Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο με το βλέμμα... χαμηλότερα

Ανοδικά ο ΓΔ στο ξεκίνημα. Αδύναμη να δώσει αντιδράσεις η αγορά, εγκλωβισμένη στα εσωτερικά και διεθνή προβλήματα. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, εν αναμονή της 13ης Νοεμβρίου. Η εικόνα και οι ζώνες άμυνας για δεικτοβαρή blue chips.

Χρηματιστήριο με το βλέμμα... χαμηλότερα

Κέρδη στη Wall Street, κατά 0,56% συνέχισε υψηλότερα στις 2.738,31 μονάδες ο S&P 500 και πλέον πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της ενδιάμεσης εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ. Κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, στη δε περίπτωση που η έκβαση ευνοεί την πλευρά Τραμπ, πιθανό θα είναι το ενδεχόμενο ενός ακόμη ανοδικού κύκλου στη Νέα Υόρκη, θυμίζοντας πως για τον «δείκτη των δεικτών», το ιστορικό υψηλό έχει καταγραφεί στις 2.940,91 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η προσοχή ήταν στραμμένη στο Eurogroup, ειδικότερα στην απάντηση προς τη Ρώμη, σε μία συνάντηση όπου η Αθήνα δεν ήταν μεταξύ των έξι που δέχτηκαν παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού τους. Στη Ρώμη δόθηκε μία εβδομάδα περιθώριο για να τροποποιήσει τα μεγέθη του προυπολογισμού, με την κατ' αρχάς απάντηση να είναι απορριπτική. Συνεπώς για μία εβδομάδα (και βλέπουμε) η προσοχή των ευρωπαϊκών αγορών θα παραμείνει και στο μέτωπο Βρυξελλών-Ρώμης.

Στα καθ' ημάς, τίποτε από τα ανωτέρω δεν δείχνει να μας επηρεάζει καθώς το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο στα εγγενή προβλήματα και παθογένειες, στο περιθώριο των ευρωπαϊκών αγορών και με ίσως τη χειρότερη απόδοση για το 2018, ειδικότερα όσον αφορά στο μείον 44,35% του τραπεζικού κλάδου.

Νέο θρίλερ στη χθεσινή συνεδρίαση, σε μία μέρα που λόγω stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών εκτίμησα πως ο πολύπαθος κλάδος θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο για τους long. Πλήρης διάψευση της εκτίμησής μου, καθώς αρκούσε μία νέα πρόβλεψη ξένων οίκων για το ποια τράπεζα προεξοφλείται να τεθεί εκτός δεικτών MSCI για να έρθουν τα πάνω (497,68 μον. αρχικό υψηλό για τον τραπεζικό δείκτη) κάτω (471,94 χαμηλό ημέρας) και τελικά να περιοριστεί εν μέρει η ζημιά, με τον ΔΤΡ να διαμορφώνεται στις 487,57 με απώλειες 0,59% -και πάλι καλά.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών, με τζίρο 32,183 εκατ., με το 40% στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σημαντικό μερίδιο σε ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και Jumbo. Οι 5 μετοχές blue chips παραμένουν σταθερά υψηλά στη συναλλακτικότητα των funds όλο το τελευταίο διάστημα.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, κρίσιμη ημέρα αυτή της προσεχούς Τρίτης (σχετική ανάρτησή μας για τη 13η Νοεμβρίου στον Εκηβόλο), με την Πειραιώς να δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων/πιέσεων, την Alpha Bank να διαφοροποιείται για ακόμη μία φορά και την προσφορά να μαζεύεται από τα χαμηλά του 1,213 ευρώ, ενώ για ακόμη μίασυνεδρίαση στη Eurobank ήταν τα ισχυρά χέρια που «πάλεψαν» από το 0,4856, για να μην κλείσει χαμηλότερα του 0,50, με επιτυχές αποτέλεσμα και αντίδραση 1,80% στην τελική τιμή του 0,51 ευρώ.

Επιμέρους στην Αlpha Βank, όπως σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος, το Apollo είναι ο προτιμητέος επενδυτής για NPLs ύψους 1,2 δισ.

Στα blue chips, συνεχίζονται οι κινήσεις από ισχυρά χέρια αλλά με εμφανή -ακόμη- την αδυναμία υπέρβασης του ορίου των 10 ευρώ, που θα σήμαινε αρκετά όχι μόνο για τη μετοχή αλλά και για τη συνολικότερη βραχυπρόθεσμη τάση. Για να δούμε σήμερα-Παρασκευή το στοίχημα των 10 ευρώ, για τη βαρύτερη εισηγμένη/μετοχή του χρηματιστηρίου.

Με την Coca Cola χαμηλότερα 1,79% στα 26,34 ευρώ, η δεύτερη βαρύτερη του ΧΑ έχει περιθώρια να... επιστρατευθεί σήμερα-Παρασκευή, εάν χρειαστεί. Δηλαδή να αποφευχθεί η υποχώρηση της αγοράς χαμηλότερα των σημαντικών 610 μονάδων.

Εύλογη η κινητικότητα σε ΜΟΗ (ενόσω συνεχίζονται οι ενστάσεις ξένων οίκων για τις τελευταίες κινήσεις του ομίλου, χαμηλώνοντας την τιμή-στόχο για τη μετοχή), σε Jumbo (ενόψει και της Γ.Σ όπου πολλά θα τεθούν επί τάπητος, με πιθανό το ενδεχόμενο η διοίκηση να δελεάσει με το μέρισμα), σε Μυτιληναίο (που δεν θα πρέπει να χαθούν τα 7,50 σε κλείσιμο, γιατί ο πήχης θα χαμηλώσει προς τα 6,80), σε ΟΠΑΠ (για ακόμη μία συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο από τα 8,20 ευρώ).

Στα υπόψη, όχι τόσο στα της συνεδρίασης αλλά στα της ουσίας, η «επίθεση» σε διπλό μέτωπο του εγχώριου επιχειρείν. Η ΕΒΙΚΕΜ «επιτίθεται» κατά της ΔΕΗ λόγω της πρόθεσης της διοίκησης να καταργήσει τις εκπτώσεις προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, καταγγέλλοντας μέχρι υπονόμευση της προσπάθειας ανάπτυξης της οικονομίας, με την Ενωση να ζητά μέχρι παρέμβαση του πρωθυπουργού, ενώ όπως σημείωνε νωρίτερα ο Φώτης Κόλλιας, οι εργολάβοι ζητούν ισότιμη μεταχείριση με τους ξένους. Ενεργοβόρος βιομηχανία και κατασκευαστικός κλάδος στα... κάγκελα, και καλό θα ήταν να εισακουσθούν.

Και τέλος, άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ Folli Follie, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Πέννυ Κούτρα για τις παράπλευρες εξελίξεις στην Dufry. Ενα σκάνδαλο-σίριαλ, που από τις αρχές Μαΐου που... έσκασε, μόνο αρνητικά (και μάλιστα πολλαπλασιαστικά) επενεργεί ευρύτερα για την αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v