Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις στη ζώνη των 635 μονάδων

Κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Aνοδος υψηλότερη του 3% για τη Eurobank. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eθνική, Motor Oil. Απώλειες καταγράφουν Coca Cola, Τιτάνας, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ.

ΧΑ: Κινήσεις στη ζώνη των 635 μονάδων

Ανοδικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, σε θετικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street.  Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, τα εταιρικά αποτελέσματα και το μέτωπο Ρώμης-Βρυξελλών διαμορφώνουν, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, την τάση.

Οι αγορές αποτιμούν θετικά τη διεύρυνση της επιρροής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως ο Τραμπ στο μέσον της θητείας του διατηρεί τις δυνάμεις του, τις οποίες ελαφρώς αυξάνει σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά. Το συν 0,55% που «δείχνουν» τα futures του S&P 500 από τις 2.775 μονάδες προφανώς αποτυπώνουν την κατάσταση.

Εως τις 11.584 μονάδες νωρίτερα ο DAX, στις 5.127 ο CAC αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι η άνοδος του ΜΙΒ στις 19.529 μονάδες, την ώρα που η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί σημαντικά στα 3,349%. Οι αγορές, τουλάχιστον η εικόνα ομολόγων/μετοχών, δεν δείχνουν να προεξοφλούν ρήξη μεταξύ Ρώμης- Βρυξελλών αλλά αντιθέτως να θεωρούν πιθανότερο το σενάριο ενός ιστορικού συμβιβασμού, με κρίσιμη ημερομηνία την 21η Νοεμβρίου, οπότε η Κομισιόν θα απαντήσει στην ιταλική κυβέρνηση.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, που σε αυτή τη φάση διευκολύνει τους long, οι κινήσεις των traders στο ΧΑ είναι ανάλογες αυτών στις διεθνείς αγορές.

Συνέχεια της προσπάθειας ανοδικής διόρθωσης και σήμερα, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και αρκετά blue chips να ακολουθούν.

Μέτριος ο τζίρος, ωστόσο ακόμη είναι νωρίς, θα δούμε τη ροή των συναλλαγών μετά τις 14:00-14:30, αλλά με το 40% επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, επιβεβαιώνοντας όσους θεωρούν κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό και κύριο κλάδο δράσης των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο, η ενεργοποίηση μόχλευσης στις μετοχές του κλάδου, με οδηγό χθες τη Eurobank, είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της μεταβλητότητας, με συνέπεια την προσέλκυση «γρήγορου χρήματος» που κινείται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Προς τις 525 μονάδες ο ΔΤΡ, με ποσοστό που πλησιάζει το 3%, διαμορφώνοντας έτσι την τάση του ΓΔ που περνά στις 635 μονάδες, κάτι που από τους τεχνικούς αναλυτές θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη για τους long. Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, η υπέρβαση των 634 μον. αποτελεί την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την ελάχιστη αποκατάσταση της δραματικής εικόνας του ΓΔ. Προσώρας το εγχείρημα στέφεται από επιτυχία, αλλά ακόμη είμαστε στην αρχή της συνεδρίασης.

Βεβαίως κρατάμε τις ενθαρρυντικές ενδείξεις του πρώτου 40λεπτου, την ικανοποιητική -βραχυπρόθεσμα-εικόνα του τραπεζικού κλάδου, κάτι που ενισχύεται από τη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση επιθετική συμπεριφορά των traders στη Eurobank. Στο 1,29 δισ. η αποτίμηση της τράπεζας και απ' ό,τι φαίνεται 3+1 μέρες πριν την κρίσιμη 13η Νοεμβρίου οι της Eurobank κερδίζουν το στοίχημα της κεφαλαιοποίησης (άνω του ορίου του ενός δισ.), εξέλιξη που ενισχύει τις πιθανότητες να μη βγει η μετοχή από τους δείκτες MSCI.

Με αγοραστές τα περισσότερα blue chips, με ενθαρρυντικό το ότι στον ΟΤΕ βγαίνουν αγοραστές έστω και οριακά πάνω από το όριο των 10 ευρώ (είχε τεθεί ως ελάχιστη προϋπόθεση από τη συνεδρίαση της Δευτέρας), συνεχίζεται η αντίδραση για τη Motor Oil, παρουσιάζεται κινητικότητα σε ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, που ανακοινώνουν αύριο οικονομικά αποτελέσματα. Μεγέθη τριμήνου/εννεαμήνου ανακοινώνουν επίσης αύριο ΟΤΕ και Coca Cola.

Στο πλαίσιο τεχνικής ανοδικής διόρθωσης, η μέχρι τώρα εξέλιξη της τάσης (από τα επίπεδα των 610 μονάδων), που θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι πιο ουσιαστικό μόνο στην περίπτωση που ο ΓΔ υπερβεί την περιοχή των 655-665 μονάδων, που θεωρείται ισχυρή ζώνη αντίστασης.

Ωστόσο στο πλαίσιο αυτής της διόρθωσης βελτιώνεται η θέση τραπεζικών και blue chips, ενισχύεται η κινητικότητα και στα μεσαία-χαμηλότερα στρώματα της αγοράς, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στο 2/1. Από τις 37 μετοχές με άνοδο (στις 11:05) ξεχωρίζουν (πέραν του δείκτη) οι ΕλβάλΧαλκόρ, ΙΑΣΩ, MIG, ΕΚΤΕΡ, Σελόντα κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v