Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γερμανικό «κλειδί» για την τάση

Οι εκλογές στη Βαυαρία αναμένεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την επόμενη μέρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ΧΑ να αναζητά συνέχεια στις «ανάσες» της Παρασκευής. Οι σταθερές πωλήσεις των ξένων και τα σενάρια. Η ατζέντα της εβδομάδας.

ΧΑ: Γερμανικό «κλειδί» για την τάση

Εστω και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος οι long πήραν κάποιες...ανάσες και ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις πως η εβδομάδα, που ξεκινά αύριο μπορεί να είναι κατά τι καλύτερη.

Το σημαντικότερο, στη Wall Street μετά από ένα σερί πτωτικών συνεδριάσεων οι αγοραστές επανέκαμψαν με αποτέλεσμα ο S&P 500 να αντιδράσει 1,42% στις 2.767,13 μονάδες περιορίζοντας στο 4,19% τις εβδομαδιαίες απώλειες. Σε κλίση η Νέα Υόρκη αλλά χωρίς να μπορεί να προεξοφληθεί πως ο πτωτικός κύκλος θα οδηγήσει άμεσα σημαντικά χαμηλότερα, όπως βλέπουν πολλοί αναλυτές.

Στις ευρωπαικές αγορές οι πωλητές είχαν μεν τον πρώτο λόγο στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδος, με συνέπεια ο DAX να μετρήσει απώλειες 4,86% αλλά ακόμη υπάρχουν ελπίδες για ακόμη έναν ανοδικό γύρο εν όψει της λήξης έτους. Ειδικότερα για την Φρανκφούρτη πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Βαυαρία με την Deutsche Welle να προβλέπει πολιτικό...σεισμό. Συνεπώς από Δευτέρα θα έχουμε σαφέστερη εικόνα αν το γερμανικό χρηματιστήριο που είναι σε short τάση θα μπορούσε άμεσα να υποχωρήσει αρκετά χαμηλότερα ή θα υπάρξει ακόμη μία, από τις τελευταίες, ευκαιρία για τους long. 

Στο ΧΑ μετά από σημαντικές απώλειες βγήκε μία ισχνή αντίδραση από την περιοχή των 610 μονάδων, την Παρασκευή καταγράφηκε θετικό πρόσημο και έστω στα χαμηλά ημέρας ο ΓΔ διαμορφώθηκε στις 628,33 μονάδες. Παράταση...ζωής για τους αγοραστές, μικρότερη η κάπως μεγαλύτερη θα φανεί από Δευτέρα- Τρίτη και πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή με την λήξη της σειράς Οκτωβρίου στα Παράγωγα να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η συνέχιση της προσπάθειας ανοδικής διόρθωσης προς τις 658 μονάδες είναι το ένα βασικό ενδεχόμενο, η εκ νέου διόρθωση και δοκιμασία των 610 μον. το δεύτερο εξίσου πιθανό με τον...κίνδυνο των 600-580 μονάδων να ελλοχεύει σταθερά.

Ωστόσο η Αθήνα φαίνεται πως παίρνει μία ενθαρρυντική ένδειξη καθώς η διακριτική στάση του ΔΝΤ ουσιαστικά συνιστά "πράσινο φως" για μη περικοπή των συντάξεων. Θέμα Ελλάδας- ΕΕ ο υπολογισμός του δημοσιονομικού χώρου, καθώς σύμφωνα με το ΥπΟικ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε σε Λαγκάρντ- Τόμσεν ότι η περικοπή συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο.

Εάν όντως επιτευχθεί αυτός ο στόχος του οικονομικού επιτελείου θα μπορούσε να είναι ένα συν έστω και βραχυπρόθεσμα. Βέβαια τα προβλήματα αποτυπώνονται στην νέα...έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, που όπως σημείωνε η Ελενα Λάσκαρη διαμορφώθηκαν στα 850 εκατ. τον Αύγουστο, φτάνοντας συνολικά στα 102,6 δισ (!).

Μία άλλη παράμετρος που ενδεχομένως να μετρούσε- πάντα βραχυπρόθεσμα- υπέρ των long είναι η εξέλιξη με την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα κίνηση που αποτιμήθηκε θετικά στα τουρκικά ομόλογα/μετοχές. Τουλάχιστον αμβλύνεται το εξ΄ ανατολών μέτωπο αλλά με το δυτικό- της Ιταλίας- ανοιχτό ενώ μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες εάν Ρώμη- Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό ή θα εκτραχυνθεί περισσότερο.

Στα καθ΄ημάς όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης ο ΓΔ χάνει 21,69% από την αρχή του έτους, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει απώλειες 44,59% παραμένοντας σε μόνιμη αμφισβήτηση, με τη ΔΕΗ, στα 276,54 εκατ. να αποτιμάται όσο ένα...μικρό εργοστάσιο φυσικού αερίου και την υπόθεση του σκανδάλου Folli Follie όλο και να πυκνώνει τις σκιές στην αξιοπιστία της αγοράς. Ειδικότερα για το τελευταίο η ζημιά που έχει γίνει είναι πολλαπλάσια του μεγέθους της πάλαι ποτέ μεγάλης εταιρείας, με τον Γιώργο Παπανικολάου εδώ και μέρες να προειδοποιεί ότι το σκάνδαλο της FF Group κατακρημνίζει το κύρος των αρχών. Και του θεσμού γενικότερα.

Σε αυτά να προσθέσω το νέο στοιχείο, που υποδηλώνει την εμφανή πλέον αλλαγή στάσης των ισχυρών χεριών και αφορά στην εύλογη μείωση της θέσης τους σε blue chips και μετοχές σηματωρούς. Μειούμενη η συμμετοχή των ξένων στο ΧΑ από τον Ιούλιο, συνεχίστηκε τον Αύγουστο, εντάθηκε τον Σεπτέμβριο για να αρχίσει να προσλαμβάνει ευρύτερη διάσταση τον Οκτώβριο.

Το μείον 2,09% στα 8,195 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ την Παρασκευή είναι μία ισχυρή ένδειξη, καθώς η διόρθωση συντελέστηκε με αξία συναλλαγών 7,134 εκατ. Με απώλειες 21,95% από την αρχή του έτους και με κλείσιμο Παρασκευής στο χαμηλό ημέρας και 52 εβδομάδων προφανώς παραπέμπει σε σταθερές πωλήσεις από την πλευρά ισχυρών ξένων χεριών.

Απώλειες 15,96% από την αρχή του έτους μετρά και η μετοχή του ΟΤΕ, που ωστόσο είναι σε συγκριτικά καλύτερη θέση απ΄ ότι ο ΟΠΑΠ. Δεν παύει όμως να είναι σε short τάση και πολύ κοντά στο χαμηλό 52 εβδομάδων, των 9,39 ευρώ, από την συνεδρίαση της Πέμπτης. Το συν 1,52% στα 9,665 ευρώ της Παρασκευής δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν θα έλεγα μάλιστα πως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με το ότι τα "καλά χαρτιά" είναι σε χαμηλό 52 εβδομάδων (Εκηβόλος Παρασκευής).

Εκτίμηση πολλών επαγγελματιών της αγοράς, πως αυτή η σταθερή εκροή ξένων θέσεων θα συνεχιστεί, δύσκολα θα ανασχεθεί καθώς είναι σε συνάρτηση και με την διεθνή τάση που πλέον τείνει προς το short.

Εχουμε πει πολλές φορές πως τα ξένα χέρια γράφοντας διψήφιες ακόμη και τριψήφιες αποδόσεις από τα "καλά χαρτιά" σε ορίζοντα 3τίας (και πλέον) απολύτως φυσιολογικά θα συνεχίσουν να "κλειδώνουν" μέρος των υπεραξιών τους. Μία σύντομη αναδρομή σε τιμές προ τριετίας καταδεικνύει αυτή την προσέγγιση.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω: ΟΤΕ στα 8,07 ευρώ, Coca Cola στα 19,61 , Μυτιληναίος στα 4,80 , Motor Oil στα 10,77 , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 1,79 ευρώ (!). Τιμές 8 Οκτωβρίου του 2015 (χωρίς να υπολογίζονται μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου που έχουν πάρει οι μέτοχοι). Πρακτικά με στάθμιση σχεδόν 22% στην διαμόρφωση του ΓΔ οι δύο βαρύτερες μετοχές του ΧΑ, ΟΤΕ και Coca Cola, ένα 5% και μόνο εάν χάσουν από τις τρέχουσες τιμές...

Για τον τραπεζικό κλάδο τι να ειπωθεί, επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν δεδομένο πως ακόμη και αυτό το "ειδικού σκοπού όχημα" ένα μέρος μόνο από το...βουνό των 88 δισ. "κόκκινων" θα αναλάβει να εγγυηθεί (στην καλύτερη περίπτωση το 20% του συνόλου) η δε διαδικασία σχηματισμού/λειτουργίας του θα χρειαστεί μήνες. Θα μπορούσε να αποτιμηθεί θετικά από τις αγορές από την στιγμή που θα ανακοινώνονταν η συμφωνία των εμπλεκομένων (ESM,ECB,SSM κ.α. ) ωστόσο και αυτό μένει να φανεί εάν και πως θα το εκλάβουν τελικά οι αγορές. Και στο σημαντικό σε τι κατάσταση θα βρίσκονται τότε διεθνώς.

Στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση μας, στόχος παραμένει η επαναφορά (ή όχι ) προς τις 658 μονάδες, η συντήρηση της ανοδικής διόρθωσης που σηματοδοτήθηκε από τα χαμηλά της Πέμπτης, τις 610,51 μον. εν όψει και της λήξης των ΣΜΕ Οκτωβρίου στα Παράγωγα, την Παρασκευή.

H εικόνα του Γενικού Δείκτη

Την Δευτέρα η Jumbo ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης (στα 12,24 ευρώ η μετοχή με απόδοση 5,34% σε εβδομαδιαίο αλλά απώλειες 17,85% από την αρχή του έτους και προσδοκίες της αγοράς για ένα καλό μέρισμα), την Τρίτη-Τετάρτη διοργανώνεται το πρώτο συνέδριο παρουσιάσεων εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης (μία καθ΄ όλα αξιοπρόσεκτη εκδήλωση και προσπάθεια για την ανάδειξη ομολογουμένως υγιών επιχειρήσεων, που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής), την Πέμπτη οι μέτοχοι της Τέρνα Ενεργειακής αποφασίσουν (και θα εγκρίνουν) την επιστροφή κεφαλαίου 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Σημαντική για την Wall Street η εβδομάδα που έρχεται καθώς μεταξύ άλλων ανακοινώνονται τα μεγέθη τριμήνου των Bank of America (Δευτέρα), Johnson & Johnson, Morgan Stanley, IBM, Goldman Sachs (Τρίτη), Alcoa, Abott Laboratories (Τετάρτη), American Express, Phillip Morris (Πέμπτη), P&G (Παρασκευή).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v