Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τη «χασούρα» του μήνα αποφασίζει το Χρηματιστήριο

Θετικούς οιωνούς εκπέμπουν οι διεθνείς αγορές, εξέλιξη που πιθανότατα θα βοηθήσει την εγχώρια αγορά να καλύψει μέρος από τις μηνιαίες απώλειες. Οι τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο. Ποιοι είναι οι «στόχοι» για τους βασικούς δείκτες.

Τη «χασούρα» του μήνα αποφασίζει το Χρηματιστήριο

«Αλμα» στη Wall Street, που διευκολύνει τις προσπάθειες των long για ένα καλό φώτο-φίνις στον μήνα που χαρακτηρίστηκε διεθνώς από μεγάλη μεταβλητότητα. Το χθεσινό 1,57% στις 2.682,63 μονάδες του S&P 500 είναι μία καλή αφορμή, προκειμένου να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι μηνιαίες απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει σήμερα το ιταλικό χρηματιστήριο, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's του outlook 19 τραπεζών της χώρας σε αρνητικό από σταθερό. 

Σε αυτή τη βραχυπρόθεσμη συγκυρία και ενώ στο ΧΑ χθες έγινε άριστη διαχείριση μίας διόρθωσης, σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενης και απολύτως εντός τεχνικών πλαισίων, θα πρέπει σήμερα να αποτιμηθούν οι όποιες συνέπειες της υπόθεσης Παπαευαγγέλου

Αναλυτικό το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, από χθες το απόγευμα, με την αγορά να μην προλαβαίνει να εκτιμήσει επακριβώς την κατάσταση, να αξιολογήσει τις ενδεχόμενες προεκτάσεις της. Δεδομένου του... νοσηρού κλίματος που σέρνεται έξι μήνες τώρα με αφορμή το σκάνδαλο Folli Follie, το νέο περιστατικό δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της, ούτως ή άλλως, χαμηλής αξιοπιστίας/εμπιστοσύνης. Συνεπώς, ένα θέμα που θα αποτιμηθεί σήμερα (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) είναι αυτό και βλέπουμε. 

Στις 636,65 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και αφού ενδοσυνεδριακά διόρθωσε έως τις 633,38 μονάδες, στις 534,77 ο Δείκτης Τραπεζών με χαμηλό ημέρας στις 526,20 και στις 1.667,97 με χαμηλό στις 1.660,36 μονάδες ο FTSE25. Με τζίρο μόλις 26 εκατ., από τα οποία το 28% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένο σε ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Jumbo. 

Κατ' αρχάς η μη απώλεια των 1.660 μονάδων για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αποτελεί, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, ενθαρρυντική ένδειξη για τους long, καθώς ενισχύει το σενάριο της επαναφοράς πάνω από τις 1.700 μονάδες. Θα δούμε από αύριο, πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, εάν αυτή η βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση μπορεί να οδηγήσει τον δείκτη διαδοχικά προς τις 1.706, με στόχο τις 1.730 μονάδες. 

Απαραίτητη προϋπόθεση, η συντήρηση της βραχυπρόθεσμης δυναμικής επαναφοράς του τραπεζικού κλάδου καθώς όσο συντηρείται υψηλότερα των 516 μον., δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τους long. 

Για τον κλάδο να συνεκτιμηθούν η πρόταση της διοίκησης της Πειραιώς σε εργαζομένους της τράπεζας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου αλλά και ευρύτερα τα όσα από νωρίς αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου για το θέμα του εγγυοδοτικού σχήματος που «σώζει κεφάλαια-μειώνει ρίσκο»

Είναι προφανές πως η αξιοπρόσεκτη ανθεκτικότητα του πολύπαθου τραπεζικού κλάδου, ακόμη σε συνεδριάσεις όπου το διεθνές κλίμα ήταν αρνητικό, «κρύβει» κινήσεις προεξόφλησης από funds και επενδυτικά σχήματα που είτε απλά ποντάρουν είτε γνωρίζουν τι σχεδιάζεται. Και σε αυτή τη συγκυρία είναι ακριβώς αυτή η ιδιαίτερη συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη συντήρηση ενός αγοραστικού κλίματος και σε συγκεκριμένα blue chips. Είναι η εικόνα των τραπεζών που δίνει το περιθώριο σε long traders να προεξοφλήσουν την ανοδική διόρθωση της αγοράς από τα τελευταία χαμηλά των 610, με στόχευση τις 650 μονάδες. 

Μένει να φανεί εάν σήμερα το ΧΑ μπορεί να «κλείσει» (σε μηνιαίο) πάνω από την περιοχή των 647 μονάδων.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v