Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιμένει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης

Συντηρείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο, ενώ θετικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Eurobank, Αlpha, OTE. Mε θετικό πρόσημο Πειραιώς, Coca Cola, Μυτιληναίος. Απώλειες για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ. Χαμηλός ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Επιμένει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης

Διατηρείται η αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνακόλουθα στο ΧΑ, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε ανοδική διόρθωση μετά τη χθεσινοβραδινή διόρθωση.

Στις 2.728,37 μονάδες το χθεσινό «κλείσιμο» του S&P 500, από τις 2.773 μονάδες «δείχνουν» τα συμβόλαια του δείκτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Στις 11.586 μονάδες ο DAX κατά 0,58% υψηλότερα, στις 5.134 ο CAC, με αντίδραση 0,55%, αποκλιμάκωση στην απόδοση των κρατικών τίτλων της ευρω-περιφέρειας, με το ιταλικό στο 3,549% και το ελληνικό στο 4,424%, αποτυπώνοντας την άμβλυνση των τελευταίων πιέσεων, έστω και πρόσκαιρα.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, αρκετά κάτω από τα 55,56 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίο μέσο όρο (μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση). Μεγέθη που δείχνουν την επιφυλακτικότητα από την πλευρά των αγοραστών αλλά και την ελεγχόμενη προσφορά από τους πωλητές. Σε στενό εύρος η διακύμανση για κύριους δείκτες, βασικές μετοχές, μετά από ένα σερί συνεδριάσεων με αυξημένη μεταβλητότητα.

Στις 628,60-636,93 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 483,77-503,86 ο Δείκτης Τραπεζών και μεταξύ 1.651,16-1.670,92 μονάδων ο FTSE25.

Το 23% του χαμηλού τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικό σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ (στις πρώτες τρεις θέσεις) και Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco, Grivalia κ.α.

Για συνεδρίαση συντήρησης δυνάμεων και προσπάθειας εξισορρόπησης μετά την τελευταία διόρθωση κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, με ζητούμενο την αποφυγή της άμεσης συνέχισης της διόρθωσης προς το όριο των 600 και χαμηλότερα προς τις 580 μονάδες. Το ότι η ευρύτερη περιοχή των 610 μονάδων αποδείχθηκε ανθεκτική στήριξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ενδεχομένως να είναι και ένα από τα «όπλα» των long για την προσεχή εβδομάδα.

Τσίπρας και Μέρκελ θα «κλειδώσουν» τις συντάξεις, σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου και αν από το Μπαλί της Ινδονησίας προκύψει κάποια ενθαρρυντική ένδειξη για την «ελληνική περίπτωση», τότε και με την προΰπόθεση πως θα ηρεμούσαν οι διεθνείς αγορές, τότε το σενάριο της επαναφοράς προς τις 658 μονάδες θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Προσώρας μένει να δούμε το «κλείσιμο» για ΓΔ σήμερα, καθώς εάν περάσει τις 632 μονάδες, θα έχει γίνει ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση που προαναφέραμε.

Με θετικό πρόσημο, στις τράπεζες, η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς, με αρνητικό η Εθνική. Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Eurobank, με (υπο)στηρίξεις από το 0,505 ευρώ, μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική υπό πίεση έως το 1,528 ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα blue chips, στις 44/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται στο συνέδριο των εταιρειών μεσαίας/μικρότερης κεφαλαιοποίησης που οργανώνει το Χρηματιστήριο την προσεχή Τρίτη-Τετάρτη. Το ΧΑ «ανακαλύπτει» τα mid caps και όντως, συγκρίνοντας τους δείκτες, η απόδοση του FTMid Cap είναι καλύτερη από αυτή των ΓΔ και FTSE25.

Στα blue chips, ξεχωρίζει η ανοδική διόρθωση για τη μετοχή του ΟΤΕ στο εύρος των 9,52-9,785 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές, η διόρθωση του ΟΠΑΠ -μετά και την αποκοπή προ μερίσματος 0,10/μτχ.-, στα 8,37-8,215 ευρώ. Στα 26,67 ευρώ η Coca Cola, που βοηθείται και από την κίνηση της CC/HBC στο Λονδίνο.

Με θετικό πρόσημο: Viohalco, Grivalia, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Lamda Development, OTE, Sarantis, ΤΙΤΑΝ, Fourlis. Από τις μετοχές του FTMid Cap ξεχωρίζει το 5,19% της MIG, το 2,04% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το 1,18% της Ικτίνος.

Λίγο πριν τις 15:00, ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 15,9 εκατ., με τον ΓΔ να αντιδρά κατά 0,75% στις 631,54 μονάδες. Θυμίζοντας, πως κατ' αρχήν ζητούμενο είναι ένα «κλείσιμο» του ΓΔ έστω και οριακά πάνω από τις 632 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v