Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια άνοδος στο Χρηματιστήριο

Η ανοδική κίνηση και ποιες μετοχές μπορούν να τη συντηρήσουν. Με ορίζοντα τη 13η Νοεμβρίου, τα στοιχήματα των βραχυπρόθεσμων παικτών. Πώς η Eurobank μπήκε σε θέση οδηγού. Ποια blue chips ανέβασαν τον δείκτη.

Ηπια άνοδος στο Χρηματιστήριο

Στους Δημοκρατικούς η Βουλή, στους Ρεπουμπλικάνους η Γερουσία. Για μεγάλη νίκη κάνει λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, επιφυλακτικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών στην Ασία. Αναμφίβολα για σήμερα-Παρασκευή θα είναι αυτό το θέμα που θα επηρεάσει τις κινήσεις των traders, θα διαμορφώσει τάση από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι και αλλού, με την Αθήνα στη... γωνία της να ευελπιστεί σε ακόμη μεγαλύτερο απεγκλωβισμό από την περιοχή των 610 μονάδων. Επιπρόσθετα για τις ευρωπαϊκές αγορές (του ΧΑ συμπεριλαμβανόμενου) σημαντική παράμετρος επηρεασμού είναι η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει από νωρίς τα ενδεχόμενα για τις μετοχές.

Στις 2.755,45, με άνοδο 0,63% ο S&P 500, με οριακές απώλειες στις 11.484,34 ο DAX. Το GREK, που μας αφορά, χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη με άνοδο 2,66% στα $7,72.

Στα καθ' ημάς, αντίδραση ανακούφισης για τους long η χθεσινή με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο αλλά και συστράτευση των περισσότερων φιλικών δυνάμεων, όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Αποτέλεσμα: ο ΓΔ με αντίδραση 1,78% στις 629,84 μονάδες, με τον ΔΤΡ να ανακάμπτει 4,81% στις 511,03 και τον FTSE25 με 1,67% στις 1.660,99 μονάδες. Με τζίρο 32,143 εκατ. μέτριου κόστους μεν η κίνηση, αλλά στοχευμένη καθώς το 23% αφορούσε σε συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές.

Στο επίκεντρο η Eurobank, που όπως αναφέρθηκε έγκαιρα χθες αποτέλεσε αντικείμενο αγορών από χαρτοφυλάκια με έδρα το Λονδίνο, με προφανή επιδίωξη να διαφυλαχθεί η αποτίμηση του ορίου του ενός δισ. Η προσπάθεια απέδωσε καρπούς, η τιμή ενισχύθηκε 11,37% στο 0,568 ευρώ, δημιουργώντας συνθήκες μόχλευσης και για τις άλλες τρεις του κλάδου, με αποτέλεσμα την επαναφορά της μεταβλητότητας σε υψηλά επίπεδα. Το volatility έφερε trading και κινήσεις κυρίως από βραχυπρόθεσμα χέρια που δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη. Το τελικό αποτέλεσμα απόλυτα ικανοποιητικό, αφού μόνο για μία μετοχή καταγράφηκε αρνητικό πρόσημο και αυτό οριακά στο 0,04% για την Coca Cola.

Το ενθαρρυντικό της συνεδρίασης είναι ότι επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση των long για γενναία ανοδική διόρθωση του πολύπαθου τραπεζικού κλάδου (ενδεχόμενο που δεν μας βγήκε τη Δευτέρα, αλλά χθες μας αποζημίωσε και με το παραπάνω...), του κλάδου που όπως έχει χιλιοειπωθεί, είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά -είτε προς το χειρότερο είτε προς το καλύτερο. Ορίζοντας των traders η συνεδρίαση της Τρίτης, οπότε και θα γίνει γνωστό ποια/ποιες μετοχή/ές θα βγουν από τον MSCI. Πάντως οι της Eurobank πήραν χθες μία γενναία... εκδίκηση από τη Société Générale. Η συνέχεια προοιωνίζεται εξίσου ενδιαφέρουσα.

Επίσης ενθαρρυντική η κίνηση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με αυξημένες συναλλαγές και υψηλούς τζίρους, ειδικότερα για τον ΟΤΕ που φλερτάρει με τα 10 ευρώ. Οπως και το γύρισμα της Motor Oil ή οι ανάσες σε Μυτιληναίο, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και για την ευρύτερη αγορά η σχέση 57 ανοδικών έναντι 37 μετοχών με απώλειες. Και αρκετές μετοχές της μεσαίας-χαμηλής κεφαλαιοποίησης να υπεραποδίδουν.

Σημείο αναφοράς για σήμερα-αύριο και η ανακοίνωση αποτελεσμάτων ομίλων που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Από ΟΤΕ και Coca Cola μέχρι Eλληνικά Πετρέλαια και ΤΙΤΑΝ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v