Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ασθμαίνοντας στην άνοδο

Κέρδη χαμηλότερα συγκριτικά με τις ευρωαγορές καταγράφει το Χρηματιστήριο. Ανοδο σημειώνουν Coca Cola, Πειραιώς, Alpha Bank, Eθνική Τράπεζα, Eurobank. Στο -4% η μετοχή της Jumbo. Απώλειες για Motor Oil, ΟΠΑΠ. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Ασθμαίνοντας στην άνοδο

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη χθεσινή ανάκαμψη στη Wall. Στον ρυθμό Φρανκφούρτης, Παρισιού και Μιλάνου και η Αθήνα, με τους αγοραστές να έχουν ενεργοποιηθεί από την προσυνεδρίαση.

Εντολές αγοράς οι πρώτες που πέρασαν στο σύστημα συναλλαγών, με αποτέλεσμα το ξεκίνημα της συνεδρίασης με ανοδικό χάσμα -από τις 637,98 μονάδες-, που σταδιακά ενισχύθηκε με επιπλέον 5 μονάδες έως τις 643,05 μονάδες. Στις 641,80 μονάδες το χθεσινό υψηλό συνεδρίασης για τον ΓΔ, με την υπέρβασή τους στα πρώτα 30' της συνεδρίασης να δίνει έναν... αέρα στις κινήσεις των long. Οπως είχε σημειωθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο, ζητούμενο για τους long θα ήταν ένα «κλείσιμο» του ΓΔ (σε διάστημα μηνός), έστω και οριακά πάνω από τις 647 μονάδες.

Θα δείξει, ακόμη στην αρχή είμαστε. Ωστόσο στη Φρανκφούρτη ο DAX νωρίτερα αντέδρασε έως τις 11.480 μονάδες, αναμφίβολα ενθαρρυντική ένδειξη για όσους «παίζουν πάνω» τον δείκτη. Οι κινήσεις των traders διευκολύνονται και από το ότι τα futures στη Wall Street δείχνουν υψηλότερα, με ενδεικτικό το από 0,61% και τις 2.701 μονάδες για τον S&P 500. Επίσης ενδεικτικό το ότι υποχωρεί η απόδοση για τους κρατικούς τίτλους του Νότου, με το ιταλικό 10ετές στο 3,420% και το ελληνικό στο 4,228%, δηλαδή διαφορά στις 80 μ.β.

Η διάθεση των traders μπορεί να φάνηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, όμως έγινε βεβαιότερη από τη στιγμή που στη μετοχή της Coca Cola με λίγες εντολές ο πήχης ανέβηκε έως τα 26,30 ευρώ (2,41%), διαμορφώνοντας ανάλογα κλίμα και τάση. Ειδικότερα για τη δεύτερη βαρύτερη μετοχή του ΧΑ «ανέβηκε» από νωρίς σχετική ανάρτηση/μέτρησή της (στον Εκηβόλο), με την εύγλωττη επισήμανση πως λειτουργεί σαν ρυθμιστής της τάσης.

Επίσης εκτός από την Coca Cola, οι διαθέσεις των παικτών φάνηκαν στις κινήσεις τους στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. Παραμένουν μεν επικεντρωμένες στον τραπεζικό κλάδο (με τζίρο μόλις 1,5 εκατ. ευρώ στις 11:20), αλλά συγκριτικά εκτείνονται σε τίτλους των ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil και ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, MLS, Viohalco, ΚΕΚΡΟΨ, ΤΙΤΑΝ, ΟΛΠ κ.α.

Αναμενόμενες οι πιέσεις στη μετοχή της Jumbo, με πωλητές έως τα 12,50 ευρώ και τη μάλλον αυξημένη προσφορά να απορροφάται από τα χαμηλά ημέρας.

Με συναλλαγές και το μείον 2,97% της Motor Oil στα 21,25% με πωλήσεις μετά και τις χθεσινές νέες ανακοινώσεις από τον όμιλο.

Στα 9,81 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που από κοινού με την Coca Cola λειτουργούν υποστηρικτικά για τις κινήσεις των αγοραστών.

Στις 48/14 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ορισμένες μετοχές της μεσαίας/χαμηλότερης κατηγορίας να υπεραποδίδουν. ΚΕΚΡΟΨ, ΕλβάλΧαλκόρ, MIG, Attica Συμμετοχών, Ιντρακάτ κ.α. να ξεχωρίζουν. Στα χαμηλά χθεσινά επίπεδα η αξία συναλλαγών, κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας (των 40 plus εκατ. ευρώ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v