώντας πρόσθετες πιέσεις.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo (+4,27%), με τον τίτλο να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, με σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ η εν εξελίξει κίνηση δεν αποκλείεται να αποτελεί "front running" εν όψει ανακοίνωσης ετήσιων αποτελεσμάτων χρήσης 1/7/2017 - 30/6/2018, στις 15/10. Το ημερήσιο "stop short" στα 12,96 ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και πολύμηνα χαμηλά και για την Αεροπορία Αιγαίου (+2,52%), έστω και αν ο τίτλος υποχώρησε σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 7,06 ευρώ (+4,59%). Ισχυροποιημένη η στήριξη στα 6,75 ευρώ, το ημερήσιο "stop short" στα 7,97 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνεχίζουν να "υποφέρουν" από την έλλειψη αγοραστών και αυτό φαίνεται και στην τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, με αυξομειώσεις στον όγκο συναλλαγών η Flexopack (0%), ενώ ο Περσέας δείχνει να "διστάζει" μπροστά στο "δύσκολο εμπόδιο" των 0,84 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Νηρέα (+1,69%), επιστροφή αγοραστών στο Υγεία (+2,18%), τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Quest (-1,85%), ενώ πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Ιντρακόμ (-2,49%) και Ιντρακάτ (-3,46%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, δεν μπορεί να αποκλειστεί προσπάθεια αντίδρασης, τεχνικού χαρακτήρα, με "αφετηρία" τις 610, 603, ή 579 μονάδες, βάζοντας σαν πρώτο στόχο τις 658 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, εξαιρετικά πιθανή η υποχώρηση προς τις 532 - 522 μονάδες.

Στις 710 μονάδες, ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,35%), σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης τους διεθνούς κλίματος, οι κρίσιμες "μάχες" στις 1565 - 1556 και 1534 μονάδες. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, δεν μπορεί να αποκλειστεί "γλίστρημα" προς τις 1360 μονάδες.

Η πρώτη αντίσταση στις 1675 μονάδες και η αμέσως επόμενη στο καθοδικό "χάσμα" των 1730 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το 'sell off' των τελευταίων ημερών, κυρίως στον Τραπεζικό τομέα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους Παροικούντες στην Ελληνική και όχι μόνο Κεφαλαιαγορά. Τα σημάδια, αλλά και τα αίτια αυτού του φαινομένου, είναι γνωστά και διατυπωμένα από πολλούς Αναλυτές εδώ και πολύ καιρό. Οι πιέσεις των τελευταίων ημερών ξύπνησαν κακές μνήμες του παρελθόντος για την συνέχεια του φαινομένου, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες στην Ελληνική Οικονομία" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που κατά περιόδους "κρύβονται κάτω από το χαλί", ή υποεκτιμάται η σοβαρότητά τους, συνεχίζουν να υπάρχουν και λειτουργούν αρνητικά για την αδύναμη Ελληνική Οικονομία και Χρηματαγορά.

Η κατάσταση στην Ιταλία, με τα συνεχιζόμενα ανοικτά θέματά της (Προϋπολογισμός – Χρέος - Πολιτική αστάθεια και άνοδος αποδόσεων Κρατικών ομολόγων), η συνεχιζόμενη άνοδος του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου άνω του 3%, οι πιέσεις στις Παγκόσμιες Χρηματαγορές, η άνοδος των τιμών Πετρελαίου, η μη επίτευξη συμφωνίας για το "Brexit", αλλά και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Κίνα, συντηρούν την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Οι ανωτέρω συνθήκες αλλά και τα εγγενή προβλήματα στασιμότητας της Ελληνικής Οικονομίας, αύξησαν το κόστος του 10ετους Ελληνικού ομολόγου στο απαγορευτικό 4,50%, παρά τις συντονισμένες καθησυχαστικές Κυβερνητικές δηλώσεις και συναντήσεις.

 

Τα αντικρουόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, παρά τις μικρές αχτίδες φωτός, με δυσκολία συντηρούν το οικονομικό κλίμα στα τρέχοντα έρποντα επίπεδα.

Προς το παρόν η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπερφορολόγησης), ενώ τα δημογραφικά στοιχεία είναι απογοητευτικά για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας. Τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία, αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ιδιώτες και μειώνοντας στο ελάχιστο τις Δημόσιες Επενδύσεις.

Τα καλά αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων εταιριών, ευτυχώς περιόρισαν προς το παρόν την πίεση κυρίως στον "εύκολο Τραπεζικό σάκο του μποξ". Αν όμως αυτή η πίεση συνεχιστεί δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις υπόλοιπες εισηγμένες.

Το πρόβλημα Follie – Follie με το τεράστιο μέγεθος ζημιών της και οι παρενέργειες από την λογιστική απάτη, θα ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Ο δείκτης Τραπεζών, παρά την σημερινή αναγκαία και ανακουφιστική τεχνική αντίδρασή του, έχει μπροστά του περαιτέρω ταλαιπωρία, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. Οι 560 μονάδες αποτελούν σημαντική αντίσταση και μόνο άνω αυτού του επιπέδου μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα χειρότερα αποφευχθήκαν. Σε αντίθετη περίπτωση οι 450 μονάδες αποτελούν το τελευταίο "οχυρό".

Αν και οι συνθήκες στις Ελληνικές Τράπεζες δεν είναι ίδιες με το 2010 και κυρίως το 2015, συνεχιζόμενες πιέσεις θα αρχίσουν να δημιουργούν ξανά αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις, βασιζόμενες στο θυμικό των Μετόχων τους. Οι ευθύνες των διοικήσεών τους για τις απαράδεκτα αργές ενέργειές τους στην αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων τους είναι αδιαμφισβήτητες.

O Γενικός Δείκτης παρά την ισχνή σημερινή αντίδραση πρέπει να επανέλθει άνω των 660 και 690 μονάδων και να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά σε ημερήσιο γράφημα, για να μας προδιαθέσει για κάτι καλύτερο στην παρούσα φάση. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 600 μονάδες θα επιβαρύνει περαιτέρω την τεχνική αρνητική εικόνα του, κάνοντας εφικτό τον στόχο των 580 και 550 μονάδων.

Αντίστοιχα μόνο έγκυρη προς τα πάνω διάσπαση των 1785 - 1800 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να είδαμε τα χειρότερα. Οι 1600 μονάδες αποτελούν γραμμή αμύνης, που αν διασπαστεί η προσέγγιση αρχικά των 1540 και σε δεύτερη φάση των 1490 μονάδων είναι εφικτή.

Συμπερασματικά, η σημερινή ανοδική προσπάθεια μόνο ως αντίδραση μπορεί να εκληφθεί, που για να έχει συνέχεια θα πρέπει να επανέλθουμε άμεσα άνω των προαναφερθέντων τεχνικών σημείων. Συνεχιζόμενη πίεση στον Τραπεζικό τομέα, αλλά και πιθανή αυξανόμενη αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, πολλές από τις οποίες βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά χωρίς να έχουν διορθώσει σημαντικά.

Οι πολιτικές αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα χρονική συγκυρία. Όλες οι Αγορές, αλλά κυρίως η Ελληνική, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτικό σκηνικό και φαίνεται πως το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος χρόνου, θα είναι πυκνό σε πολιτικά γεγονότα, δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading.

"Εν κατακλείδι, αρχίστε να σκέφτεστε μετοχές που θα θέλατε να είχατε στο χαρτοφυλάκιο σας και σε ποιες τιμές, γιατί οι περίοδοι πανικού και φόβου είναι οι καλύτερες για τοποθετήσεις με μέτρο" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλάζει πρόσημα ψάχνοντας κατεύθυνση η Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για τον Χρυσό, μικρότερα για το Ευρώ, υποχωρεί το Πετρέλαιο.

Μένοντας στο Πετρέλαιο, στη μηνιαία του έκθεση, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι "η Παγκόσμια ζήτηση Πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον επόμενο χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα από την προηγούμενη εκτίμηση".

Από εκεί και πέρα, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,2% τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του πληθωρισμού στο 2,4%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε τον Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7000 την εβδομάδα που έληξε στις 6 Οκτωβρίου, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 214.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 205.000.

Για τους κινδύνους ενός εμπορικού, ή νομισματικού πολέμου προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως "κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Παγκόσμια ανάπτυξη και θα έπληττε τους 'αθώους Θεατές".

Η κα Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στις Χώρες να αποκλιμακώσουν τις εμπορικές εντάσεις και να διορθώσουν τους Παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες, αντί να τους εγκαταλείψουν, σε συνέντευξη Τύπου κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί της Ινδονησίας.

"Ενώ οι περαιτέρω εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα είχαν αρνητική πιστωτική επίπτωση στις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις, ωστόσο η επίπτωση αυτή μετριάζεται από την μικρή άμεση εμπορική έκθεση της ΕΕ, από το Παγκόσμιο αποτύπωμα που έχουν πολλές Ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς και από τους χαμηλότερους Κινεζικούς δασμούς σε ορισμένα Ευρωπαϊκά Προϊόντα", εκτιμά η Moody’s.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μειώθηκε κατά 910 εκατ. τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση διαμορφώθηκε στα 3,58 δισ. ευρώ, από 4,49 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2011 υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2018 ανήλθε σε 19,0%, έναντι 20,9% τον Ιούλιο του 2017 και 19,1% τον Ιούνιο του 2018.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε υπό πίεση υποχωρώντας μέχρι τις 610,51 μονάδες (-2,45%), για να ακολουθήσει σταδιακή αντίδραση μέχρι τις 630,26 (+0,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 629,89 (+0,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 626,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 47,3 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΟΗ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, απέσπασαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ για 9 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση υψηλού volatility, που κατέληξε με θετικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων.

Παρά την σημαντική μεταβλητότητα δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σχετική αύξηση του όγκου, έλαβε χώρα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (61.798 συμβόλαια).

Στα 5.892 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.903 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.495, 1.928 για τον Οκτώβριο και 567 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.655,25) κινήθηκε μεταξύ 1.587,75 και 1.658,5 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.828), Alpha Bank (7.596), Πειραιώς (5.332), MIG (1.098), Μυτιληναίος (391), ΔΕΗ (856), ΟΠΑΠ (479), ΟΤΕ (873), Εθνική (34.458), ΓΕΚ (290), Viohalco (653), Ελ. Πετρέλαια (162), Ελλάκτωρα (668), Jumbo (125), Intralot (148), Ιντρακόμ (117), Τέρνα Ενεργειακή (209) Lamda Development (100).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.284, Eurobank 37.366, Alpha Bank 27.864, Εθνική 198.597, Πειραιώς 12.378.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer                    NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,28%

2018-10-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2018-10-05

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.360.081 τεμ., (από 28.283.184 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.177.427 τεμ. (24.177.427), ΔΕΗ 6.144.251 τεμ. (6.165.778), Eurobank 46.321.882 τεμ. (43.593.029), Εθνική 12.028.440 τεμ. (12.028.440) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v