Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με προσοχή στα… μετόπισθεν η αντίδραση

Οι δημοπρασίες οδήγησαν τον ΓΔ σε θετικό κλείσιμο αλλά στο χαμηλό ημέρας. Παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού οι επενδυτές. Τι σηματοδοτεί ο χαμηλός όγκος συναλλαγών. Ποιοι τίτλοι ξεχώρισαν στην συνεδρίαση.

ΧΑ: Με προσοχή στα… μετόπισθεν η αντίδραση

Οι λίγοι αγοραστές στο Χ.Α., σε μία συνεδρίαση που τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, πέτυχαν να "ντουμπλάρουν" τις ανοδικές συνεδριάσεις, όμως η γενικότερη εικόνα δεν θύμισε επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας απλά επιβεβαίωσε ότι οι εν δυνάμει πωλητές δεν έχουν αποσύρει την προσοχή τους από το Χ.Α.

Οι σημερινοί αγοραστές, εκμεταλλεύθηκαν το "πάτημα" αντίδρασης της χθεσινής συνεδρίασης, στο οποίο η στήλη είχε αναφερθεί στο μετασυνεδριακό σχόλιο και "επιχορηγήθηκαν" από τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, τα futures της Wall, που έδειχναν "come back" των αγοραστών, αλλά και από τα θετικά μηνύματα της Αγοράς ομολόγων και την αξιοπρόσεκτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 4,35% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, -10 μονάδες βάσης).

Από την άλλη, ασφαλώς και τίποτα από αυτά που προβλημάτισαν τις Διεθνείς Αγορές κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, δεν "έχει φύγει από το τραπέζι" και κυρίως το θέμα της Ιταλίας.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σπεύσει να σώσει την Ιταλία, σε περίπτωση που τελειώσει η ρευστότητα της Κυβέρνησης, ή των Τραπεζών, εκτός και αν η Χώρα λάβει διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση", υποστήριξαν στο Reuters πέντε υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον της ΕΚΤ. Οι ίδιοι τόνισαν πως "οι κανόνες της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να βοηθήσει μια Χώρα, αν δεν έχει πρώτα συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης".

Στο 3,53% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου (-3 μονάδες βάσης).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης από Ιδιωτικές ΑΧΕ, "η σημερινή ανοδική κίνηση στηρίχθηκε σε εντολές αγορών 'basket', αλλά τα 'flows' ήταν εξαιρετικά μικρά και αυτό επιβεβαιώνεται και από την νέα, σημαντικότατη, υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων).

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και παρά το δεύτερο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη, η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, που δείχνει και σήμερα επικράτηση των "κόκκινων", κάτι που επιβεβαιώνει την "απονεύρωση" του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση 8 τίτλοι του FTSE25.

Απόλυτα επιφυλακτικοί συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι για να "δει" αυξημένες συναλλαγές το Χ.Α., ή θα πρέπει η πτωτική τάση να ανεβάσει στροφές, ή να πρόκειται για συνεδρίαση με σημαντικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω αλλαγών σε Διεθνείς δείκτες" (!)

Από εκεί και πέρα, δύο "σχολές σκέψης" δείχνουν να επικρατούν στο Χ.Α.

Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη θα μπορούσε να σταματήσει στις 600 - 580 μονάδες, αλλά για κάποιες μετοχές οι τοποθετήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς να εξαντλείται η ρευστότητα με τις πρώτες αγορές. Υπάρχουν μετοχές που βρίσκονται κοντά σε καλές στηρίξεις και άλλες που είναι σχετικά υψηλότερα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα ακουμπήσουν τις στηρίξεις αυτές, εκτός και αν επιδεινωθεί έτι περαιτέρω το διεθνές κλίμα.

Την παραπάνω άποψη έρχονται να αντικρούσουν οι περισσότερο απαισιόδοξοι, αλλά και περισσότερο δικαιωμένοι από την μέχρι τώρα πορεία της Αγοράς και οι οποίοι υποστηρίζουν πως "η φθίνουσα πορεία του τζίρου, δείχνει ότι ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα επιστρέψει υψηλότερα από το 'σκαλοπάτι' των 700 μονάδων και απλά θα ξαναμπεί σε φάση συσσώρευσης μέχρι να έλθει το επόμενο κύμα πωλήσεων στις Διεθνείς Αγορές. Άλλωστε την ίδια συμπεριφορά ο Δείκτη επέδειξε όταν έχασε για πρώτη φορά την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων".

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η συμπεριφορά της χθεσινής συνεδρίασης, με την ενδοσυνεδριακή αναρρίχηση από τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 μηνών, συνιστά ελπιδοφόρα ένδειξη. Έτσι, αν οι δείκτες των Ευρωπαϊκών Αγορών κινηθούν ανοδικά, είναι πιθανό να 'ευεργετηθεί' και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με τον πήχη των προσδοκιών να παραμένει χαμηλά, ενόσω απουσιάζουν οι θετικοί εγχώριοι καταλύτες. Η 2η συνεχόμενη υποχώρηση στη Wall Street πάντως, δυσχεραίνει την υλοποίηση αυτού του σεναρίου" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Κατά την χθεσινή συνεδρίαση απορροφήθηκαν οι 'εισαγόμενοι κραδασμοί', αλλά είναι νωρίς ακόμα για να συζητούμε οτιδήποτε πέραν ανοδικών αντιδράσεων για τον Γενικό Δείκτη, οι οποίες μπορούν να πυροδοτηθούν με μια αντίστοιχη κίνηση στο εξωτερικό. Η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, για τον λόγο αυτό αποδίδουμε λιγότερη βαρύτητα σε τεχνικές παραβιάσεις επιπέδων στήριξης και αντίστασης στην παρούσα φάση. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο MSCI Emerging markets έχει υποχωρήσει 5% τις τελευταίες 2 ημέρες, ακολουθώντας τις Αναπτυγμένες Αγορές. Ανοδικά δείχνουν τα futures σε Ευρώπη και Αμερική, ενδεχομένως υποστηρίζοντας ένα θετικό πρόσημο και σήμερα για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου" τόνιζε στο δικό της report η Merit Sec.

Ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος

Από εκεί και πέρα, ελάχιστες, ως συνήθως, ήταν οι ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.

Τα επιχειρήματα της Ελληνικής Πλευράς, για το θέμα των συντάξεων, άκουσαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν, στις σημερινές συναντήσεις που έγιναν στο Μπαλί στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών "επισήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της Κοινωνίας και της ανάπτυξης".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με ΓΔ και FTSE25, ο Τραπεζικός δείκτης "είδε" και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως και το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, με την γενικότερη εικόνα να δείχνει εξαιρετικά αδύναμη, αν συνυπολογιστούν οι σημαντικές πιέσεις που έχουν προηγηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" αναρριχόμενος μέχρι τις 503,86 μονάδες (+3,41%), όμως κάπου εκεί οι λίγοι αγοραστές "έμειναν από δυνάμεις", με αποτέλεσμα ο εν λόγω δείκτης να ακολουθήσει σταθερή πλαγιολισθητική κίνηση μέχρι τις 483,77 (-0,71%). Νέα αντίδραση και εναλλαγές προσήμων, με αποτέλεσμα στις 17.00 να βρεθεί στις 486,95 (-0,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 485,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,35%.

Μέχρι ο εν λόγω δείκτης να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 547 μονάδων, κάθε ανοδική αντίδραση μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Για τα θεωρούμενα πιο "συντηρητικά" χαρτοφυλάκια, καλό θα ήταν να περιμένουν τα κλεισίματα υψηλότερα των 614 - 624 μονάδων.

Μεταφερόμενοι στα μη Τραπεζικά blue chips, κίνηση χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, επεφύλαξε η σημερινή συνεδρίαση για την μετοχή του ΟΠΑΠ (-2,09% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές του Οργανισμού Προγνωστικών ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2018, € 0,10 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,085 ανά μετοχή).

Αντίθετα, μόνιμα με θετικό πρόσημο επιχείρησε να κινηθεί σήμερα ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-0,60%), που ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Μάλιστα το χθεσινό κλείσιμο χαμηλότερα των 5,00 ευρώ, σηματοδοτούσε χαμηλά 29 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/5/2016 (4,97 ευρώ). Όμως οι εκπλήξεις ήλθαν από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τον τίτλο με αρνητικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας.

Αν επιμείνουν οι αγοραστές, πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 5,47 - 5,53 ευρώ. Να σημειωθεί η σημερινή σημαντική υποχώρηση του τίτλου από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,15 ευρώ (+3,31%).

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπως η επιστροφή των αγοραστών στην MIG (+3,90%), η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (+0,47%), ενώ είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ μετά από "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, σήμερα αντέδρασε και η Ιντρακόμ (+1%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ευρ. Πίστη (-0,60%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές για την Ιντρακάτ (-1,79%), ενώ εμφάνιση πωλητή σημειώθηκε στην Sato (-18,92%).

Τεχνικά όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι, αλλά το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, ασφαλώς και δεν είναι ότι θετικότερο μήνυμα για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, αν συνυπολογιστεί και το θετικό ξεκίνημα στην συνεδρίαση της Wall Street.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 4,65% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 9,84%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 21,69% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 44,59%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Άλλη μια καταστροφική βδομάδα πέρασε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει νέα χαμηλά που είχε να 'δει' από τις αρχές του 2017 και τον δείκτη Τραπεζών να πλησιάζει τα ιστορικά χαμηλά του που είχε πιάσει στις αρχές του 2016" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Τελικά η Παρασκευή αντάμειψε τους υπομονετικούς και ανέκτησε κάποιες από τις ζημιές αλλά το κακό έχει γίνει.

Η τελευταία κρίση επικεντρώθηκε κυρίως στον Τραπεζικό τομέα, ο οποίος ενώ τον περασμένο Μάιο κρίθηκε επαρκώς κεφαλαιοποιημένος, ξαφνικά βρέθηκε υπό κατάρρευση.

Σε αυτό βοήθησε η κρίση στην Ιταλία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Περιοχή, η διόρθωση των Ξένων Χρηματιστηρίων και κυρίως της Αμερικής, αλλά οι λόγοι είναι κυρίως Ελληνικοί.

Η "έξοδος από τα μνημόνια" και οι υπαναχωρήσεις της Κυβέρνησης, φόβισαν τους Επενδυτές αντί να προσελκύσουν μαζικά επενδύσεις.

Τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, έδειξαν ότι η λειτουργική κερδοφορία των Τραπεζών δεν είναι αυτή που προβλεπόταν και πρέπει να επιταχυνθεί η επίλυση των "κόκκινων" δανείων. Τα επιτόκια που δόθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς για να δανειστεί ήταν εξωπραγματικά υψηλά, σηματοδοτώντας τη δυσχέρεια της Χώρας και των Επιχειρήσεων να βγουν στις Αγορές.

Τα παραπάνω προκάλεσαν την αυτοτροφοδοτούμενη πτώση.

Τώρα μένει να δούμε τι θα γίνει. Υπάρχουν τρία σενάρια.

Πρώτον η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου και οι Τράπεζες, ή κάποιες Τράπεζες να κρατικοποιηθούν μέσω Κρατικής ανακεφαλαιοποίησης, καταστρέφοντας τους υπάρχοντες Μετόχους.

Δεύτερον, η κατάσταση να συνδυάζεται με τον έλεγχο του Τραπεζικού Συστήματος της Ελλάδας και ξαφνικά να εμφανιστούν νέοι, ή παλιοί Επενδυτές που θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τις Τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση οι υπάρχοντες Μέτοχοι θα αποζημιωθούν.

Τρίτον, να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις και οι Τράπεζες να μπορέσουν να δανειστούν με ομολογιακά δάνεια, προστατεύοντας πάλι τους υπάρχοντες Μετόχους. Οι εγγυήσεις μπορεί να είναι δέσμευση μέρους από το "μαξιλαράκι" ρευστότητας, που σημαίνει ότι οι παροχές της Κυβέρνησης δεν θα είναι εφικτές, ή άλλου είδους εγγυήσεις από τους Δανειστές που επίσης θα απαιτήσουν κάποιες δεσμεύσεις της Ελλάδας.

Προσωπικά δίνω πιθανότητες 99% στα δύο τελευταία σενάρια και 1% στο πρώτο (στην πιθανοθεωρία δεν υπάρχει 0%).

Το μέλλον θα δείξει. Προσωρινά παρακολουθούμε την ανοδική αντίδραση για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

"Σίγουρα δεν έχουμε βγει από το τέλμα και η κατάσταση απαιτεί αυξημένη εγρήγορση" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Κάτι παραπάνω από 30% έχει απολέσει ο Γενικός Δείκτης από τα υψηλά του 2018, όταν στην αρχή του περασμένου Φλεβάρη βολιδοσκοπούσε τις 895 με 900 μονάδες, παρουσιάζοντας μέχρι τώρα στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών τίποτα άλλο παρά συνέχεια της πτώσεως, σε επίπεδα χαμηλότερα του επιπέδου στήριξης των 605 με 600 μονάδων και προς το μεγάλο εύρος διακύμανσης των 570 με 520 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Σοβαρή αλλαγή στο υπάρχον "άσχημο" καθοδικό σενάριο θα μπορούσε να υπάρξει, μόνο με μια "ζωντανή" (με αυξημένο τζίρο συναλλαγών) αρπαγή της μεσοπρόθεσμης περιοχής αντίστασης των 660 μονάδων, καθώς η τριβή του πέριξ του βραχυπρόθεσμου σημείου των 635 μονάδων, μόνο πλάνη προκαλεί σε όσους ενεργούς επενδυτές ψάχνουν εναγωνίως τον "πάτο" της κίνησης.

Την πτωτική πίεση, αυξάνει στις τελευταίες συνεδριάσεις ο καθοδικός στροφέας του περασμένου Καλοκαιριού, σπρώχνοντας τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης πάνω στα "κιγκλιδώματα" των 1610 μονάδων.

Επίπεδο το οποίο δεν πρέπει να παραβιαστεί καθοδικά, καθώς θα ανοίξει "κατηφορικό δρόμο" για τις 1530 μονάδες. Ανάταση και αλλαγή βραχυχρόνιας επενδυτικής σκέψης, θα μπορούσε να δοθεί με ένα βίαιο ανέβασμα άνω του σημείου αντίστασης των 1688 μονάδων.

Συνεχίζεται η δίχως "αιχμαλώτους" καθοδική τακτική του Τραπεζικού δείκτη με το επίπεδο στήριξης των 455 μονάδων να παίζει ρόλο μόνο ψυχολογικό, καθώς έχει χαθεί εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η βάση τεχνικής συζήτησης των 563 με 550 μονάδων. Έτσι όσο ο δείκτης "ζει και αναπνέει" κάτω από το εν λόγω επίπεδο τιμών, είναι ικανός ακόμα και για το χειρότερο σενάριο πτωτικής λύσης και των 400 μονάδων, κατεβαίνοντας πιθανότατα σε ακόμα πιο ανεξερεύνητα επίπεδα.

"Έντονη στροφή ισχυρού βραχυχρόνιου αγοραστικού ενδιαφέροντος, μόνο με την ανοδική τμήση των 563 μονάδων" σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Aenaon Markets.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Αυτό που σχεδόν όλοι οι Εμπλεκόμενοι στην Ελληνική Αγορά απεύχονταν ήρθε και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως αρνητική συγκυρία για το Χρηματιστήριο Αθηνών" όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Έχοντας χάσει ένα από τα μεγαλύτερα ράλι τιμών όλων των εποχών στο εξωτερικό, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δέχθηκαν και τα "απόνερα" της διόρθωσης στην Wall Street, μιας μάλλον αναμενόμενης διόρθωσης καθώς τα "σύννεφα" που είχαν μαζευτεί ήταν πλέον πολλά για να αγνοηθούν, από τις "γεμάτες" αποτιμήσεις του τεχνολογικού κλάδου.

Σε αυτή την υποχώρηση το Χ.Α. έδειξε έτοιμο να ακολουθήσει, άλλωστε η έλλειψη εγχώριων νέων και η άτυπη προεκλογική περίοδος στην οποία έχει εισέλθει με την παρατεταμένη αναμονή της η Αγορά, είχαν περιορίσει από καιρό αισθητά το ενδιαφέρον για τις μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει 22% από την αρχή του έτους, με τις Τράπεζες να βρίσκονται σε εύρος απωλειών 35% - 65% και σε καθεστώς μόνιμης αμφισβήτησης, την ΔΕΗ να αποτιμάται όσο ένα μικρό εργοστάσιο Φυσικού Αερίου και την υπόθεση της Folli – Follie να ρίχνει συνεχώς "σκιές" στην αξιοπιστία της Αγοράς.

Επιπρόσθετα η πολιτική κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται, με τα σενάρια των εκλογών να παραμένουν σε ισχύ ακόμα και για το 2018.

Το κλίμα επομένως, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο εξωτερικό, θέλει χρόνο για να αλλάξει ουσιαστικά. Οι μαζεμένες εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί θέλουν απαντήσεις, που θα πρέπει να συνοδεύονται από ενέργειες.

Για παράδειγμα, οι Αποκρατικοποιήσεις δείχνουν να έχουν και πάλι μπει σε τέλμα, τα εγχειρήματα του Ελληνικού, των Ελληνικών Πετρελαίων, των πωλήσεων των Μονάδων της ΔΕΗ, της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, πηγαίνουν με αργό ρυθμό, γεγονός το οποίο δεν βγάζει νέα και δεν αλλάζει την ατζέντα της εσωστρέφειας.

Μια καλή είδηση θα μπορούσε να έρθει την ερχόμενη Δευτέρα από την πώληση του πακέτου δανείων (Jupiter) της Alpha Bank η οποία θα ανακοινώσει τον Προτιμητέο Αγοραστή και το τίμημα της συναλλαγής.

Εφόσον το τίμημα που θα προκύψει είναι υψηλότερο από την αξία του βιβλίου της Τράπεζας, θα δοθούν κάποιες αφορμές επαναξιολόγησης, εν συνόλω, της δυνατότητας των Τραπεζών να περιορίσουν το ύψος των "κόκκινων" ανοιγμάτων χωρίς να βρεθούν εκτεθειμένες σε κεφαλαιακά ανοίγματα.

Τεχνικά, το φρένο της πτώσης στις 610 μονάδες, συμπίπτει με μια παλαιότερη στήριξη τιμών από το Φεβρουάριο του 2017. Η συσσώρευση των τιμών εκείνης της περιόδου δημιουργεί ένα ικανοποιητικό ανάχωμα στην πτώση, λειτουργώντας ενδεχομένως επιβραδυντικά σε περεταίρω πιέσεις. Η εικόνα υποτιμητικής υπερβολής διευκολύνει την εκδήλωση αντίδρασης, η οποία έχει σαν γρήγορο στόχο τις 650 μονάδες. Από εκεί και πέρα, η συνέχιση της ανόδου θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση των συναλλαγών, καθώς οι πρόσφατες πιέσεις συνοδεύτηκαν από σχετικά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ τα τεχνικά δεδομένα παραμένουν απαισιόδοξα και θα χρειαστούν άλλες 30 μονάδες ανόδου (680) ώστε να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση.

Το σενάριο της συνέχισης της μετριοπαθούς ανοδικής αντίδρασης έχει προβάδισμα για την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο επισημαίνουμε τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανοδικής τάσης, δεδομένης και της εικόνας που επικρατεί στο εξωτερικό και η οποία διαμορφώνει ψυχολογία και κλίμα στο Χ.Α.

Την ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας ανοίγει την Δευτέρα η Jumbo με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2017/2018. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο παρουσιάσεων εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης που διοργανώνει η ΕΧΑΕ, με συμμετοχή 14 εισηγμένων εταιρειών.

Την Πέμπτη οι Μέτοχοι της Τερνα Ενεργειακή καλούνται να αποφασίσουν στην έκτακτή γενική συνέλευση της εταιρείας επιστροφή κεφαλαίου 0,3 ευρώ ανά μετοχή. Επισημαίνεται ακόμα ότι την προσεχή Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο.

"Στο εξωτερικό, ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου από τις Charles Schwab, Bank of America (15/10), Johnson & Johnson, Morgan Stanley, IBM, Goldman Sachs(16/10) Alcoa, Abbott Laboratories (17/10) Philip Morris, American Express (18/10) και Procter & Gamble (19/10)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στις Ευρωπαϊκές Αγορές που δείχνουν να υποχωρούν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης η Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρούν χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

"Πολλές Χώρες της Ευρωζώνης χάνουν την ευκαιρία να μειώσουν χρέος τώρα που η ανάπτυξη είναι καλή, ώστε να ετοιμαστούν για την επόμενη οικονομική επιβράδυνση", τόνισε ο Πολ Τόμσεν από το Μπαλί σε συνέντευξη Τύπου για την Ευρώπη. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της Ιταλίας, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έπρεπε να είχε αναλάβει περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι "το Ταμείο περιμένει καλή ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά και εκτιμά ότι δεν είναι στιγμή για δημοσιονομική χαλάρωση τέτοιου μεγέθους".

"Ο υποκείμενος πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

"Την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τον αυξανόμενο προστατευτισμό, τα ευάλωτα σημεία στις Αναδυόμενες Αγορές και την αστάθεια στις Χρηματαγορές, έχουν πρόσφατα αποκτήσει εξέχουσα θέση", πρόσθεσε.

Το κόστος των εισαγόμενων Αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ο δείκτης τιμών εισαγωγών κινήθηκε 0,5% υψηλότερα τον περασμένο μήνα. Η άνοδος αυτή ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ενίσχυση των τιμών κατά 0,2%.

Μικρή πτώση σημείωσε τον Οκτώβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 99 μονάδες, από τις 100,1 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 100,4 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 89,1 μονάδες, από 90,5 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 114,4 μονάδες, από 115,2 τον Σεπτέμβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "σημαντική αύξηση κατά 849 εκατομμύρια ευρώ κατέγραψαν τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη Ιδιωτών προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι 'φρέσκες' ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις αρχές του έτους να προσεγγίζουν τα 6,418 δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, το πλήθος των Φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη περιορίστηκε κατά 128.661, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα 'τσουνάμι' κατασχέσεων. Τα χρέη αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα 'στοκ' συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών 96,394 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017, διαμορφώνοντας το σύνολο παλαιών και νέων 'ανοιχτών λογαριασμών' τον Αύγουστο σε 102,644 δισ. ευρώ έναντι 101,704 δισ. ευρώ τον Ιούλιο".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 1.638.344 (ΚΑ) μετοχές της εταιρείας Βαρβαρέσος, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 16.383.428 παλαιών (ΚΑ) μετοχών της εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 1.638.344, με τελική ονομαστική αξία εκάστης €0,30 – κατόπιν της επακόλουθης μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής – και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,3640.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 636,93 μονάδες (+1,61%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 630,77 (+0,62%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 628,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,23% και στο χαμηλό ημέρας.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 33,4 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΤΕ και ΟΤΕ απέσπασαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΠΑΠ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Lamda Development, Fourlis, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι "τερμάτισαν" την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικού volatility, που κατέληξε με θετικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων.

Παρά την σημαντική μεταβλητότητα, μείωση των συναλλαγών σημειώθηκε τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.691 συμβόλαια).

Στα 5.956 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.892 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.879, 1.447 για τον Οκτώβριο και 432 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.661) κινήθηκε μεταξύ 1.647 και 1.672 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,7%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.537 ΟΠΑΠ, 8.122 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.772), Alpha Bank (3.484), Πειραιώς (2.011), MIG (995), Μυτιληναίος (194), ΔΕΗ (1.318), ΟΠΑΠ (380), ΟΤΕ (437), Εθνική (18.561), ΓΕΚ (278), Viohalco (142), Ελλάκτωρα (487), Cenergy (109).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.538, Eurobank 37.916, Alpha Bank 27.974, Εθνική 195.055, Πειραιώς 12.436.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                            Name of Issuer                    NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,28%

2018-10-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2018-10-05

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.411.207 τεμ., (από 28.360.081 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.724.224 τεμ. (24.177.427), ΔΕΗ 6.139.824 τεμ. (6.144.251), Eurobank 48.566.650 τεμ. (46.321.882), Εθνική 12.058.440 τεμ. (12.028.440) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v