Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και ΔΕΗ ανεβάζουν το ΧΑ

Προς τις 630 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις μετοχές των τραπεζών να υπεραποδίδουν. Η μεγάλη εντολή στη Eurobank που άλλαξε το κλίμα. Ανοδος άνω του 6% και για ΔΕΗ, Σαράντη. Επιμένουν οι πωλητές στη Motor Oil.

Τράπεζες και ΔΕΗ ανεβάζουν το ΧΑ

Με μικρές απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αναλαμπή με τραπεζικό χρώμα στο ΧΑ.
Αρνητικό «γύρισμα» σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, χαμηλότερα κατά 0,67% ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο. Στο επίκεντρο των ευρω-αγορών το...τελεσίγραφο των Βρυξελλών στην Ρώμη, τα εταιρικά αποτελέσματα και βεβαίως οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικό το μείον 0,30% του DAX στις 11.457 μονάδες νωρίτερα (στις 13:15).

Σε θετικό έδαφος το ΧΑ, με αγοραστές μετά τις 11:44, οι οποίοι επιτάχυναν σταδιακά, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να φτάσει έως τις 628,88 μονάδες (μία ώρα αργότερα). Σε αυτά τα επίπεδα παρέμενε μέχρι νωρίτερα, καθώς με μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, με την εστίαση των traders και στον τραπεζικό κλάδο και στα blue chips, σε μία ισομερή επιχείρηση αντίδρασης από τους long με εμφανή επιδίωξη την περαιτέρω απομάκρυνση της αγοράς από τα επικίνδυνα (και σημαντικά ) επίπεδα των 610 μονάδων.

Σε τράπεζες και Motor Oil το σχεδόν 53% του συνολικού τζίρου, με τον κλάδο-κλειδί να λειτουργεί σήμερα ως μοχλός της προσπάθειας ανοδικής διόρθωσης και τη ΜΟΗ να παραμένει υπό πίεση πωλήσεων (η μόνη από τις 25 του δείκτη με αρνητικό πρόσημο στις 13:15) και την προσφορά να απορροφάται από τα 17,50 ευρώ. 

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, που φαίνεται να δίνει σήμερα τη βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση που «χρωστούσε» από χθες αλλά λόγω νέων προβλέψεων επενδυτικών οίκων για τις υποψήφιες μετοχές προς αποχώρηση από τον δείκτη MSCI, είχε τα ακριβώς αντίθετα (αρνητικά) αποτελέσματα. 

Από τις 485,42 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών πέρασε σε θετικό έδαφος μετά τις 11:45, όταν ενεργοποιήθηκε μεγάλη εντολή αγοράς στη μετοχή της Eurobank, διαμορφώνοντας τάση που στη συνέχεια ώθησε υψηλότερα και τις άλλες τρεις μετοχές.

Χθες ήταν η Αlpha Βank που διαφοροποιήθηκε, έστω βραχυπρόθεσμα, από τον κλάδο, καθώς είχε μείνει έξω από το... στόχαστρο των οίκων (που έβλεπαν έξοδο τραπεζικών μετοχών από τον δείκτη MSCI), σήμερα είναι η Eurobank, με κύριο αγοραστή fund με έδρα το Λονδίνο.

Για τη Eurobank, η Wood βλέπει (χθες) πιθανότητα μεγαλύτερη του 50% να παραμείνει στον δείκτη, ενώ σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, «κλειδί» θα είναι -μέχρι και την τελευταία στιγμή- η αποτίμηση της τράπεζας. Στο 1,18 δισ. ευρώ μετά τη σημερινή αντίδραση (έως το 0,556 ευρώ), δηλαδή πάνω από το όριο του 1 δισ., με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα την προσεχή Τρίτη 13 Νοεμβρίου. Στο σχετικό διάγραμμα της μετοχής είναι εμφανή τα τεχνικά σημεία, ενώ σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, το stop για τις long θέσεις έχει ανέβει στο 0,4860 ευρώ.

Η εικόνα της Eurobank

Η τάση που διαμορφώνεται στη μετοχή συμβάλλει στο να ενεργοποιηθούν και άλλοι traders σε Εθνική, Πειραιώς και Αlpha Βank, με την τελευταία να ευνοείται και λόγω των εξελίξεων για το χαρτοφυλάκιο NPLs (Jupiter) καθώς προτιμητέος επενδυτής αναδεικνύεται το fund Apollo.

Τραπεζικής αφορμής δοθείσης, οι traders προχωρούν σε κινήσεις μόχλευσης στην πλειονότητα των blue chips, με τη ΔΕΗ να αποδίδει τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Ισχυρός χρηματιστηριακός πόλος σταθερά αγοραστής στη μετοχή της Επιχείρησης από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, με την αποτίμηση της πολύπαθης επιχείρησης να βελτιώνεται στα 315 εκατ. ευρώ.

Με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola μέχρι τις 13:35, η τάση λειτουργούσε υπέρ των long. Ωστόσο στο σημείο εκείνο βγήκαν πωλήσεις στη μετοχή της Coca Cola, που «γύρισε» οριακά αρνητικά επηρεάζοντας ανάλογα τη διαμόρφωση των βασικών δεικτών.

Coca Cola, Fourlis ήταν οι δύο μετοχές του δείκτη, που πριν λίγο ακολουθούσαν την αρνητική τάση της ΜΟΗ.

Στις 53/36 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με σημαντικότερη άνοδο (από τα μεσαία-μικρά) για Ιλυδα, Forthnet, Foodlink, ΥΓΕΙΑ κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v