Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε καθοδική τροχιά το Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει πλέον ο Γενικός Δείκτης, με περιορισμένο τζίρο και τις τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο. Στην Πειραιώς οι μεγαλύτερες πιέσεις, γύρισαν πτωτικά Alpha Bank, Eurobank και Motor Oil. Επιμένουν υψηλότερα ΟΤΕ, Jumbo.

Σε καθοδική τροχιά το Χρηματιστήριο

Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές πλην της ιταλικής. Σε ανοδικό «άνοιγμα» τα futures στη Wall Street.

Μεικτές σταθεροποιητικές τάσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, πιέσεις στο Μιλάνο και στα... πάνω της πάλι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς (3,362%), παρασύροντας και το αντίστοιχο ελληνικό στο 4,30%.

Στο ΧΑ, εμφανής η έλλειψη κατεύθυνσης νωρίτερα, με τις συναλλαγές και τον τζίρο σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας (43 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο μετά τις 15.00 οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι οδηγώντας τον ΓΔ στις 613 μονάδες με απώλειες 0,90%.

Στον τραπεζικό κλάδο εστιασμένη η όποια προσοχή των traders καθώς μετά τη Société Générale είναι η σειρά των Wood, UBS να κάνουν τις δικές τους προβλέψεις για το ποια/ες μετοχή/ές του κλάδου θα δουν την πόρτα της εξόδου από τους δείκτες MSCI στις 13 του μηνός.

Οπως είχε σημειωθεί από τα προηγούμενα σχόλιά μας, η σχετική διαδικασία θα επηρεάσει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις κινήσεις των traders μέσα στις επόμενες ημέρες, μέχρις ότου επισημοποιηθούν τα ονόματα που τελικά θα τεθούν εκτός. Πρακτικά αυτό σημαίνει έναν κύκλο 5+1 συνεδριάσεων, στο διάστημα των οποίων πιθανότατα να γίνουν κινήσεις προεξόφλησης είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Για παράδειγμα μία τέτοια, πρώτη δοκιμασία έγινε με αφορμή την πρόβλεψη της S.C., με τα αποτελέσματά της να αποτυπώνονται σε χρόνο d.t. στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Σήμερα είναι η σειρά των Wood και UBS, αύριο θα είναι κάποιων άλλων οίκων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Σε αυτό το πρώτο διάστημα, κρησάρα, η μετοχή της Alpha Bank καταγράφει τη συγκριτικά καλύτερη πορεία έναντι των άλλων τριών.

Στο διάγραμμα της μετοχής είναι εμφανή τα τεχνικά σημεία, με το stop για τις long θέσεις στο 1,1180 και το stop για τις short στο 1,3060 ευρώ.

Το κλίμα στον πολύπαθο κλάδο συνακόλουθα η τάση άλλαξαν μετά τα πρώτα 30'-45', εν μέρει βελτιώθηκε στη συνέχεια, για να έρθουν οι προβλέψεις των δύο οίκων για να ενεργοποιηθούν και νέες εντολές πώλησης. Μεγαλύτερη η πίεση στη μετοχή της Πειραιώς, μικρότερη στην Εθνική, γύρισε πτωτικά η Eurobank, συνεχίζεται η διαφοροποίηση (προς το θετικότερο) της Αlpha Βank.

Το 36% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με το μεγαλύτερο στη Eurobank.

Ωστόσο μεγαλύτερη αξία συναλλαγών πραγματοποιείται στη μετοχή του ΟΤΕ (όπως και την Παρασκευή), με την τιμή να συνεχίζει την αντίδραση προς τα 9,875 ευρώ. Κρίσιμα για τη βραχυπρόθεσμη τάση της μετοχής σταθερά τα 10 ευρώ.

Στις 1.623 μονάδες ο FTSE25, λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη αναφορά μας, ένδειξη του περιορισμού και πάλι της μεταβλητότητας του δείκτη. Παρατηρημένο πως για πολλοστή φορά, όταν... μειώνεται το volatility στον τραπεζικό κλάδο, σχεδόν άμεσα υποχωρεί και στα blue chips.

Πέραν του ΟΤΕ, συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, Fourlis, Aegean, Grivalia, EXAE κ.α.

Σε Motor Oil, Jumbo, Lamda Development, Grivalia, Sarantis, Fourlis, TITAN υπερισχύουν οι αγοραστές, με την τάση να έχει γείρει και πάλι υπέρ των πωλητών.

Στις 35/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, από 32/25 που διαμορφωνόταν λίγο πριν τις 12:00.

Ο τζίρος στα 15,4 εκατ. ευρώ στις 15:20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v