Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γενική επιστράτευση για αποφυγή των χαμηλών

Το «red alert» που σήμανε η προσέγγιση των 610 μονάδων έφερε αποτέλεσμα. Με οδηγό την Eurobank (11,3%) τη ΔΕΗ (5%) και τις ΕΛΠΕ, Σαράνης, ΓΕΚ Τέρνα ο ΓΔ έφτασε τις 629 μονάδες. Ποια είναι τα τεχνικά σενάρια για την συνέχεια.

ΧΑ: Γενική επιστράτευση για αποφυγή των χαμηλών

Τα νέα χαμηλά 20 μηνών που κατάγραψε χθες ο Γενικός Δείκτης, αλλά και η απειλητική επαναπροσέγγιση της στήριξης στην ευρύτερη περιοχή των 610 μονάδων, σήμανε "red alert" στις τάξεις των λίγων αγοραστών, με αποτέλεσμα την "γενική επιστράτευση" στις μετοχές του FTSE25, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά, δεν είχε "βοήθειες" από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, όπου επέστρεψε η επιφυλακτικότητα, αλλά ούτε από τις Αγορές ομολόγων, όπου το ζήτημα της Ιταλίας δείχνει να επιστρέφει δριμύτερο στο προσκήνιο.

Πιο συγκεκριμένα, "ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί αλλά αναμένουμε μία άμεση και ακριβή απάντηση από την Ιταλία για τον προϋπολογισμό μέχρι τις 13 Νοεμβρίου", τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

Πρόσθεσε ότι "πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Όσον αφορά τις ενδεχόμενες κυρώσεις, είπε ότι "αυτές μπορούν να επιβληθούν εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός".

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι "η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Ιταλία, αν η Ρώμη δεν αλλάξει τον προϋπολογισμό για το 2019 ως τις 13 Νοεμβρίου".

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόδοση του Ιταλικού 10ετους αυξάνεται κατά 7 μονάδες βάσης, στο 3,39% και του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου κατά 4 μονάδες βάσης (στο 4,29%).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η έκπληξη της ημέρας δεν ήλθε από την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, άγνωστου χρονικού ορίζοντα, αλλά από τους τίτλους που ηγήθηκαν αυτής της αντίδρασης και οι οποίοι δεν ήταν άλλοι από τις Τραπεζικές μετοχές και την ΔΕΗ, για να ακολουθήσει το σύνολο, σχεδόν, των μη Τραπεζικών blue chips.

Σύμφωνα με τον "ομόσταυλο" Μιχαήλ Γελαντάλι, "το σήμα της Τραπεζικής αντεπίθεσης, έδωσε η Eurobank, με κύριο αγοραστή fund με έδρα το Λονδίνο" και κύριο στόχο την βελτίωση της κεφαλαιοποίησης, εν όψει του "χρησμού" του MSCI στις 13 τρέχοντος.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση, ότι σήμερα έλειψε η μεταβλητότητα από το Τραπεζικό ταμπλώ.

Αντίθετα μάλιστα, τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Έτσι, η μετοχή της Alpha Bank (+3,53%) κινήθηκε μεταξύ 1,24 (-0,40%) και 1,312 ευρώ (+5,38%), της Εθνικής (+1,83%) μεταξύ 1,35 (-1,10%) και 1,412 ευρώ (+3,44%), της Eurobank (+11,37%) μεταξύ 0,506 (-0,78%) και 0,568 ευρώ (+11,37%) και της Πειραιώς (0%) μεταξύ 1,05 (-2,78%) και 1,12 ευρώ (+3,70%).

Ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 485,42 μονάδες (-0,44%), για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση μέχρι τις 511,67 (+4,94%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 507,87 (+4,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 511,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,81%.

Για τον εν λόγω δείκτη δεν έχουν αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα, καθώς συνεχίζει να κινείται εντός του γνωστού εύρους των 457 και 547 μονάδων. Υπέρβαση ενός των δύο άκρων θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "το Αμερικανικό private equity fund 'Apollo Global' αναδείχθηκε προτιμητέος Επενδυτής για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, το οποίο πουλά η Alpha Bank (project 'Jupiter'). Σε επίπεδο προτεινόμενης σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA), υπάρχουν αρκετά θέματα, στα οποία θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση".

"Μπορεί μετά από οκτώμισι χρόνια η Ελλάδα να εξήλθε τον Αύγουστο από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο για τις Ελληνικές Τράπεζες η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη. Ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ριζικές αλλαγές", γράφει η οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", σε άρθρο υπό τον τίτλο "επιδεινώνεται η κατάσταση των Ελληνικών Τραπεζών", παραπέμποντας στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στη συνεχιζόμενη μείωση του τζίρου των Τραπεζικών ομίλων.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανανέωση των Νομοθετικών Σωμάτων στις ΗΠΑ, συνιστά μορφή δημοψηφίσματος για τον Τραμπ και την Προεδρία του. Ευλόγως το βλέμμα των Επενδυτών στρέφεται στις ΗΠΑ, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει επίδραση σε όλες τις Χρηματιστηριακές Αγορές. Εν μέσω αυτών των δεδομένων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο προσπαθεί να αποφύγει την περαιτέρω υποχώρησή του, με την τεχνική εικόνα να πιθανολογεί την πλαγιοκαθοδική κίνηση προς τις 600 μονάδες" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Στον 'πάγο' βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ο οποίος κινείται στο εύρος των 610 - 650 μονάδων εδώ και 20 συνεδριάσεις. Ο τζίρος παραμένει χαμηλός, θερμαίνεται η κόντρα Ιταλίας - Ευρωπαίων, ενώ και το θέμα των συντάξεων που συνδέεται με τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα βοηθούσαν την Οικονομία και την Αγορά, δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει άμεσα. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η αναδιάρθρωση των δεικτών που θα αποφασιστεί από MSCI την επόμενη Τρίτη (13/11), με τις Τράπεζες να κινδυνεύουν, κυρίως λόγω χαμηλών αποτιμήσεων" τόνιζε η Merit Sec.

"Οι Επενδυτές μπορεί να μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται την Πέμπτη (Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Coca Cola, Τιτάν και Σαράντης). Για σήμερα περιμένουμε σταθεροποιητικό άνοιγμα σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Ξεκινώντας από τις λιγοστές ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, "δεν συζητήθηκε η Ελλάδα, αλλά επειδή το θέμα των συντάξεων επανέρχεται, εξετάζουμε πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει ώστε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα", απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Μάριο Σεντένο.

Όπως είπε "ο δημοσιονομικός χώρος σημαίνει πόσο πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΠΕ είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019".

Από την άλλη, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν την αισιοδοξία τους για εξεύρεση της χρυσής τομής στο θέμα της Ελλάδας κατά το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Τονίζουν, όμως, ότι "τίποτα δεν έχει κλειδώσει".

Επιστέφοντας στο Χ.Α., θετικά αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου από την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, όπου αν εξαιρεθούν Πειραιώς (0%) και ΕΕΕ (-0,04%), όλες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, "τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται την Πέμπτη, δεν αποκλείεται να τραβήξουν το βλέμμα των Επενδυτών στις αντίστοιχες μετοχές".

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ (+5,08%). Στελέχη της Αγοράς αποδίδουν την τελευταία ανοδική αντίδραση στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι τιμές ρύπων έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει όφελος για τη Επιχείρηση.

Σε περίπτωση υπέρβασης των 1,38 ευρώ, η μετοχή θα έχει ελπίδες κίνησης προς την επόμενη αντίσταση των 1,53 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" έχει ανέβει στα 1,243 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τα Ελ. Πετρέλαια (+4,90%) με κλείσιμο και στα υψηλά ημέρας. Στα 7,84 ευρώ η επόμενη αντίσταση, στα 6,79 ευρώ το ημερήσιο "stop long".

Μη υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για την περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων απεφάνθη σήμερα η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που συνεδρίασε για τον λόγο αυτό και αυτό μπορεί να είχε την σημασία του για την κίνηση της μετοχής.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ο Ικτίνος (-7,11%) συμπλήρωσε τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες τέσσερις, ενώ φήμες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς και επιβεβαιώθηκαν από την ανακοίνωση της εισηγμένης, ανέφεραν την αναβολή του αποφασιστικού Δικαστηρίου για τον Κέκροπα (-9,09%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Forthnet (+10,38%), ενώ ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε στην Foodlink (+5,51%).

Καλοδεχούμενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή ανοδική αντίδραση, όμως δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει πρώτο ζητούμενο η υπέρβαση των 647 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 658 (gap), 675 και 681 μονάδες. Η μεσοπρόθεσμη τάση αλλάζει την υπέρβαση της ζώνης 700 - 710, ενώ στις 702 μονάδες έχει κατέβει ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Παραμένει η πρώτη στήριξη στην ζώνη 610 - 580.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,67%), επιβάλλεται κλείσιμο υψηλότερα των 1675 μονάδων, προκειμένου να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1726 (gap), 1779, 1795 και 1860 - 1875 μονάδες. Σε άλλη περίπτωση, τον "περιμένουν" οι 1534 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η αποδοκιμασία της Επενδυτικής Κοινότητας στις επενδυτικές επιλογές της Motor Oil, ο σκεπτικισμός για τις παράλληλες δραστηριότητες του αντιπροέδρου της Jumbo, αλλά και η προεξόφληση της εξόδου Τραπεζικών μετοχών από τους δείκτες MSCI, συνιστούν τους νέους αρνητικούς καταλύτες που επιβαρύνουν το ελληνικό χρηματιστήριο" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η πορεία σταδιακής αναρρίχησης προς τις 650 μονάδες, έδωσε τη σκυτάλη στην πορεία προς τις 600 μονάδες, με την περιοχή των 610 μονάδων να επιβεβαιώνει ότι συνιστά ισχυρό σημείο στήριξης, ενεργοποιώντας τα αγοραστικά αντανακλαστικά και αποτρέποντας την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα.

Ωστόσο, η έλλειψη θετικών καταλυτών στο εσωτερικό συνεχίζεται, καθώς ούτε στο πεδίο των Αποκρατικοποιήσεων, ούτε στο επενδυτικό μέτωπο σημειώνεται πρόοδος, ενώ η αναγγελία αλλαγής έδρας από τον Τιτάνα είναι πιθανό να έχει και συνέχεια από άλλες Δεικτοβαρείς εταιρείες, με δεδομένη και την συνεχιζόμενη εικόνα χαμηλού βαθμού αξιοπιστίας που συντηρείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά την υπόθεση του Folli-Follie.

Παράλληλα, οι απώλειες των Διεθνών Αγορών στο σύνολό τους κατά τον Οκτώβριο, έγιναν κεντρικό θέμα σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά sites, διαχέοντας ευρύτερα την πεποίθηση ότι η εφεξής πορεία των Αγορών δύσκολα θα είναι ανοδική, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η Αγορά των ομολόγων με τις υψηλά συντηρούμενες αποδόσεις των τίτλων.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη συντηρείται κλίμα υπαρξιακής κρίσης, καθώς η ένταση με την Ιταλία συντηρείται με το Eurogroup να δίνει 7 ημέρες προθεσμία για αλλαγή του προϋπολογισμού της, το ενδεχόμενο ενός άτακτου "Brexit" παραμένει, αλλά και το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου δεν απομακρύνεται. Ευλόγως, η ανάπτυξη που καταγράφηκε στο 3ο τρίμηνο επιβραδύνεται και οι προοπτικές δεν είναι ενθαρρυντικές.

Στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας που διεξάγεται σήμερα, θα ξεκαθαρίσει την ατμόσφαιρα σε σχέση με την πολιτική Trump, την παραμονή του στην Προεδρία και το ενδεχόμενο μιας νέας θητείας. Με το ρυθμό μεγέθυνσης στο +3,5% να διαφαίνεται ότι καταγράφει μάλλον κορύφωσή του, οδηγώντας τη Fed στην υλοποίηση των αυξήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων της.

Παράλληλα, ο συγγραφέας των "Μαύρων Κύκνων" Nassim Taleb, θεωρεί η συνεχιζόμενη άνοδος του Δημόσιου χρέους σε όλο τον Κόσμο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, συνιστά τον νέο "μαύρο κύκνο", την ορατή δηλαδή απειλή για τις Αγορές.

Με τα δεδομένα αυτά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ελέω της ρηχότητάς του συνεχίζει τις απόπειρες απομάκρυνσης από τη ζώνη των 600 μονάδων, δύσκολα θα αποφύγει μια ακόμη αναμέτρηση με το ενδεχόμενο να καταρριφθεί και αυτό το "οχυρό". Άλλωστε, μέχρι τις 13 Νοεμβρίου θα αναγγελθεί ο τελικός αριθμός των Τραπεζικών μετοχών που θα οδηγηθούν εκτός του δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, με εφαρμογή του στις 30 Νοεμβρίου.

"Στο μεταξύ οι θέσεις 'short' των Ξένων funds σε Τραπεζικές, κυρίως, μετοχές συνιστούν την πιο διακριτή επενδυτική επιλογή στο Χ.Α." επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Shanghai Composite (-0,23%) υστέρησε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο Nikkei (+1,14%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινείται η Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, υποχωρούν Χρυσός και Πετρέλαιο.

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας. Το διοικητικό συμβούλιο της RBA αποφάσισε να παραμείνουν στο 1,5%, ένα σημείο όπου έχουν κρατηθεί για περισσότερα από δύο χρόνια.

Αναπάντεχη άνοδο κατέγραψαν οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Σεπτέμβριο. Τα συμβόλαια για "made in Germany" προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,3%, μετά το αναθεωρημένο άλμα κατά 2,5% του προηγούμενου μήνα. Η ανάγνωση ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που έβλεπαν πτώση κατά 0,6%.

Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2016 υποχώρησε η ανάπτυξη των Επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο. Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο (υψηλότερος από την πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για 52,7 μονάδες), από 54,1 τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομικοί Σύμβουλοι της Γερμανικής Κυβέρνησης μείωσαν σημαντικά την πρόβλεψη τους για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας τη φετινή χρονιά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Σύμβουλοι της Άγκελα Μέρκελ προβλέπουν ότι το Γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,6% το 2018, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%.

Για το 2019 αναμένουν ότι η Γερμανική Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5%, από 1,8% που ανέμεναν προηγουμένως.

Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι ανοιχτές θέσεις διολίσθησαν στο επίπεδο των 7 εκατομμυρίων, από 7,3 εκατομμύρια τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στα 7,125 εκατομμύρια.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια", τονίζει η Kατρίν Μιλμπρόνερ, η πρώτη αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Επενδυτών του οίκου αξιολόγησης Moody's.

"Η προοπτική της αξιολόγησης 'Β3' είναι θετική. Κατά κανόνα, στην περίπτωση θετικής προοπτικής έχουμε στόχο να προβούμε σε μια (νέα) αξιολόγηση σε διάστημα 12 έως 18 μηνών", σημειώνει.

Εκτιμά ότι "πραγματικά η Ελληνική Κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να περιμένει να βγει στις Αγορές κεφαλαίων, δεδομένου του μεγάλου αποθεματικού ρευστότητας που διαθέτει. Εντούτοις, η μακρά αναμονή δημιουργεί κινδύνους, λόγω πιθανής αύξησης των επιτοκίων".

Αύξηση των πωλήσεων κατά 11,6% στο εννεάμηνο, στα 242,6 εκατ. ευρώ αναμένει για τη Σαράντης η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή - στόχο στα 6,5 ευρώ. Η Σαράντης ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου αύριο Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 616,44 (-0,39%) και 631,22 μονάδων (+2%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 629,05 (+1,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 629,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,78%.

Ο τζίρος στα 32,1 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ), ενώ ΜΟΗ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και Eurobank.

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα, με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Από 07/11/2018, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 06/11/2018 και κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της εταιρείας Επίλεκτος μεταφέρονται στην Κατηγορία Επιτήρησης.

-----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με την επικράτηση των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων.

Μικρή η αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ υποχώρηση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.370 συμβόλαια).

Στα 5.577 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.245 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.325, 1.252 για τον Νοέμβριο και 73 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.648,75) κινήθηκε μεταξύ 1.626,25 και 1.665 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,75%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (45.000 Intralot, 70.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.428), Alpha Bank (1.816), Πειραιώς (3.460), ΔΕΗ (1.090), ΟΠΑΠ (171), Εθνική (7.083), Μυτιληναίο (120), MIG (265), Motor Oil (220), Τέρνα Ενεργειακή (255), Ελλάκτωρα (169), ΓΕΚ (261), Ιντρακόμ (158), Ελ. Πετρέλαια (222), ΟΤΕ (128), Viohalco (189).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.126, Eurobank 32.905, Alpha Bank 19.314, Εθνική 207.782, Πειραιώς 12.855.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                             Name of Issuer                         NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

1,00%

2018-10-19

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-10-31

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 30.455.750 τεμ., (από 32.479.480 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.466.057 τεμ. (28.466.057), ΔΕΗ 6.489.738 τεμ. (6.489.763), Eurobank 58.080.768 τεμ. (57.280.101), Εθνική 12.139.428 τεμ. (12.430.365), ΟΠΑΠ 1.008.287 τεμ. (1.008.287) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v